Jag får inte nog av de limemarinerade jordgubbarna med mynta som jag toppade tårtan med från Teas sommartårta. Jag vill ha den på allt! Under torsdagens live på min instagram @mykitchenstories.se var det dessutom en av er, Moa (@moaahlsen på Instagram), som undrade om vi inte kunde baka crepes med marinerade jordgubbar i en live. Det lät ju bara så himla gott så jag var tvungen att testa idag till frukosten. Det blev inte bara gott, det blev drömmigt gott! En fantastisk sommarfrukost eller sommarefterrätt.
Jag älskar crepes! De blir så tunna och frasiga och passar samtidigt som de är så enkla att göra. Receptet ger ca 8-10 stora crepes.
Ingredienser (crepes, grundrecept):
2 ägg
2 dl vetemjöl
4 dl mjölk
1 nypa äkta vaniljpulver
1 nypa salt
1 msk smält smör
0,5 dl vispgrädde
200 g färskost
250 g jordgubbar
12 färska myntablad
saft från 1 limefrukt (går även att använda citronsaft)
0,5 dl råsocker
Gör såhär:
- Vispa ihop alla ingredienserna till en jämn smet.
- För att underlätta stekningen utan en massa kladd så brukar jag hälla upp min smet i en kanna/bägare eller liknande. Crepes ska vara riktigt tunna, knappt 1 dl smet per pannkaka i en stor stekpanna räcker. Häll upp i mitten av en smörjd stekpanna och vicka på stekpannan i olika riktningar för att få smeten att sprida ut sig jämnt över hela ytan.
- Stek pannkakorna på medelvärme. De ska få en lätt gyllenbrun färg.
- Färskostkrämen gör du enkelt genom att vispa samman grädde och färskost till en krämig och fluffig smet. Ställ åt sidan.
- Noppa av jordgubbarna och dela i fyra delar. Lägg dem tillsammans med finhackade mynta, råsocker och limejuice i en skål. Rör om tills sockerkristallerna smält.
- Servera direkt!