Brända mandlar

21 röster
brända mandlar
Beroendeframkallande goda, krispiga, nötiga, söta och enkla brända mandlar!
Foto: Ulrika Pousette

Doften av brända mandlar på en julmarknad är bland det mysigaste som finns. Det är verkligen ett måste den här tiden på året. Knapriga, söta, krispiga och lite salta brända mandlar är ett riktigt gott och klassiskt julgodis som det är svårt att få nog av. Dessutom är det väldigt enkelt att göra själv och kräver inte särskilt många ingredienser.

brända mandlar

Allt du behöver är två ingredienser: saltade & rostade sötmandlar (jag använder saltade och rostade för att det delt väger upp sötman med saltet men också får en mycket djupare nötsmak) och florsocker. Det som händer är att man karamelliserat sötmandlarna i en stekpanna tillsammans med florsockret. När karamellen klumpat sig runt sötmandlarna, låter man dem svalna på ett bakplåtspapper innan man bryter isär sötmandlarna från varandra och serverar dem. Ja, ni ser ju själva: supernkelt att göra själv!

Receptet ger ca 4 portioner brända mandlar.

Ingredienser:

200 g rostade & salta sötmandlar

2 dl florsocker

Gör såhär:

  1. Lägg sötmandlarna och florsockret i en torr stekpanna.
  2. Sätt värmen på högsta och blanda hela tiden till sockret börjar smälta.
  3. Sänk värmen till medel och rör om tills florsockret smält helt. Reglera värmen och rör om hela tiden så att sockret inte bränns.
  4. De brända mandlarna är färdiga när sockret börjar klumpa sig runt sötmandlarna och fått lite färg.
  5. Häll upp mandlarna på ett bakplåtspapper och låt svalna innan du bryter loss de brända mandlarna från varandra och serverar direkt eller förvarar dem i en lufttät burk i rumstemperatur.

TIPS!

  • Har du inte saltade och rostade sötmandlar så kan du rosta dem i stekpannan först på hög temperatur under omrörning innan du har i florsockret och sedan tillsätter 0,5 tsk salt när de brända mandlarna är klara.

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest

3 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Anfissa
Anfissa
1 år sedan

Var kan man köpa rostade och saltade sötmandlar?

Maja
Maja
Svara på  Anfissa
1 år sedan

Om du ej har rostade och saltade sötmandlar i något butik nära dig så är det rätt lätt att bara rosta naturella sötmandlar i en torr stekpanna på hög värme i några minuter och sen tillsätta florsockret, när det är klart kan du sen tillsätta saltet när mandlarna är klara.

Elin
Elin
Svara på  Anfissa
1 år sedan

Finns att köpa i välsorterade mataffärer

3
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x