Hallonmarängpaj

Ni är många som hört av er till mig sen jag publicerad recepten på Key Lime Paj och Citronmarängpaj och undrat om man kan byta ut lime och citron mot något annat. Och det kan man! Mitt senaste smakexperiment är hallonmarängpaj som är en version av key lime pie med hallonmos istället för lime. En riktigt härlig och sötsylig paj som är extremt lätt att göra. Kika bara på steg för steg-bilderna nedan så ser ni själva!

Den här pajen är precis som key lime pie med en spröd kexbotten och en krämig fyllning baserad på äggulor och kondenserad mjölk. Hallon var verkligen en riktig fullpottare att ha i! Jag var dock orolig för att hallonsmaken inte skulle komma fram ordentligt men med mycket hallon och lite längre gräddningstid så blev det massor med hallonsmak i fyllningen. Och som vanligt blir de överblivna äggvitorna perfekt att dekorera pajen med. Jag passade även på att dekorera med mitt myntasocker.

Receptet bakade jag den här gången i en rektangulär ugnsfast form med måtten 32×20 cm, vilket ger 12 rutor. Det går lika bra att baka receptet i en rund pajform med avtagbara kanter med diameter på 23 cm och då få ut 10-12 generösa bitar.

Vill du göra marängtopping på pajen så vispar du upp 2 äggvitor till fasta toppar i en värmetålig bunke eller skål. Vispa sedan ner 1 dl strösocker, lite i taget, under fortsatt vispning. Fortsätt sedan vispa marängen över ett vattenbad på medelhastighet tills du får en blank smet utan sockerkristaller. Ta bort bunken från värmen och fortsätt vispa marängen på medelhastighet tills den svalnat helt. Toppa pajen med marängen och bränn av den om du vill.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

Hallonmarängpaj

Portioner: 10-12

Ingredienser

Ingredienser (pajskal):
15 stycken digestivekex
100 g smör

Ingredienser (fyllning):
225 g frysta hallon
saft från 1 citron
8 stora äggulor (spara äggvitan till marängtopping)
2 burkar sötad kondenserad mjölk à 397 g
2 dl vispgrädde
myntasocker

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: 10-12st

Ingredienser

Ingredienser (pajskal):
15 stycken digestivekex
100 g smör

Ingredienser (fyllning):
225 g frysta hallon
saft från 1 citron
8 stora äggulor (spara äggvitan till marängtopping)
2 burkar sötad kondenserad mjölk à 397 g
2 dl vispgrädde
myntasocker

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Mixa kexen till ett fint smul.
  3. Smält smöret och blanda ihop med kexsmulorna till en formbar massa.
  4. Tryck ut kexmassan i formen och förgrädda det i mitten av ugnen i 10 minuter.
  5. Fyllning: Sätt ugnen på 150 grader (över- och undervärme).
  6. Koka upp hallonen tillsammans med en citronsaft tills hallonen lösts upp till ett mos.
  7. Sila hallonmoset tills du blir av med alla kärnor. Se verkligen till att trycka moset mot silen ordentligt så att du inte går miste om massor med
    hallonsmak. Skrapa också av silen underifrån.
  8. Vispa försiktigt samman äggulor och sötad kondenserad mjölk för hand.
  9. Tillsätt hallonmoset och vispa igen till en jämn smet.
  10. Häll upp fyllningen över botten och grädda den i mitten av ugnen i 20 minuter.
  11. Låt pajen svalna i  kylskåpet i minst 3 timmar innan servering.
  12. Toppa pajen med myntasocker och vispad grädde eller maräng.
Steg för steg

Video
  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Mixa kexen till ett fint smul.
  3. Smält smöret och blanda ihop med kexsmulorna till en formbar massa.
  4. Tryck ut kexmassan i formen och förgrädda det i mitten av ugnen i 10 minuter.
  5. Fyllning: Sätt ugnen på 150 grader (över- och undervärme).
  6. Koka upp hallonen tillsammans med en citronsaft tills hallonen lösts upp till ett mos.
  7. Sila hallonmoset tills du blir av med alla kärnor. Se verkligen till att trycka moset mot silen ordentligt så att du inte går miste om massor med
    hallonsmak. Skrapa också av silen underifrån.
  8. Vispa försiktigt samman äggulor och sötad kondenserad mjölk för hand.
  9. Tillsätt hallonmoset och vispa igen till en jämn smet.
  10. Häll upp fyllningen över botten och grädda den i mitten av ugnen i 20 minuter.
  11. Låt pajen svalna i  kylskåpet i minst 3 timmar innan servering.
  12. Toppa pajen med myntasocker och vispad grädde eller maräng.
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?