Crepes med karamelliserad banansås

banancrepes2Söndagen till ära slog jag på stort med en ordentlig pannkaksfrukost. Crepes (riktigt tunna franska pannkakor) är bland de godaste pannkakorna jag vet. Egentligen tycker jag att de gör sig helt fantastiska med bara lite sylt och grädde men idag kände jag för att testa något nytt!

banancrepesJag vet, banan är roligt nog ett lite ”provocerande” ämne som tenderar att väcka många känslor i bakverksvärlden. Antingen så älskar du det eller så hatar du det. Jag råkar höra till den första gruppen. Därav det här receptet 😉 Det här är ett perfekt recept för oss som älskar friterad banan. Inte nog med att det smakar lika gott så är det mycket enklare att göra. Ingen fritös eller liknande behövs. Bara en stekpanna som du steker pannkakorna i och sen gör du såsen i samma stekpanna. Perfekt!

Ingredienser (crepes, grundrecept):

2 ägg

2 dl vetemjöl

4 dl mjölk

1 nypa äkta vaniljpulver

1 nypa salt

1 msk smält smör

 

Gör såhär:

  1. Vispa ihop alla ingredienserna till en jämn smet.
  2. För att underlätta stekningen utan en massa kladd så brukar jag hälla upp min smet i en kanna/bägare eller liknande. Crepes ska vara riktigt tunna, knappt 1 dl smet per pannkaka i en stor stekpanna räcker. Häll upp i mitten och vicka på stekpannan i olika riktningar för att få den att sprida ut sig jämnt över hela ytan.
  3. Stek pannkakorna på medelvärme. De ska få en lätt gyllenbrun färg.
  4. Diska inte stekpannan innan du gör såsen utan gör den direkt i stekpannan så snart alla crepes är färdigstekta!

 

Ingredienser (karamelliserad banansås):

50 g smör

1 dl brunt farinsocker strö

1 mogen banan

 

Gör såhär:

  1. Lägg smör och brunt farinsocker strö i stekpannan och smält ihop på medelvärme under omrörning.
  2. Skiva bananen och blanda ner det i stekpannan.
  3. Servera direkt!

 

 

Prenumerera
Notis om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x