Så här gör du:
- Finhacka pekannötterna och blanda ihop det med alla ingredienser till fyllningen till en jämn och bredbar smet i en skål. Själva smeten blir ganska torr men det är helt i sin ordning.
- Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen lösts upp helt i mjölken.
- Ha sedan i kanel, smör i delad i bitar, strösocker och hälften av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt därefter saltet och mer mjöl efter behov.
- Knåda ordentligt i minst 10 minuter med maskin och lite längre om du kör för hand.
- Kavla ut degen till en stor rektangel med måtten 50×30 cm.
- Bre ut ett generöst lager fyllning över hela rektangeln och rulla ihop längs med långsidan.
- Skär upp rullen i ca 1 cm tjocka skivor.
- Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper, täck med en bakduk och låt jäsa i 1-3 timmar beroende på temperaturen i ditt kök. Du vet att de är färdigjästa om degen “studsar tillbaka” när du trycker lite lätt med fingret.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Vispa lätt ihop ägg, salt och lite vatten till penslingen och pensla dina bullar. Grädda dem sedan i mitten av ugnen i ca 15 minuter eller tills de fått fin färg.
- Under tiden kan du förbereda sockerlagen genom att enkelt blanda ihop vatten och strösocker. Blanda tills sockret lösts upp i vattnet. Pensla sedan dina bullar med sockerlagen så fort de kommit ur ugnen. Medan bullarna svalnar gör du kolasåsen.
- Koka ihop alla ingredienser till kolasåsen i en kastrull. Såsen ska aktivt koka i 3-5 minuter eller tills allt socker smält ihop med vispgrädden.
- Häll upp den varma såsen i en skål eller glasburk och ställ i kylskåpet för att svalna och tjockna.
- Bre ut kolasåsen i ett tunt lager på varje bulle (ca 2 tsk sås per bulle). Garnera med pekannötter och servera. Bre bara på sås på de bullar du ska servera. De du vill vänta med kan du plasta in/frysa in. Såsen står sig länge i kylen i lufttät burk.
Steg för steg:
Video:
Det finns ingen video för detta inlägg.