Apelsinpaj med saffransmaräng

Fotograf: Ulrika Pousette

En smakkombination som jag verkligen har fattat tycke för senaste tiden är apelsin och saffran. Tänk er ett sprött pajskal gjort på pepparkaka, krämig apelsinfyllning och fluffig saffransmaräng!

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

Apelsinpaj med saffransmaräng

Portioner: 6-8 bitar

Ingredienser

Pajskal:
300 g pepparkakor
150 g smör

Fyllning:
10 stora äggulor
2 burkar sötad kondenserad mjölk à 397 g
skal från 2 apelsiner
saft från 1 apelsin

Saffransmaräng:
2 äggvitor
1 g saffran
1 krm salt
1 dl strösocker

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: 6-8 bitarst

Ingredienser

Pajskal:
300 g pepparkakor
150 g smör

Fyllning:
10 stora äggulor
2 burkar sötad kondenserad mjölk à 397 g
skal från 2 apelsiner
saft från 1 apelsin

Saffransmaräng:
2 äggvitor
1 g saffran
1 krm salt
1 dl strösocker

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:

Pajen bakas i en 23 cm pajform.

  1. Pajskal: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Mixa pepparkakorna till ett fint smul i en matberedare eller för hand.
  3. Smält smöret i en kastrull och blanda ihop det med kexsmulorna.
  4. Tryck ut kexmassan i en pajform och förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i 10 minuter.
  5. Fyllning: Blanda ihop alla ingredienserna till en jämn smet och häll upp det i pajskalet.
  6. Häll upp fyllningen i pajskalet och grädda den i mitten av ugnen i 10 minuter.
  7. Låt pajen svalna i  kylskåpet i minst 3 timmar innan du toppar med maräng.
  8. Saffransmaräng: Vispa äggvitorna till fasta toppar i en värmetålig bunke eller skål.
  9. Vispa sedan ner strösocker, lite i taget, under fortsatt vispning. Tillsätt saffran och salt. Fortsätt sedan vispa marängen över ett vattenbad på medelhastighet tills du får en blank smet utan sockerkristaller.
  10. Ta bort bunken från värmen och fortsätt vispa marängen på medelhastighet tills den svalnat helt.
  11. Toppa pajen med marängen och bränn av den om du vill.
  12. Servera direkt eller förvara pajen i kylskåpet.
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video

Pajen bakas i en 23 cm pajform.

  1. Pajskal: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Mixa pepparkakorna till ett fint smul i en matberedare eller för hand.
  3. Smält smöret i en kastrull och blanda ihop det med kexsmulorna.
  4. Tryck ut kexmassan i en pajform och förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i 10 minuter.
  5. Fyllning: Blanda ihop alla ingredienserna till en jämn smet och häll upp det i pajskalet.
  6. Häll upp fyllningen i pajskalet och grädda den i mitten av ugnen i 10 minuter.
  7. Låt pajen svalna i  kylskåpet i minst 3 timmar innan du toppar med maräng.
  8. Saffransmaräng: Vispa äggvitorna till fasta toppar i en värmetålig bunke eller skål.
  9. Vispa sedan ner strösocker, lite i taget, under fortsatt vispning. Tillsätt saffran och salt. Fortsätt sedan vispa marängen över ett vattenbad på medelhastighet tills du får en blank smet utan sockerkristaller.
  10. Ta bort bunken från värmen och fortsätt vispa marängen på medelhastighet tills den svalnat helt.
  11. Toppa pajen med marängen och bränn av den om du vill.
  12. Servera direkt eller förvara pajen i kylskåpet.
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept

Dela receptet

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?