Receptet bakas i en rund springform med diameter på 23 cm och ger 6-8 generösa bitar kladdkaka med chokladmousse.
- Chokladmousse: Grovhacka den mörka chokladen och lägg den i en värmetålig skål. Smält chokladen över ett vattenbad eller i microvågsugnen.
- Låt chokladen svalna lite innan du blandar ner en äggula i taget. Rör om mellan varje äggula. Du kommer att få en chokladsmet som blir tjockare och tjockare.
- Vispa grädden till mjuka toppar i en bunke med elvisp.
- Blanda ner 1/3 av vispgrädden i chokladsmeten. Ha i den i resten av vispgrädden och vispa ihop till en jämn smet.
- Förvara chokladmoussen i kylskåpet för att stelna.
- Salt kola: Blanda strösocker och vatten i en tjockbottnad kastrull. Låt koka till en gyllenbrun karamell på hög värme.
- Tillsätt grädden och vispa ihop för hand med hjälp av en spiralvisp tills allt socker löst sig i grädden. Låt sedan smeten sjuda till en temperatur på 110°. Vispa i botten då och då.
- Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt smör och salt.
- Häll upp kolan i en skål och låt svalna och tjockna i rumstemperatur.
- Kladdkaka: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra en springform med diameter på 23 cm med bakplåtspapper.
- Smält smöret på medelvärme i en rymlig kastrull.
- Tillsätt strösocker, kakao och salt. Blanda ihop och rör sedan ner ett ägg i taget. Lättast blir det om man blandar med en ballongvisp.
- Ha till sist ner vetemjölet och rör försiktigt ihop till en jämn smet.
- Häll upp smeten i formen och grädda kladdkakan i mitten av ugnen i ca 20 minuter eller tills kanterna är gräddade och mitten av kakan är vobblig.
- Låt kladdkakan svalna först i rumstemperatur och sedan i kylskåpet i minst 4h, helst över natten.
- Montering & dekoration: Spritsa eller bre chokladmoussen på kladdkakan. Garnera med salt kola, färska hallon och röd oxalis.
- Servera direkt eller förvara i kylskåpet!
Det finns ingen video för detta inlägg.
Hej 🥰 Går denna ljuvliga kaka att göra vegansk ? ❤️
Hej, kan man byta ut vispgrädde mot vaniljglass? 😅
Kan man använda Mandelmjöl i stället för vetemjöl