Baklavapaj

Någon mer än jag som ÄLSKAR baklava? Det är verkligen ett av mina favoritbakverk från mellanöstern men jag bakar det faktiskt sällan själva pga att jag helt enkelt sällan orkar. MEN! Idag kom jag på en fenomenala idén, om jag får säga det själv, om att göra baklava som paj! Mindre krångel, mindre pill, superenkel och drömmigt god.

Jag gör dessutom min baklava lite mindre söt än originalet. Jag älskar sött och tycker att det är gott men det är också viktigt att det inte blir överdrivet mycket utan en perfekt balans. Jag har tyvärr testat alltför många baklavas som varit alledeles för söta och med så mycket sockerlag att det liksom nästan blir helt gojsigt. Det är inte det jag ät ute efter i en baklava. Sött får det vara men frasigheten i filodegen är nästan det viktigaste!

Likt originalet så smaksätter jag både nötterna och sockerlagen med apelsinblomvatten men det är absolut inget måste. Du kan antingen utesluta det eller byta ut det mot samma mängd apelsinsaft. Det blir inte samma smak men gott.

Receptet bakas i en pajform med diameter på ca 20 cm, vilket ger 6-8 generösa bitar.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

Baklavapaj

Portioner: 6-8

Ingredienser

3 dl pistagenötter
3 dl valnötter
1,5 dl brunt farinsocker
1 tsk malen kanel
0,5 tsk malen kardemumma
2 tsk vaniljsocker
3 msk apelsinblomvatten
10 filodegsark
150 g smör

Sockerlag:
0,5 dl strösocker
0,25 dl vatten
2 msk apelsinblomvatten

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: 6-8st

Ingredienser

3 dl pistagenötter
3 dl valnötter
1,5 dl brunt farinsocker
1 tsk malen kanel
0,5 tsk malen kardemumma
2 tsk vaniljsocker
3 msk apelsinblomvatten
10 filodegsark
150 g smör

Sockerlag:
0,5 dl strösocker
0,25 dl vatten
2 msk apelsinblomvatten

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Hacka nötterna grovt och blanda ihop dem i en skål tillsammans med farinsocker, kanel, kardemumma, vaniljsocker och apelsinblomvatten.
  3. Rulla ut filodegsarken och lägg ett i taget i pajformen. Pensla mellan varje ark rikligt med smör tills alla ark ligger i pajformen.
  4. Lägg fyllningen jämnt fördelat i pajbotten och vik in de överblivna filodegskanterna. Pensla kanterna med smör.
  5. Grädda pajen i mitten av ugnen i 20-30 minuter eller tills den fått en fin gyllenbrun färg.
  6. Under tiden kan du förbereda sockerlagen. Koka upp strösocker och vatten tills sockerkristallerna smält. Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt apelsinblomvatten. Låt svalna tills det börjar tjockna lite.
  7. Pensla pajkanterna med sirapen medan den fortfarande är varm.
  8. Låt pajen svalna i kylskåpet och servera med vaniljglass.
Steg för steg

Video
  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Hacka nötterna grovt och blanda ihop dem i en skål tillsammans med farinsocker, kanel, kardemumma, vaniljsocker och apelsinblomvatten.
  3. Rulla ut filodegsarken och lägg ett i taget i pajformen. Pensla mellan varje ark rikligt med smör tills alla ark ligger i pajformen.
  4. Lägg fyllningen jämnt fördelat i pajbotten och vik in de överblivna filodegskanterna. Pensla kanterna med smör.
  5. Grädda pajen i mitten av ugnen i 20-30 minuter eller tills den fått en fin gyllenbrun färg.
  6. Under tiden kan du förbereda sockerlagen. Koka upp strösocker och vatten tills sockerkristallerna smält. Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt apelsinblomvatten. Låt svalna tills det börjar tjockna lite.
  7. Pensla pajkanterna med sirapen medan den fortfarande är varm.
  8. Låt pajen svalna i kylskåpet och servera med vaniljglass.
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?