Citronprinsess – prinsesstårta med citron

Fotograf: Ulrika Pousette
prinsesstårta med citron

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

citronprinsess

Citronprinsess – prinsesstårta med citron

Portioner: 6-8

Ingredienser

Rulltårtsbotten:

3 ägg

1,5 dl strösocker

1,5 dl vetemjöl

0,5 dl maizena eller potatismjöl

2 tsk vaniljsocker

1,5 tsk bakpulver

 

Lemon curd:

5 äggulor från stora ägg
2 hela stora ägg
rivet skal från 1 citron
110 ml citronsaft = saft från ca 3 citroner
1 dl strösocker
50 g kallt smör

 

Montering & dekoration:

1 dl hallonsylt

3 dl vispgrädde

500 g gul marsipan

florsocker att pudra med

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: 6-8st

Ingredienser

Rulltårtsbotten:

3 ägg

1,5 dl strösocker

1,5 dl vetemjöl

0,5 dl maizena eller potatismjöl

2 tsk vaniljsocker

1,5 tsk bakpulver

 

Lemon curd:

5 äggulor från stora ägg
2 hela stora ägg
rivet skal från 1 citron
110 ml citronsaft = saft från ca 3 citroner
1 dl strösocker
50 g kallt smör

 

Montering & dekoration:

1 dl hallonsylt

3 dl vispgrädde

500 g gul marsipan

florsocker att pudra med

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Lemon curd: Lägg äggulor, ägg, rivet citronskal, citronsaft och strösocker i en värmetålig skål eller bunke av metall.
  2. Häll upp ca 1 dl vatten i en kastrull. Låt vattnet sjuda på medelvärme med bunken ställd på kastrullens öppning. Rör om hela tiden, ca 5 minuter, tills krämen tjocknat och fått samma konsistens som en bearnaisesås.
  3. Ta bort bunken från värmen. Skär smöret i bitar och rör ner det i den varma lemon curden tills den smält helt.
  4. Häll upp curden i en lufttät burk och låt svalna innan du har på locket och ställer i kylskåpet för att svalna helt och hållet, minst 1 timme.
  5. Botten: Sätt ugnen på 225 grader (över- och undervärme). Täck din långpanna med bakplåtspapper.
  6. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt med elvisp. Tillsätt resten av ingredienserna till rulltårtsbotten och vänd försiktigt samman till en jämn smet med slickepott.
  7. Häll upp smeten på plåten och bre ut i ett jämnt lager. Grädda botten i mitten av ugnen i 5-7 minuter eller tills att den blivit genomgräddad men knappt fått någon färg.
  8. Låt svalna helt och hållet innan du skär den i tre jämnstora längder längs med långsidan.
  9. Montering & dekoration: Placera första längden på ett tårtfat eller skärbräda och fyll den med hallonsylt, lägg på nästa botten och bre på lemon curd. Lägg till sist på sista längden och ställ tårtan i kylskåpet medan du vispar grädden.
  10. Grädden får inte vispas för hårt för den kommer att fortsätta “vispas” när du jobbar med den på tårtan. Täck hela tårtan med vispgrädde och låt lagret på toppen vara extra tjockt och kupolformat. Ställ sedan tårtan i kylskåpet för att kallna ordentligt medan du kavlar ut marsipanen.
  11. Knåda marsipanen mjuk innan du kavlar ut den. Marsipanen kavlas med fördel ut på en silikonmatta med majjstärkelse till en tjocklek på 2-3 mm.
    Täck din tårta med marsipanen och skär bort överflödet innan du garnerar med florsocker och godisägg.
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video
  1. Lemon curd: Lägg äggulor, ägg, rivet citronskal, citronsaft och strösocker i en värmetålig skål eller bunke av metall.
  2. Häll upp ca 1 dl vatten i en kastrull. Låt vattnet sjuda på medelvärme med bunken ställd på kastrullens öppning. Rör om hela tiden, ca 5 minuter, tills krämen tjocknat och fått samma konsistens som en bearnaisesås.
  3. Ta bort bunken från värmen. Skär smöret i bitar och rör ner det i den varma lemon curden tills den smält helt.
  4. Häll upp curden i en lufttät burk och låt svalna innan du har på locket och ställer i kylskåpet för att svalna helt och hållet, minst 1 timme.
  5. Botten: Sätt ugnen på 225 grader (över- och undervärme). Täck din långpanna med bakplåtspapper.
  6. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt med elvisp. Tillsätt resten av ingredienserna till rulltårtsbotten och vänd försiktigt samman till en jämn smet med slickepott.
  7. Häll upp smeten på plåten och bre ut i ett jämnt lager. Grädda botten i mitten av ugnen i 5-7 minuter eller tills att den blivit genomgräddad men knappt fått någon färg.
  8. Låt svalna helt och hållet innan du skär den i tre jämnstora längder längs med långsidan.
  9. Montering & dekoration: Placera första längden på ett tårtfat eller skärbräda och fyll den med hallonsylt, lägg på nästa botten och bre på lemon curd. Lägg till sist på sista längden och ställ tårtan i kylskåpet medan du vispar grädden.
  10. Grädden får inte vispas för hårt för den kommer att fortsätta “vispas” när du jobbar med den på tårtan. Täck hela tårtan med vispgrädde och låt lagret på toppen vara extra tjockt och kupolformat. Ställ sedan tårtan i kylskåpet för att kallna ordentligt medan du kavlar ut marsipanen.
  11. Knåda marsipanen mjuk innan du kavlar ut den. Marsipanen kavlas med fördel ut på en silikonmatta med majjstärkelse till en tjocklek på 2-3 mm.
    Täck din tårta med marsipanen och skär bort överflödet innan du garnerar med florsocker och godisägg.
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept

Dela receptet

4 5 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?