Godistårta

Idag är det lösgodisets dag! Och vad passar inte bättre att baka då än en godistårta där både fyllning och dekoration består av godis. Jag är egentligen inget större fan av lösgodis i sig men så fort de får ta plats i ett bakverk så tycker jag att det kan bli riktigt gott!

Den här tårtan består av ett lager dumlefluff och ett lager hallonkompott. Man kan ju såklart göra fluff av vilket godis man vill men jag älskar fluff gjort på just dumle eller daim. Två lager fluff blir däremot lite för mycket enligt mig så jag bröt av med ett lager syrlig hallonkompott.

Tårtbotten:

Ta fram tre lika stora glas. Fyll ett av dem med 4 stora ägg. Nästa glas fyller du upp med vetemjöl så att det är lika fyllt som glaset med ägg. Gör detsamma med strösocker för det tredje glaset. Tillsätt även 1 tsk bakpulver till glaset med vetemjöl. Vispa ägg och socker vitt och pösigt på medelhastighet. Sikta ner mjölblandningen i äggsmeten och vänd försiktigt smeten med en slickepott. Smöra en form och klä kanterna med bakplåtspapper. Häll i smeten i formen. Grädda tårtbotten i 175 grader i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter. Vänd över tårtbotten på ett galler för att svalna strax efter att du tagit ut den ur ugnen och låt tårtbotten svalna helt och hållet innan du delar och fyller den.

Montering: Dela tårtbotten i tre lika tjocka skivor. Bre ut en tunn klick med smörkräm på tårtbrickan och tryck dit din första botten. Vispa upp dumlefluffen tills den blir riktigt fluffig och spritsa ut den på tårtbotten. Lägg på nästa botten och bre ut ett lager hallonkompott. Lägg på sista botten och spackla din tårta med smörkräm. Låt tårtan stå i kylksåpet för att kallna ordentligt innan du dekorerar den med chokladganache och godis! Godiset på sidorna har jag fäst med lite chokladganache som blev över.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

Godistårta

Portioner: 6-8

Ingredienser

Ingredienser (dumlefluff):
220 g dumle
2 dl vispgrädde

Ingredienser (hallonkompott):
250 g frysta hallon
0,75 dl strösocker
saft från 1 citron
2 krm agar agar pulver (kan uteslutas)
0,5 dl vatten

Ingredienser (smörkräm):
4 stora äggvitor
2 dl strösocker (200 g)
1 nypa äkta vaniljpulver
250 g rumsvarmt osaltat smör

Ingredienser (chokladganache & dekoration):
150 g mörk choklad
1 dl vispgrädde
godis av valfria sorter att dekorera med

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: 6-8st

Ingredienser

Ingredienser (dumlefluff):
220 g dumle
2 dl vispgrädde

Ingredienser (hallonkompott):
250 g frysta hallon
0,75 dl strösocker
saft från 1 citron
2 krm agar agar pulver (kan uteslutas)
0,5 dl vatten

Ingredienser (smörkräm):
4 stora äggvitor
2 dl strösocker (200 g)
1 nypa äkta vaniljpulver
250 g rumsvarmt osaltat smör

Ingredienser (chokladganache & dekoration):
150 g mörk choklad
1 dl vispgrädde
godis av valfria sorter att dekorera med

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:

Receptet bakas i en rund form med diameter på 15 cm.

  1. Dumlefluff: Klipp dumlen i mindre bitar och lägg det i kastrullen tillsammans med vispgrädden.
  2. Smält samman dumlen och vispgrädden på låg värme under konstant omrörning (jag växlar mellan 1:an och 2:an på en 6-gradig skala). Det är superviktigt att det inte börjar koka för då är risken stor att det inte går att vispa upp den sen.
  3. Häll över fluffsmeten i en värmetålig bunke eller skål som du kan vispa i sen och låt den stå i kylskåpet minst 4 h tills den svalnat helt och hållet.
  4. Hallonkompott: Lägg alla ingredienserna till hallonkompotten i en kastrull och låt koka upp under omrörning i ca 2 minuter.
  5. Häll över hallonkompotten i en skål och låt svalna i kylskåpet tills den tjocknat.
  6. Smörkräm: Vispa upp äggvitorna till styva toppar i en värmetålig skål.
  7. Fyll en kastrull med vatten som skålen passar i och täcker öppningen helt. Koka upp vattnet och sätt på skålen.
  8. Ha i strösockret och vispa med elvisp tills att sockerkristallerna smält helt. Ta bort skålen från värmen och fortsätt vispa tills skålen svalnat.
  9. Vispa i lite sv smöret i taget och fortsätt vispa tills du får en fluffig smörkräm.
  10. Chokladganache: Grovhacka den mörka chokladen och lägg i en värmetålig skål.
  11. Häll upp vispgrädden i en kastrull och värm upp bara precis tills den är påväg att börja koka.
  12. Häll den varma grädden över chokladen och rör om tills du får en jämn chokladsmet.
  13. Låt chokladsmeten svalna innan du dekorerar din tårta med den.
Steg för steg

Video

Receptet bakas i en rund form med diameter på 15 cm.

  1. Dumlefluff: Klipp dumlen i mindre bitar och lägg det i kastrullen tillsammans med vispgrädden.
  2. Smält samman dumlen och vispgrädden på låg värme under konstant omrörning (jag växlar mellan 1:an och 2:an på en 6-gradig skala). Det är superviktigt att det inte börjar koka för då är risken stor att det inte går att vispa upp den sen.
  3. Häll över fluffsmeten i en värmetålig bunke eller skål som du kan vispa i sen och låt den stå i kylskåpet minst 4 h tills den svalnat helt och hållet.
  4. Hallonkompott: Lägg alla ingredienserna till hallonkompotten i en kastrull och låt koka upp under omrörning i ca 2 minuter.
  5. Häll över hallonkompotten i en skål och låt svalna i kylskåpet tills den tjocknat.
  6. Smörkräm: Vispa upp äggvitorna till styva toppar i en värmetålig skål.
  7. Fyll en kastrull med vatten som skålen passar i och täcker öppningen helt. Koka upp vattnet och sätt på skålen.
  8. Ha i strösockret och vispa med elvisp tills att sockerkristallerna smält helt. Ta bort skålen från värmen och fortsätt vispa tills skålen svalnat.
  9. Vispa i lite sv smöret i taget och fortsätt vispa tills du får en fluffig smörkräm.
  10. Chokladganache: Grovhacka den mörka chokladen och lägg i en värmetålig skål.
  11. Häll upp vispgrädden i en kastrull och värm upp bara precis tills den är påväg att börja koka.
  12. Häll den varma grädden över chokladen och rör om tills du får en jämn chokladsmet.
  13. Låt chokladsmeten svalna innan du dekorerar din tårta med den.
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
1 Kommentar
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Olivia Johansson
Olivia Johansson
7 months ago

Vad har du för storlek på bakformen? Blir 18 cm bra, tänkte så inte det blir tunn fyllning.

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?