Helan Shabanis efterrätt – sockerkaka med mascarponekräm & marinerade jordgubbar

Fotograf: Albin Hag

Helan Shabanis efterrätt är en ljuvlig sockerkaka med mascarponekräm och marinerade jordgubbar – en perfekt kombination av sött, syrligt och fräscht. Den klassiska sockerkakan får en modern twist när den steks i smör för en gyllene och krispig yta, vilket ger den extra smak och textur.

Sockerkakan är smaksatt med fräscht citronskal och vanilj, vilket ger en härligt aromatisk doft och smak. Den fluffiga mascarponekrämen är lättvispad och sötad med florsocker och vaniljsocker, vilket skapar en len och krämig konsistens som passar perfekt till den saftiga kakan. De marinerade jordgubbarna med mynta, flädersaft och rivet limeskal tillför en friskhet och syra som balanserar sötman från kakan och krämen.

Den här efterrätten är inte bara vacker att se på utan också enkel att förbereda, vilket gör den idealisk för både vardagslyx och festliga tillfällen. Följ Helan Shabanis recept steg för steg och njut av en smakupplevelse som garanterat kommer att imponera!

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

Helan Shabanis efterrätt – sockerkaka med mascarponekräm & marinerade jordgubbar

Portioner: 4

Ingredienser

Sockerkaka
150 g smör
1,5 dl mjölk
5 ägg
3 dl strösocker
4,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
fint rivet skal från 2 citroner
2 krm salt

Mascarponekräm
2 dl grädde
100 g mascarpone
1/2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker

Marinerade jordgubbar
250 g jordgubbar
En liten näve mynta
Flädersaft efter smak
Riven limeskal

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme). Smörj din kakform generöst med smör.
  2. Börja med att göra sockerkakssmeten. Smält smöret på medelvärme i en kastrull. Rör ner mjölken och ställ kastrullen åt sidan.
  3. Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt med elvisp i en bunke. Tillsätt de torra ingredienserna och det rivna citronskalet. Vänd försiktigt samman till en jämn smet med slickepott.
  4. Tillsätt smörmjölken och vänd försiktigt ihop till en jämn smet.
  5. Häll upp smeten i formen och grädda sockerkakan i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter eller tills att en sticka kommer ut torr när du sticker ner den i kakan.
  6. Vispa samman grädde, mascarpone, florsocker och vaniljsocker i en skål. Vispa så att den är lättvispad.
  7. Skär jordgubbarna i bitar och lägg i en skål. Finhacka mynta, häll i flädersaft efter smak och riv på lime.
  8. Skär upp sockerkakan i skivor och stek dem i rikligt med smör i en stekpanna. Portionera upp sockerkakan i en serveringsskålar, på med en klick mascarponekräm och toppa med marinerade jordgubbarna.
Video:

Dela receptet

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?