
Vad händer om man gör en liten grop i sina chokladbollar och fyller dem med kolasås, strax efter att man format dem och rullat dem i kokosflingor? Jo, man får chokladbollsgrottor! Chokladbollar som är formade precis som hallongrottor men som består av krämig chokladbollssmet, täckt i kokosflingor och fylld med härlig kolasås med flingsalt. En riktig drömkaka…eller drömboll?


Receptet ger hela 30 chokladbollsgrottor och går lika bra att förvara i kyl som frys. Men med största sannolikhet så hinner du äta upp dem innan det ens finns en tanke om att spara några till senare.
Ingredienser:
225 g rumsvarmt smör
2 dl strösocker
1,5 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
8 dl havregryn
1 dl espresso eller starkt bryggkaffe
1 nypa salt
2 dl kokosflingor
2 påsar Werther’s Original Soft Caramel à 125 g
2 msk mjölk 3%
flingsalt att dekorera med
Gör såhär:
- Lägg smör, strösocker, kakao, vaniljsocker, havregryn, kaffe och salt i en matberedare och mixa ihop till en slät, tjock och formbar smet. Har du ingen matberedare så kan du bara lägga alla ingredienser i en bunke och arbete ihop för hand.
- Dela smeten i 30 lika stora delar (ca 30 g per bit) och forma till bollar.
- Rulla bollarna i kokosflingor och fördela dem på en plåt eller bricka med bakplåtspapper (se till att plåten eller brickan får plats i kylen). Gör en grop i mitten på varje boll och ställ dem sedan i kylen för att stelna medan du gör kolasåsen.
- Ta bort pappret från alla kolor och dela dem i två för hand. Lägg alla kolabitar i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm upp på medelvärme under konstant omrörning tills du har en jämn kolasmet.
- Låt kolasåsen svalna lite innan du fyller dina chokladbollsgrottor med den. Lättast är det att använda en spritspåse men det funkar också att använda en doseringstratt/knäcktratt eller vanlig tesked.
- Garnera med flingsalt och servera direkt eller förvara i kylskåpet.
TIPS!
- Gör chokladbollsgrottorna glutenfria genom att byta ut havregrynet mot glutenfria havregryn.
- Gör chokladbollsgrottorna veganska genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin och koka en vegansk kola enligt receptet nedan.
Vegansk kola
Ingredienser:
75 g mjölkfritt margarin
1,5 dl ljus sirap
2 msk glykossirap
3 dl strösocker
2,5 dl växtbaserad vispgrädde (havre-, soja- eller kokos)
1 msk vaniljsocker
1 nypa salt
Gör såhär:
- Lägg alla ingredienserna i en tjockbottnad kastrull. Koka upp till 125 grader (tar ca 30 min, gör kulprovet om du inte har termometer) på medelvärme. Rör om försiktigt då och då.
- Låt kolan svalna lite i rumstemperatur innan du fyller dina chokladbollsgrottor med den.