Baklavakladdkaka

Det här inlägget är i annonssamarbete med Dansukker

I tisdags jobbade jag på ett event tillsammans med Dansukker i Malmö till vilket jag fått äran att ta fram 8 recept på temat “fusion mellan olika fikakulturer”. En av de recept jag tog fram som jag också bjöd på, på eventet var den här drömgoda baklavakladdkakan. Ni läste rätt! Kladdig kladdkaka toppad med ett drömmigt lager baklava. Kladdigt, nötigt, frasigt. Den här kladdkakan har allt!

När den här kladdkakan bara var i idéstadiet var min största utmaning att balansera sötman. Både kladdkaka och baklava är redan söta i sig själva och för att den här kladdkakan ska bli god och inte sötsliskig använde jag Dansukkers ekologiska rörsocker i kladdkakan och mörkt muscovadosirap i baklavan och det blev helt perfekt. Ni bara måste prova!

En steg för steg-video på hur jag bakar den här kladdkakan hittar ni på min instagram @mykitchenstories.se. 

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

Baklavakladdkaka

Portioner: 25

Ingredienser

Ingredienser (kladdkaka):
300 g smör
4,5 dl Dansukker ekologiskt rörsocker strö
3 dl Dansukker ljust muscovadosocker
2 tsk Dansukker vaniljsocker
6 ägg
4,5 dl vetemjöl
1,5 dl kakao
2 krm salt

Ingredienser (baklavatopping):
150 g blandade nötter (valnötter, pistage, hasselnötter och mandlar)
1 tsk malen kanel
50 g smält smör
125 g filodeg

Ingredienser (sirap):
50 g strösocker
50 g muscovadosirap
45 g vatten
zest från en apelsin (eller byt ut vatten och apelsinzest mot samma mängd apelsinblomvatten)
ytterliggare nötter att garnera med

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: 25st

Ingredienser

Ingredienser (kladdkaka):
300 g smör
4,5 dl Dansukker ekologiskt rörsocker strö
3 dl Dansukker ljust muscovadosocker
2 tsk Dansukker vaniljsocker
6 ägg
4,5 dl vetemjöl
1,5 dl kakao
2 krm salt

Ingredienser (baklavatopping):
150 g blandade nötter (valnötter, pistage, hasselnötter och mandlar)
1 tsk malen kanel
50 g smält smör
125 g filodeg

Ingredienser (sirap):
50 g strösocker
50 g muscovadosirap
45 g vatten
zest från en apelsin (eller byt ut vatten och apelsinzest mot samma mängd apelsinblomvatten)
ytterliggare nötter att garnera med

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:

Receptet bakas i en rektangulär form med måtten 25×40 cm.

  1. Kladdkaka: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Smält smöret i en kastrull och låt svalna.
  3. Blanda ihop smöret med resten av ingredienserna i en bunke bara precis tills att de går ihop till en jämn smet.
  4. Täck din form med bakplåtspapper och häll upp smeten i den.
  5. Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i ca 15 minuter.
  6. Topping: Rosta nötterna i 5-10 minuter i en torr stekpanna. Rör om hela tiden så att de
    bara får en gyllene yta.
  7. Hacka alla nötter eller kör i en mixer. Blanda nötterna med kanel.
  8. Smält smöret, skär till filodegen så att den passar din form.
  9. Strö nötblandningen över kladdkakan, lägg på ett filodegsark, pensla med
    smör och upprepa processen tills du har 4 penslade filodegsark.
  10. Skär baklavalagret i lagom stora bitar i formen och baka mitt i ugnen cirka 20
    minuter.
  11. Blanda vatten, socker och sirap i en kastrull. Riv ner det yttersta skalet från
    apelsinen och låt sjuda i 10 minuter.
  12. Sila av sirapen och skeda över den bakade baklavan.
  13. Garnera med ännu mer hackade nötter.
  14. Låt baklavan stå till sig, gärna över natten. Sedan är det bara att njuta!
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video

Receptet bakas i en rektangulär form med måtten 25×40 cm.

  1. Kladdkaka: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Smält smöret i en kastrull och låt svalna.
  3. Blanda ihop smöret med resten av ingredienserna i en bunke bara precis tills att de går ihop till en jämn smet.
  4. Täck din form med bakplåtspapper och häll upp smeten i den.
  5. Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i ca 15 minuter.
  6. Topping: Rosta nötterna i 5-10 minuter i en torr stekpanna. Rör om hela tiden så att de
    bara får en gyllene yta.
  7. Hacka alla nötter eller kör i en mixer. Blanda nötterna med kanel.
  8. Smält smöret, skär till filodegen så att den passar din form.
  9. Strö nötblandningen över kladdkakan, lägg på ett filodegsark, pensla med
    smör och upprepa processen tills du har 4 penslade filodegsark.
  10. Skär baklavalagret i lagom stora bitar i formen och baka mitt i ugnen cirka 20
    minuter.
  11. Blanda vatten, socker och sirap i en kastrull. Riv ner det yttersta skalet från
    apelsinen och låt sjuda i 10 minuter.
  12. Sila av sirapen och skeda över den bakade baklavan.
  13. Garnera med ännu mer hackade nötter.
  14. Låt baklavan stå till sig, gärna över natten. Sedan är det bara att njuta!
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?