Citronfudgetårta med hallonpannacotta på nötbotten

För något år sen klickade jag hem en silikonmatta med halvsfäriska formar i och hade storslagna planer för vad jag skulle använda den till. Men som med mycket annat så hinner det glömmas bort i myllret av alla idéer i huvudet och den har legat längst ner i en kökslåda fram till i helgen. Jag ville baka en tårta men i en mer spännande form än det klassiska med kakbottnar och mousse och här har ni det fantastiska resultatet. En citronfudgetårta med hallonpannacotta på en härligt spröd nötbotten.

Den är sådär härligt syrlig och citronfudgen perfekt segkrämig mot den nötiga botten. Som med mycket annat har jag valt att dekorera med guldströssel, physalis som på bilderna ser ut som guldkulor och maränger i olika storlekar för att bryta av mot det syrliga.

Receptet bakade jag i en rund form med avtagbara kanter med diameter på 24 cm, vilket ger 10-12 bitar. Du bakar med fördel den här tårtan dagen innan servering. Vill du göra tårtan glutenfri går det utmärkt att byta ut vetemjölet mot t.ex mjölmix. Se då till att även havregrynen är helt glutenfria också.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

Citronfudgetårta med hallonpannacotta på nötbotten

Portioner: 10-12

Ingredienser

Ingredienser (nötbotten):
1,5 dl rostade hasselnötter
50 g smör
0,5 dl havregryn
1 dl farinsocker
2 msk vetemjöl

Ingredienser (citronfudge):
500 g vit choklad
100 g smör
1 burk sötad kondenserad mjölk à 397 g
rivet skal från 1 citron, spara saften till hallonpannacottan

Ingredienser (hallonpannacotta):
100 g frysta hallon
saft från två citroner
5 dl vispgrädde
1,25 tsk agar agar pulver
2 dl florsocker
Physalis, guldflingor och maränger till dekoration

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: 10-12st

Ingredienser

Ingredienser (nötbotten):
1,5 dl rostade hasselnötter
50 g smör
0,5 dl havregryn
1 dl farinsocker
2 msk vetemjöl

Ingredienser (citronfudge):
500 g vit choklad
100 g smör
1 burk sötad kondenserad mjölk à 397 g
rivet skal från 1 citron, spara saften till hallonpannacottan

Ingredienser (hallonpannacotta):
100 g frysta hallon
saft från två citroner
5 dl vispgrädde
1,25 tsk agar agar pulver
2 dl florsocker
Physalis, guldflingor och maränger till dekoration

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Nötbotten: Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Hacka nötterna grovt.
  3. Smält smöret och blanda ihop med de grovhackade nötterna och resten av ingredienserna.
  4. Spänn fast bakplåtspapper i botten på springformen och tryck ut nötmassan i den.
  5. Grädda i mitten av ugnen i 5 minuter. Låt svalna medan du gör citronfudge-fyllningen.
  6. Citronfudge: Hacka den vita chokladen grovt och lägg tillsammans med resten av ingredienserna i en värmetålig skål.
  7. Smält samman allt i microvågsugnen i 30 sekundersintervaller. Rör om mellan varje uppvärmning.
  8. Häll upp citronfudgefyllningen i springformen över nötbotten och ställ i kylskåpet för att stelna.
  9. Hallonpannacotta: Koka upp hallonen i en kastrull tillsammans med citronsaften tills hallonen lösts upp till ett mos.
  10. Kör moset genom en finmaskig sil så att du får ett mos utan kärnor.
  11. Lägg vispgrädde och agar agar pulver i en kastrull. Låt koka upp under omrörning i 2 minuter innan du har i hallonmos och florsocker.
  12. Koka hallonpannacottan i ytterligare någon minut innan du häller upp dem i de halvsfäriska silikonformarna. Låt stå i kylskåpet för att stelna över natten innan du dekorerar tårtan med dem tillsammans med physalis, guldflingor och maränger.
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video
  1. Nötbotten: Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Hacka nötterna grovt.
  3. Smält smöret och blanda ihop med de grovhackade nötterna och resten av ingredienserna.
  4. Spänn fast bakplåtspapper i botten på springformen och tryck ut nötmassan i den.
  5. Grädda i mitten av ugnen i 5 minuter. Låt svalna medan du gör citronfudge-fyllningen.
  6. Citronfudge: Hacka den vita chokladen grovt och lägg tillsammans med resten av ingredienserna i en värmetålig skål.
  7. Smält samman allt i microvågsugnen i 30 sekundersintervaller. Rör om mellan varje uppvärmning.
  8. Häll upp citronfudgefyllningen i springformen över nötbotten och ställ i kylskåpet för att stelna.
  9. Hallonpannacotta: Koka upp hallonen i en kastrull tillsammans med citronsaften tills hallonen lösts upp till ett mos.
  10. Kör moset genom en finmaskig sil så att du får ett mos utan kärnor.
  11. Lägg vispgrädde och agar agar pulver i en kastrull. Låt koka upp under omrörning i 2 minuter innan du har i hallonmos och florsocker.
  12. Koka hallonpannacottan i ytterligare någon minut innan du häller upp dem i de halvsfäriska silikonformarna. Låt stå i kylskåpet för att stelna över natten innan du dekorerar tårtan med dem tillsammans med physalis, guldflingor och maränger.
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?