Havtornspaj med vaniljkräm

havtornspaj1

Det var ett bra tag sen nu som jag åt en syrlig smulpaj så det fick bli en variant fylld med vaniljkräm och syrliga havtorn. En riktigt god och somrig paj som blir extra mumsig med en kula vaniljglass. För vad är en smulpaj utan glass egentligen?havtornspaj2

De syrliga havtornen passar så bra tillsammans med den söta vaniljkrämen. Allt det mumsiga inbakat i ett frasigt pajskal, toppat med lite smul. En perfekt balanserad paj helt enketl! Receptet bakas i en rund pajform med avtagbara kanter med diameter på 20 cm och ger 6-8 generösa bitar.

Ingredienser (vaniljkräm)

2,5 dl mjölk

vaniljstång eller 3 krm äkta vaniljpulver

0,75 dl strösocker

3 st äggulor

0,3 dl maizena

50 g mjukt smör

 

Gör såhär:

  1. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg både skal och frön i en kastrull tillsammans med mjölken och låt koka upp.
  2. Vispa strösocker, äggulor och maizena med elvisp. Häll sedan detta över mjölken samtidigt som du vispar.
  3. Fortsätt sedan värma försiktigt på låg värme under fortsatt omrörning. Ta bort kastrullen från plattan så snart krämen börjat tjockna.
  4. Tillsätt smöret och låt smälta i krämen medans du rör om. Häll sedan över krämen i en kall skål.
  5. Ställ skålen i kylskåpet för att kallna och rör om med jämna mellanrum för att undvika att skinn bildas.

 

Ingredienser (paj & fyllning):

pajskal:

180 g rumstempererat smör

4,5 dl vetemjöl

1,5 dl florsocker

2 äggulor

1,5 msk vatten

fyllning:

225 g frysta havtorn

1 msk potatismjöl

0,5 dl socker

Rivet skal av 1 citron

 

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Arbeta ihop smör, vetemjöl. florsocker och äggula i en bunke till en smulig deg. Tillsätt därefter vattnet för att få ihop till en jämn deg.
  3. Tryck ut 2/3 av degen i en pajform ända upp till kanterna.
  4. Täck kanterna med aluminiumfolie och nagga några hål i botten med en gaffel.
  5. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
  6. Ta bort aluminiumfoliet.
  7. Blanda försiktigt ihop havtornen med socker, potatismjöl och citron.
  8. Ta ut pajen och låt svalna lite, lägg vaniljkräm i botten, strö över havtornen och sedan de degsmulor som är kvar.
  9. Grädda i ytterligare ca 20-30 min tills pajen fått fin färg. Servera när den svalnat med grädde eller glass.

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x