Saftiga kanelbullar med saffran

Idag vill jag tipsa er om det ultimata mitt i veckan-fikat såhär i slutet på oktober. Saftiga kanelbullar med saffran. Alltså, degen är en vetedeg smaksatt med saffran (och lite kardemumma) men fyllningen är precis som i en kanelbulle. Riktigt saftiga och riktigt goda.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 

Saftiga kanelbullar med saffran

Portioner: 25

Ingredienser

Ingredienser (fyllning)
200 g rumsvarmt smör
1,5 dl farinsocker
1 dl strösocker
5 msk kanel

Ingredienser (vetedeg):
50 g jäst
500 g mjölk (5 dl)
2 tsk malen kardemumma
1 g saffran
250 g smör
200 g strösocker (2 dl)
1 kg vetemjöl (16,5 dl)
1 tsk salt
1 ägg, 1 nypa salt och en skvätt vatten till pensling
pärlsocker till garnering

Ingredienser (sockerlag):
2 dl vatten
1 dl strösocker

Tips!

  • Gör bullarna glutenfria genom att följa detta grundrecept på glutenfria kanelbullar och smaksätta degen med samma mängd kardemumma och saffran som i detta recept och skippa kanelen i degen.

Dela receptet

Portioner: 25st

Ingredienser

Ingredienser (fyllning)
200 g rumsvarmt smör
1,5 dl farinsocker
1 dl strösocker
5 msk kanel

Ingredienser (vetedeg):
50 g jäst
500 g mjölk (5 dl)
2 tsk malen kardemumma
1 g saffran
250 g smör
200 g strösocker (2 dl)
1 kg vetemjöl (16,5 dl)
1 tsk salt
1 ägg, 1 nypa salt och en skvätt vatten till pensling
pärlsocker till garnering

Ingredienser (sockerlag):
2 dl vatten
1 dl strösocker

TIPS!

  • Gör bullarna glutenfria genom att följa detta grundrecept på glutenfria kanelbullar och smaksätta degen med samma mängd kardemumma och saffran som i detta recept och skippa kanelen i degen.

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen till en jämn och bredbar smet.
  2. Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen lösts upp helt i mjölken.
  3. Ha sedan i kardemumma, saffran, smör i delad i bitar, strösocker och hälften av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt därefter saltet och mer mjöl efter behov.
  4. Knåda ordentligt i minst 10 minuter med maskin och lite längre om du kör för hand.
  5. Kavla ut degen till en stor rektangel. Jag brukar köra två stycken på ca 60×30 cm.
  6. Bre ut ett generöst lager fyllning över hela rektanglarna och rulla ihop dem en i taget, längs med långsidan.
  7. Skär rullen i ca 1,5-2 cm tjocka skivor.
  8. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper, täck med en bakduk och låt jäsa i 1-3 timmar beroende på temperaturen i ditt kök. Du vet att de är färdigjästa om degen “studsar tillbaka” när du trycker lite lätt med fingret.
  9. Sätt ugnen på 200 grader.
  10. Vispa lätt ihop ägg, salt och lite vatten till penslingen och pensla dina bullar. Garnera med pärlsocker och grädda dem sedan i mitten av ugnen i ca 15 minuter eller tills de fått fin färg.
  11. Under tiden kan du förbereda sockerlagen genom att enkelt blanda ihop vatten och strösocker. Blanda tills sockret lösts upp i vattnet. Pensla sedan dina bullar med sockerlagen så fort de kommit ur ugnen.
  12. Servera direkt eller i förvara i påse, mörkt och svalt.
Steg för steg

Video
  1. Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen till en jämn och bredbar smet.
  2. Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen lösts upp helt i mjölken.
  3. Ha sedan i kardemumma, saffran, smör i delad i bitar, strösocker och hälften av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt därefter saltet och mer mjöl efter behov.
  4. Knåda ordentligt i minst 10 minuter med maskin och lite längre om du kör för hand.
  5. Kavla ut degen till en stor rektangel. Jag brukar köra två stycken på ca 60×30 cm.
  6. Bre ut ett generöst lager fyllning över hela rektanglarna och rulla ihop dem en i taget, längs med långsidan.
  7. Skär rullen i ca 1,5-2 cm tjocka skivor.
  8. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper, täck med en bakduk och låt jäsa i 1-3 timmar beroende på temperaturen i ditt kök. Du vet att de är färdigjästa om degen “studsar tillbaka” när du trycker lite lätt med fingret.
  9. Sätt ugnen på 200 grader.
  10. Vispa lätt ihop ägg, salt och lite vatten till penslingen och pensla dina bullar. Garnera med pärlsocker och grädda dem sedan i mitten av ugnen i ca 15 minuter eller tills de fått fin färg.
  11. Under tiden kan du förbereda sockerlagen genom att enkelt blanda ihop vatten och strösocker. Blanda tills sockret lösts upp i vattnet. Pensla sedan dina bullar med sockerlagen så fort de kommit ur ugnen.
  12. Servera direkt eller i förvara i påse, mörkt och svalt.
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

5 2 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
0 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Tips!

  • Gör bullarna glutenfria genom att följa detta grundrecept på glutenfria kanelbullar och smaksätta degen med samma mängd kardemumma och saffran som i detta recept och skippa kanelen i degen.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?