Chokladbollsgrottor

Vad händer om man gör en liten grop i sina chokladbollar och fyller dem med kolasås, strax efter att man format dem och rullat dem i kokosflingor? Jo, man får chokladbollsgrottor! Chokladbollar som är formade precis som hallongrottor men som består av krämig chokladbollssmet, täckt i kokosflingor och fylld med härlig kolasås med flingsalt. En riktig drömkaka…eller drömboll?

Vegansk kola

Ingredienser:

75 g mjölkfritt margarin

1,5 dl ljus sirap

2 msk glykossirap

3 dl strösocker

2,5 dl växtbaserad vispgrädde (havre-, soja- eller kokos)

1 msk vaniljsocker

1 nypa salt

Gör såhär:

  1. Lägg alla ingredienserna i en tjockbottnad kastrull. Koka upp till 125 grader (tar ca 30 min, gör kulprovet om du inte har termometer) på medelvärme. Rör om försiktigt då och då.
  2. Låt kolan svalna lite i rumstemperatur innan du fyller dina chokladbollsgrottor med den.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

Chokladbollsgrottor

Portioner: 30

Ingredienser

225 g rumsvarmt smör
2 dl strösocker
1,5 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
8 dl havregryn
1 dl espresso eller starkt bryggkaffe
1 nypa salt
2 dl kokosflingor
2 påsar Werther’s Original Soft Caramel à 125 g
2 msk mjölk 3%
flingsalt att dekorera med

Tips!

  • Gör chokladbollsgrottorna glutenfria genom att byta ut havregrynet mot glutenfria havregryn.
  • Gör chokladbollsgrottorna veganska genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin och koka en vegansk kola enligt receptet nedan.

Dela receptet

Portioner: 30st

Ingredienser

225 g rumsvarmt smör
2 dl strösocker
1,5 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
8 dl havregryn
1 dl espresso eller starkt bryggkaffe
1 nypa salt
2 dl kokosflingor
2 påsar Werther’s Original Soft Caramel à 125 g
2 msk mjölk 3%
flingsalt att dekorera med

TIPS!

  • Gör chokladbollsgrottorna glutenfria genom att byta ut havregrynet mot glutenfria havregryn.
  • Gör chokladbollsgrottorna veganska genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin och koka en vegansk kola enligt receptet nedan.

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Lägg smör, strösocker, kakao, vaniljsocker, havregryn, kaffe och salt i en matberedare och mixa ihop till en slät, tjock och formbar smet. Har du ingen matberedare så kan du bara lägga alla ingredienser i en bunke och arbete ihop för hand.
  2. Dela smeten i 30 lika stora delar (ca 30 g per bit) och forma till bollar.
  3. Rulla bollarna i kokosflingor och fördela dem på en plåt eller bricka med bakplåtspapper (se till att plåten eller brickan får plats i kylen). Gör en grop i mitten på varje boll och ställ dem sedan i kylen för att stelna medan du gör kolasåsen.
  4. Ta bort pappret från alla kolor och dela dem i två för hand. Lägg alla kolabitar i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm upp på medelvärme under konstant omrörning tills du har en jämn kolasmet.
  5. Låt kolasåsen svalna lite innan du fyller dina chokladbollsgrottor med den. Lättast är det att använda en spritspåse men det funkar också att använda en doseringstratt/knäcktratt eller vanlig tesked.
  6. Garnera med flingsalt och servera direkt eller förvara i kylskåpet.
Steg för steg

Video
  1. Lägg smör, strösocker, kakao, vaniljsocker, havregryn, kaffe och salt i en matberedare och mixa ihop till en slät, tjock och formbar smet. Har du ingen matberedare så kan du bara lägga alla ingredienser i en bunke och arbete ihop för hand.
  2. Dela smeten i 30 lika stora delar (ca 30 g per bit) och forma till bollar.
  3. Rulla bollarna i kokosflingor och fördela dem på en plåt eller bricka med bakplåtspapper (se till att plåten eller brickan får plats i kylen). Gör en grop i mitten på varje boll och ställ dem sedan i kylen för att stelna medan du gör kolasåsen.
  4. Ta bort pappret från alla kolor och dela dem i två för hand. Lägg alla kolabitar i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm upp på medelvärme under konstant omrörning tills du har en jämn kolasmet.
  5. Låt kolasåsen svalna lite innan du fyller dina chokladbollsgrottor med den. Lättast är det att använda en spritspåse men det funkar också att använda en doseringstratt/knäcktratt eller vanlig tesked.
  6. Garnera med flingsalt och servera direkt eller förvara i kylskåpet.
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Tips!

  • Gör chokladbollsgrottorna glutenfria genom att byta ut havregrynet mot glutenfria havregryn.
  • Gör chokladbollsgrottorna veganska genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin och koka en vegansk kola enligt receptet nedan.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?