Apelsinmums

Inlägget är i annonssamarbete med Dansukker

Allting blir godare med lite kärleksmumsglasyr, ellerhur? Den här gången fick den ta plats på en saftig marockansk apelsinkaka! Det är ingen hemlis att choklad och apelsin är en riktigt vinnande kombination.

Den här apelsinkakan är en glutenfri klassiker i Marocko med riktigt intensiv och god apelsinsmak. Det är tack vare att man kokar ner en hel apelsin, och mixar till puré med skal och allting (ja, utan kärnorna förstås haha). Det gör kakan både saftig, porös och riktigt, riktigt god. 

Dansukkers muscovadosocker ger även en fantastiskt god kolaton i apelsinkakan som binder ihop smakerna på ett helt ljuvligt sätt mellan kakan och glasyren. Ni bara måste prova!

Receptet ger 8-10 bitar och bakas i en kvadratisk form med måtten 25×25 cm eller i en rund form med diameter på 20 cm. En steg för steg-video på hur jag bakar den här kakan hittar ni på min instagram @mykitchenstories.se.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 

Apelsinmums

Portioner: 8-10

Ingredienser

Ingredienser (glutenfri marockansk apelsinkaka):
1 ekologisk mogen apelsin
1 stort eller 2 små ägg
1,25 dl Dansukker Strösocker
0,5 dl Dansukker ljust eller mörkt Muscovadorörsocker
200 g mandelmjöl

Ingredienser (kärleksmumsglasyr):
75 g smör
0,75 dl espresso eller starkt bryggkaffe
1 dl kakao
1 msk Dansukker Vaniljsocker
2,5 dl Dansukker Florsocker
Kokosflingor till garnering

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: 8-10st

Ingredienser

Ingredienser (glutenfri marockansk apelsinkaka):
1 ekologisk mogen apelsin
1 stort eller 2 små ägg
1,25 dl Dansukker Strösocker
0,5 dl Dansukker ljust eller mörkt Muscovadorörsocker
200 g mandelmjöl

Ingredienser (kärleksmumsglasyr):
75 g smör
0,75 dl espresso eller starkt bryggkaffe
1 dl kakao
1 msk Dansukker Vaniljsocker
2,5 dl Dansukker Florsocker
Kokosflingor till garnering

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Tvätta apelsinen noga. Ta bort eventuella klisterlappar på.
  2. Lägg apelsinen som den är (med skal) i en kastrull och täck med vatten. Låt vattnet koka upp på medelvärme och låt det sedan sjuda i ca 45 minuter eller tills du känner att apelsinen har blivit alldeles mjuk.
  3. Låt apelsinen svalna och dela den sedan i grova bitar. Ta bort eventuella kärnor.
  4. Mixa apelsinbitarna till en fin pure. Ställ åt sidan.
  5. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  6. Vispa ägg, strösocker och muscovadorörsocker till en riktigt fluffig smet.
  7. Ha i apelsinpurén och rör om tills den fördelat sig jämnt i smeten.
  8. Sikta till sist ner mandelmjölet och vänd försiktigt med en slickepott till en jämn smet.
  9. Täck din form med bakplåtspapper och häll upp smeten i den.
  10. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 20-30 minuter eller tills att den fått en fin gyllene färg och är helt genomgräddad.
  11. Låt kakan svalna helt och hållet innan du har på kärleksmumsglasyren.
  12. Smält smöret och låt svalna.
  13. Blanda sedan ihop smöret med resten av ingredienserna till en jämn och bredbar smet.
  14. Bred ut glasyren över kakan. Garnera med kokosflingor.
  15. Låt glasyren stelna lite innan du skär upp kakan i bitar och serverar.
  16. Plasta in kakan eller förvara i lufttät burk innan du ställer den i kylskåpet så håller den sig saftig och fräsch riktigt länge!
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video
  1. Tvätta apelsinen noga. Ta bort eventuella klisterlappar på.
  2. Lägg apelsinen som den är (med skal) i en kastrull och täck med vatten. Låt vattnet koka upp på medelvärme och låt det sedan sjuda i ca 45 minuter eller tills du känner att apelsinen har blivit alldeles mjuk.
  3. Låt apelsinen svalna och dela den sedan i grova bitar. Ta bort eventuella kärnor.
  4. Mixa apelsinbitarna till en fin pure. Ställ åt sidan.
  5. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  6. Vispa ägg, strösocker och muscovadorörsocker till en riktigt fluffig smet.
  7. Ha i apelsinpurén och rör om tills den fördelat sig jämnt i smeten.
  8. Sikta till sist ner mandelmjölet och vänd försiktigt med en slickepott till en jämn smet.
  9. Täck din form med bakplåtspapper och häll upp smeten i den.
  10. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 20-30 minuter eller tills att den fått en fin gyllene färg och är helt genomgräddad.
  11. Låt kakan svalna helt och hållet innan du har på kärleksmumsglasyren.
  12. Smält smöret och låt svalna.
  13. Blanda sedan ihop smöret med resten av ingredienserna till en jämn och bredbar smet.
  14. Bred ut glasyren över kakan. Garnera med kokosflingor.
  15. Låt glasyren stelna lite innan du skär upp kakan i bitar och serverar.
  16. Plasta in kakan eller förvara i lufttät burk innan du ställer den i kylskåpet så håller den sig saftig och fräsch riktigt länge!
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
0 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?