Basbousa eller revani, som det också kallas, är en riktigt saftig mannagrynskaka från mellanöstern med mandel och apelsin som på riktigt smälter i munnen.
Min svärmors besök börjar lida mot sitt slut och jag är så tacksam för allt som hon har lärt mig om marockanska bakverk. Idag har varit en såndär riktig mysdag där vi bara har varit hemma och ätit på den här riktigt saftiga och goda mannagrynskakan. Den har sitt ursprung i Mellanöstern men görs mycket även i Nordafrika. Denna serveras ofta vid högtider som Ramadan och Eid, hemma hos oss och är en kaka som går hem hos både stora och små.
Den här gången smaksatte jag den med mandel och apelsin. En riktigt vinnande kombo som gör det omöjligt att bara ta en bit. Basbousa, eller revani, med mandel och apelsin är den klassiska smaksättningen men du kan såklart smaksätta den med det du själv gillar. Men oavsett blir den här kakan oerhört saftig och riktigt smälter i munnen!
Hej,
Den där kakan ser så gott ut 😋 måste jag baka under helgen.
Vad är det apelsinblomvatten?
Var köper man?
Hejhej! Vad kul 🙂 Apelsinblomvatten finns i utländska hyllan i välsorterade matbutiker. Men annars funkar det bra att bara ta citronsaft.
Kan man göra denna mjölkfri? Vad kan man ersätta filmjölken med tror du? Smöret kan man ju byta mot mjölkfritt alternativ
Yes, du kan använda växtbaserad yoghurt till exempel 🙂
Hur stor är formen?