Frösnappare

Fotograf: Ulrika Pousette

Frösnappare, fullar eller fröbullar – kärt barn har många namn!

Tänk dig en riktigt saftig bulle, fylld med mandelmassa med en knaprig topping av vallmo- och sesamfrön. En drömgod bulle som jag åt för första gången på Printz bageri och som jag inte kunnat sluta tänka på sen dess.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 

Frösnappare

Portioner: ca 30

Ingredienser

Fyllning:
300 g mandelmassa
2 msk vatten
1 msk vaniljsocker
1 msk majsstärkelse (kan uteslutas, men gör att fyllningen håller sig i bullen)
150 g mjukt, rumstempererat smör
1 dl farinsocker

Vetedeg:
50 g jäst
500 g rumsvarm mjölk (5 dl)
2 tsk malen kardemuma
200 g mjukt, rumstempererat smör
200 g strösocker (2 dl)
1 kg vetemjöl (16,5 dl)
1 tsk salt
1 ägg, 1 nypa salt och en skvätt vatten till pensling
1 dl vallmofrön & 1 dl skalade sesamfrön att garnera med

Sockerlag:
2 dl strösocker
2 dl vatten

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: ca 30st

Ingredienser

Fyllning:
300 g mandelmassa
2 msk vatten
1 msk vaniljsocker
1 msk majsstärkelse (kan uteslutas, men gör att fyllningen håller sig i bullen)
150 g mjukt, rumstempererat smör
1 dl farinsocker

Vetedeg:
50 g jäst
500 g rumsvarm mjölk (5 dl)
2 tsk malen kardemuma
200 g mjukt, rumstempererat smör
200 g strösocker (2 dl)
1 kg vetemjöl (16,5 dl)
1 tsk salt
1 ägg, 1 nypa salt och en skvätt vatten till pensling
1 dl vallmofrön & 1 dl skalade sesamfrön att garnera med

Sockerlag:
2 dl strösocker
2 dl vatten

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:

Receptet ger ca 30 stycken goda frösnappare.

  1. Fyllning: Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen till en jämn och bredbar smet i en skål. Ställ åt sidan.
  2. Vetedeg: Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen lösts upp helt i mjölken.
  3. Ha sedan i kardemumma, smör i delad i bitar, strösocker och hälften av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt därefter saltet och mer mjöl efter behov.
  4. Knåda ordentligt i minst 10 minuter med maskin och lite längre om du kör för hand.
  5. Kavla ut degen till en stor rektangel med måtten 30×60 cm.
  6. Bre ut fyllningen över hela rektangeln och vik de sedan på mitten längs med långsidan. Kavla lite lätt så att du får en jämn rektangel utan luftbubblor.
  7. Skär 1 cm tunna remsor längs med kortsidan av den vikta rektangeln.
  8. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper, med generöst med mellanrum och täck med en bakduk och låt jäsa i 2-3 timmar beroende på temperaturen i ditt kök. Du vet att de är färdigjästa om degen “studsar tillbaka” när du trycker lite lätt med fingret.
  9. Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme).
  10. Vispa lätt ihop ägg, salt och lite vatten till penslingen och pensla dina bullar. Lägg på en generöst med frötopping. Grädda sedan en plåt i taget, i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter eller tills de fått fin färg.
  11. Under tiden kan du förbereda sockerlagen genom att enkelt blanda ihop vatten och strösocker i en kastrull. Värm upp tills sockerkristallerna smält. Låt sockerlagen svalna och tjockna litegrann. Pensla sedan dina bullar med sockerlagen så fort de kommit ur ugnen.
  12. Servera och njut!
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video

Receptet ger ca 30 stycken goda frösnappare.

  1. Fyllning: Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen till en jämn och bredbar smet i en skål. Ställ åt sidan.
  2. Vetedeg: Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen lösts upp helt i mjölken.
  3. Ha sedan i kardemumma, smör i delad i bitar, strösocker och hälften av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt därefter saltet och mer mjöl efter behov.
  4. Knåda ordentligt i minst 10 minuter med maskin och lite längre om du kör för hand.
  5. Kavla ut degen till en stor rektangel med måtten 30×60 cm.
  6. Bre ut fyllningen över hela rektangeln och vik de sedan på mitten längs med långsidan. Kavla lite lätt så att du får en jämn rektangel utan luftbubblor.
  7. Skär 1 cm tunna remsor längs med kortsidan av den vikta rektangeln.
  8. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper, med generöst med mellanrum och täck med en bakduk och låt jäsa i 2-3 timmar beroende på temperaturen i ditt kök. Du vet att de är färdigjästa om degen “studsar tillbaka” när du trycker lite lätt med fingret.
  9. Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme).
  10. Vispa lätt ihop ägg, salt och lite vatten till penslingen och pensla dina bullar. Lägg på en generöst med frötopping. Grädda sedan en plåt i taget, i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter eller tills de fått fin färg.
  11. Under tiden kan du förbereda sockerlagen genom att enkelt blanda ihop vatten och strösocker i en kastrull. Värm upp tills sockerkristallerna smält. Låt sockerlagen svalna och tjockna litegrann. Pensla sedan dina bullar med sockerlagen så fort de kommit ur ugnen.
  12. Servera och njut!
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

5 1 Rösta
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
6 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Pernilla
Pernilla
1 year ago

Ser ljuvliga ut! Saknas det inte något mellan punkt 7 och 8? Hur snurrar du ihop till så fina bullar?

Anita
Anita
1 year ago

Saknas det ett steg mellan 7 & 8? Hur man formar bullarna..?

Jeanette
Jeanette
1 year ago

Hur snurrar du bullarna

Monika
Monika
1 year ago

Ser spännande ut 😊 Går det att utesluta ägget vid penslingen?

Anorah
Anorah
1 year ago

Hej Camilla, jag behöver hjälp akut, kan jag göra din morotskaka recept i långpanna fast göra den till sockerkaka? Kommer den bli lika saftig som morotskaka om jag tar bort ingredienserna för morotskakan.

Joy
Joy
1 year ago

Min favorit , måste bara ha några när jag kommer till Danmark , nu kan jag baka dom själv 😁 tack

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?