Citronkladdkaka

Äntligen fredag! Mysigaste dagen på veckan för mig då det innebär sovmorgon och heldag med båda barnen. På kvällen blir det fikamys med den här sötsyrliga citronkladdkakan med vit choklad! Perfekt kladdig och med massor av citronsmak. Precis så som en sånhär kladdkaka ska vara! Typ som lemon curd i kladdkaka-format.

Ganache-toppingen med vit choklad är verkligen perfekt mot den syrliga kladdkakan. Ganache är  så himla tacksamt att göra och dekorera med. Du behöver bara två ingredienser för att göra den och när den nått rätt konsistens i kylskåpet är den redo att användas. Vill du inte spritsa den på kladdkakan så funkar det utmärkt att bara bre på den.

Receptet bakade jag i en rund form med avtagbara kanter med diameter på 20 cm, vilket ger 6-8 bitar. Som många andra kladdkakor så är den absolut bäst dagen efter. Jag rekommenderar därför att ni bakar den kvällen innan den ska serveras.

citronkladdkaka4

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 

Citronkladdkaka

Portioner: 6-8

Ingredienser

Ingredienser (citronkladdkaka):
150 g  smör
3 citroner (skal och 0,5 dl saft)
2 dl strösocker
1,5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
2 ägg

Ingredienser (vit chokladganache):
200 g vit choklad
1 dl vispgrädde

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: 6-8st

Ingredienser

Ingredienser (citronkladdkaka):
150 g  smör
3 citroner (skal och 0,5 dl saft)
2 dl strösocker
1,5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
2 ägg

Ingredienser (vit chokladganache):
200 g vit choklad
1 dl vispgrädde

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Citronkladdkaka: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Smält smöret i en kastrull eller i microvågsugn. Häll över i en bunke.
  3. Skölj citronerna noga och riv ner skal och pressa ner saften i bunken.
  4. Ha sedan i resten av ingredienserna och blanda försiktigt bara precis tills alla ingredienser gått ihop.
  5. Spänn fast ett bakplåtspapper i formen och häll upp smeten i den.
  6. Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i ca 20 minuter.
  7. Låt kakan stå i kylskåpet tills den svalnat helt och hållet.
  8. Vit chokladganche: Grovhacka den vita chokladen och lägg i en värmetålig skål.
  9. Värm upp vispgrädden i en kastrull och dra bort från plattan så fort du ser att vispgrädden är påväg att börja koka.
  10. Häll vispgrädden direkt över den vita chokladen och låt stå i ca 5 minuter innan du börjar röra om försiktigt till en jämn smet.
  11. Ställ skålen i kylskåpet och rör om med jämna mellanrum tills ganachen når en bredbar konsistens.
  12. Spritsa eller bre ganachen över kladdkakan. Servera direkt eller förvara kladdkakan i kylskåpet.
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video
  1. Citronkladdkaka: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Smält smöret i en kastrull eller i microvågsugn. Häll över i en bunke.
  3. Skölj citronerna noga och riv ner skal och pressa ner saften i bunken.
  4. Ha sedan i resten av ingredienserna och blanda försiktigt bara precis tills alla ingredienser gått ihop.
  5. Spänn fast ett bakplåtspapper i formen och häll upp smeten i den.
  6. Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i ca 20 minuter.
  7. Låt kakan stå i kylskåpet tills den svalnat helt och hållet.
  8. Vit chokladganche: Grovhacka den vita chokladen och lägg i en värmetålig skål.
  9. Värm upp vispgrädden i en kastrull och dra bort från plattan så fort du ser att vispgrädden är påväg att börja koka.
  10. Häll vispgrädden direkt över den vita chokladen och låt stå i ca 5 minuter innan du börjar röra om försiktigt till en jämn smet.
  11. Ställ skålen i kylskåpet och rör om med jämna mellanrum tills ganachen når en bredbar konsistens.
  12. Spritsa eller bre ganachen över kladdkakan. Servera direkt eller förvara kladdkakan i kylskåpet.
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
4 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Hanna Karlsson
Hanna Karlsson
2 years ago

Hej! Ska göra denna kaka idag men all vit choklad från marabou är slut. Funkar det med bakchoklad? 😬

Melissa
Melissa
2 years ago

Hej! Går den här frysa?

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?