Helans huvudrätt – Dolma

Fotograf: Albin Hag

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 

Helans huvudrätt – Dolma

Ingredienser

9 dl grötris
800 g nötfärs
5 vitlöksklyftor
1 smal och lång aubergine
Vinblad
2 paprikor
3 tomater
5 gulökar
1 zucchini
2 chilin
3 dl färsk persilja
6 st salladslökar
5 dl finhackad dill
3 dl finhackad mynta
1 burk krossade tomater
1.5 dl vegetabilisk olja

Kryddor
1 dl granatäppelsirap
1 msk citronsyra
2 msk salt
1 msk strösocker
4 msk dolmakrydda
1 msk vitlökspulver
2 msk svartpeppar
1/2 msk chiliflakes
2 dl tomatpuré
2 dl paprikapuré
1 kg kycklingdelar
200 g haricot verts
2 morötter

Att hälla över
5-7 dl kokande vatten
2 dl sumak (grov) alternativt 1.5 msk citronsyra
1 msk salt
2 msk granatäppelsirap
1 msk strösocker

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Ingredienser

9 dl grötris
800 g nötfärs
5 vitlöksklyftor
1 smal och lång aubergine
Vinblad
2 paprikor
3 tomater
5 gulökar
1 zucchini
2 chilin
3 dl färsk persilja
6 st salladslökar
5 dl finhackad dill
3 dl finhackad mynta
1 burk krossade tomater
1.5 dl vegetabilisk olja

Kryddor
1 dl granatäppelsirap
1 msk citronsyra
2 msk salt
1 msk strösocker
4 msk dolmakrydda
1 msk vitlökspulver
2 msk svartpeppar
1/2 msk chiliflakes
2 dl tomatpuré
2 dl paprikapuré
1 kg kycklingdelar
200 g haricot verts
2 morötter

Att hälla över
5-7 dl kokande vatten
2 dl sumak (grov) alternativt 1.5 msk citronsyra
1 msk salt
2 msk granatäppelsirap
1 msk strösocker

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Börja med att skölja riset och lägg det i en stor skål tillsammans med nötfärsen.
  2. Skär bort sidorna försiktigt på gul löken, var noggrann så att du inte skär för stort för då blir det ett stort hål. Gör ett snitt i mitten så att den går att fylla med ris senare.
  3. Koka gul löken i cirka 8 minuter i en kastrull och lägg sedan åt sidan.
  4. Gröp ur auberginen, tomaterna, zuchinin och skär fyllningen från alla grönsaker i bitar. Lägg ner det i skålen. Gröp även ur paprikan.
  5. Finhacka chili, vitlök, persilja, dill, mynta och salladslök. Blanda ner allt i skålen.
  6. Häll ner olja, granatäppelsirap, krossad tomat, tomatpuré, paprikapuré och alla kryddor.
  7. Fyll alla grönsaker med riset och försök att inte fylla grönsakerna för mycket. Då kan det bli torrt när det kokas.
  8. Häll olja i botten av en tjockbottnad kastrull. Fyll sedan botten av en stor tjockbottnad kastrull med skivade morötter, hericot verts och kycklingdelar. Salta kycklingen lätt.
  9. Blanda vatten med sumak, salt och strösocker i en skål. Sila av det och häll över dolman. Koka dolman på högsta värme i 20 minuter med en tallrik på.
  10. Ta bort tallriken och sänk till medelvärme. Låt koka i en timme. Sänk värmen till lägsta om du vill och har tid, så blir den riktigt mört efter 2 timmar på spisen.
  11. Vänd upp och ner på kastrullen och servera i ett stort fat.
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video
  1. Börja med att skölja riset och lägg det i en stor skål tillsammans med nötfärsen.
  2. Skär bort sidorna försiktigt på gul löken, var noggrann så att du inte skär för stort för då blir det ett stort hål. Gör ett snitt i mitten så att den går att fylla med ris senare.
  3. Koka gul löken i cirka 8 minuter i en kastrull och lägg sedan åt sidan.
  4. Gröp ur auberginen, tomaterna, zuchinin och skär fyllningen från alla grönsaker i bitar. Lägg ner det i skålen. Gröp även ur paprikan.
  5. Finhacka chili, vitlök, persilja, dill, mynta och salladslök. Blanda ner allt i skålen.
  6. Häll ner olja, granatäppelsirap, krossad tomat, tomatpuré, paprikapuré och alla kryddor.
  7. Fyll alla grönsaker med riset och försök att inte fylla grönsakerna för mycket. Då kan det bli torrt när det kokas.
  8. Häll olja i botten av en tjockbottnad kastrull. Fyll sedan botten av en stor tjockbottnad kastrull med skivade morötter, hericot verts och kycklingdelar. Salta kycklingen lätt.
  9. Blanda vatten med sumak, salt och strösocker i en skål. Sila av det och häll över dolman. Koka dolman på högsta värme i 20 minuter med en tallrik på.
  10. Ta bort tallriken och sänk till medelvärme. Låt koka i en timme. Sänk värmen till lägsta om du vill och har tid, så blir den riktigt mört efter 2 timmar på spisen.
  11. Vänd upp och ner på kastrullen och servera i ett stort fat.
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept

Dela receptet

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?