Brända mandlar

Fotograf: Ulrika Pousette

Beroendeframkallande goda, krispiga, nötiga, söta och enkla brända mandlar!

Doften av brända mandlar på en julmarknad är bland det mysigaste som finns. Det är verkligen ett måste den här tiden på året. Knapriga, söta, krispiga och lite salta brända mandlar är ett riktigt gott och klassiskt julgodis som det är svårt att få nog av. Dessutom är det väldigt enkelt att göra själv och kräver inte särskilt många ingredienser.

Allt du behöver är två ingredienser: saltade & rostade sötmandlar (jag använder saltade och rostade för att det delt väger upp sötman med saltet men också får en mycket djupare nötsmak) och florsocker. Det som händer är att man karamelliserat sötmandlarna i en stekpanna tillsammans med florsockret. När karamellen klumpat sig runt sötmandlarna, låter man dem svalna på ett bakplåtspapper innan man bryter isär sötmandlarna från varandra och serverar dem. Ja, ni ser ju själva: superenkelt att göra själv!

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

brända mandlar

Brända mandlar

Portioner: 4

Ingredienser

200 g rostade & salta sötmandlar
2 dl florsocker

Tips!

Har du inte saltade och rostade sötmandlar så kan du rosta dem i stekpannan först på hög temperatur under omrörning innan du har i florsockret och sedan tillsätter 0,5 tsk salt när de brända mandlarna är klara.

Dela receptet

Portioner: 4st

Ingredienser

200 g rostade & salta sötmandlar
2 dl florsocker

TIPS!

Har du inte saltade och rostade sötmandlar så kan du rosta dem i stekpannan först på hög temperatur under omrörning innan du har i florsockret och sedan tillsätter 0,5 tsk salt när de brända mandlarna är klara.

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Lägg sötmandlarna och florsockret i en torr stekpanna.
  2. Sätt värmen på högsta och blanda hela tiden till sockret börjar smälta.
  3. Sänk värmen till medel och rör om tills florsockret smält helt. Reglera värmen och rör om hela tiden så att sockret inte bränns.
  4. De brända mandlarna är färdiga när sockret börjar klumpa sig runt sötmandlarna och fått lite färg.
  5. Häll upp mandlarna på ett bakplåtspapper och låt svalna innan du bryter loss de brända mandlarna från varandra och serverar direkt eller förvarar dem i en lufttät burk i rumstemperatur.
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video
  1. Lägg sötmandlarna och florsockret i en torr stekpanna.
  2. Sätt värmen på högsta och blanda hela tiden till sockret börjar smälta.
  3. Sänk värmen till medel och rör om tills florsockret smält helt. Reglera värmen och rör om hela tiden så att sockret inte bränns.
  4. De brända mandlarna är färdiga när sockret börjar klumpa sig runt sötmandlarna och fått lite färg.
  5. Häll upp mandlarna på ett bakplåtspapper och låt svalna innan du bryter loss de brända mandlarna från varandra och serverar direkt eller förvarar dem i en lufttät burk i rumstemperatur.
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

5 1 Rösta
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
3 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Anfissa
Anfissa
2 years ago

Var kan man köpa rostade och saltade sötmandlar?

Maja
Maja
Svara till  Anfissa
2 years ago

Om du ej har rostade och saltade sötmandlar i något butik nära dig så är det rätt lätt att bara rosta naturella sötmandlar i en torr stekpanna på hög värme i några minuter och sen tillsätta florsockret, när det är klart kan du sen tillsätta saltet när mandlarna är klara.

Elin
Elin
Svara till  Anfissa
2 years ago

Finns att köpa i välsorterade mataffärer

Tips!

Har du inte saltade och rostade sötmandlar så kan du rosta dem i stekpannan först på hög temperatur under omrörning innan du har i florsockret och sedan tillsätter 0,5 tsk salt när de brända mandlarna är klara.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?