Hallonfudgepaj

hallonfudgepaj1

Den allra första högskoleutbildningen som jag gick var civilingenjör och jag har alltid haft ett stort intresse för matematik och naturvetenskapliga ämnen. Men att jobba med det varje dag tills jag går i pension? Nej, tack! Efter två år bytte jag till lärare men kan inte låta bli att nörda mig lite extra en dag som denna. Idag är det nämligen pi-dagen som med engelskt uttal blir pie-day. Ja, eftersom att det är den 14 mars…3.14… Sjukt långsökt men ändå tillräckligt nördigt för att tilltala mig. Pie-day blir på svenska paj-dagen så ett recept på en mumsig paj är ju helt enkelt ett måste. hallonfudgepaj3

Och den här pajen gör det lite lättare att hålla ut tills dess att vintern lämnar oss. En fräsch hallonfudgepaj! Frasigt pajskal fyllt med syrlig hallonfudge som görs på bara fyra ingredienser. Den är väldigt enkel att göra men ger sken av att vara lite avancerad. Något att impa på gesterna med helt enkelt.hallonfudgepaj2

Receptet bakade jag i en rund pajform med avtagbara kanter med diameter på 24 cm, vilket ger 10-12 bitar.

Ingredienser (pajskal):

120 g rumstempererat smör

3 dl vetemjöl

1 dl florsocker

2 äggulor

1 msk vatten

 

Gör såhär:

1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).

2. Arbeta ihop smör, vetemjöl. florsocker och äggula i en bunke till en smulig deg. Tillsätt därefter vattnet för att få ihop till en jämn deg.

3. Tryck ut degen i en pajform ända upp till kanterna. Ställ i kylskåpet i ca 20 minuter för att stelna.

4. Täck kanterna av pajformen med aluminiumfolie och nagga några hål i botten med en gaffel.

5. Grädda pajskalet i mitten av ugnen i ca 30 minuter eller tills det fått fin färg.

6. Ta bort aluminiumfoliet och låt pajskalet svalna helt och hållet innan du fyller det.

 

Ingredienser (hallonfudge):

200 g frysta hallon

500 g vit choklad

100 g smör

1 burk sötad kondenserad mjölk à 397 g

vispad grädde, hallonpulver, färska hallon och färsk mynta till garnering

 

Gör såhär:

  1. Koka upp de frysta hallonen i en kastrull under omrörning tills de löst upp sig till ett mos.
  2. Kör moset genom en finmaskig sil så att du blir av med kärnorna. Ställ åt sidan.
  3. Hacka den vita chokladen grovt och lägg tillsammans med resten av ingredienserna, förutom hallonmoset, i en värmetålig skål.
  4. Smält samman allt i microvågsugnen i 30 sekundersintervaller. Rör om mellan varje uppvärmning.
  5. Tillsätt hallonmoset till fudgesmeten och rör om försiktigt till en jämn smet.
  6. Häll upp hallonfudgen i pajskalet och ställ i kylskåpet för att stelna innan servering.
  7. Toppa med vispad grädde, hallonpulver, färska hallon och färsk mynta.
Prenumerera
Notis om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x