Receptet bakas i en rund pajform med avtagbara kanter med diameter på 20 cm.
- Vaniljkräm: Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg både skal och frön i en kastrull tillsammans med mjölken och låt koka upp.
- Vispa strösocker, äggulor och maizena med elvisp. Häll sedan detta över mjölken samtidigt som du vispar.
- Fortsätt sedan värma försiktigt på låg värme under fortsatt omrörning. Ta bort kastrullen från plattan så snart krämen börjat tjockna.
- Tillsätt smöret och låt smälta i krämen medans du rör om. Häll sedan över krämen i en kall skål.
- Ställ skålen i kylskåpet för att kallna och rör om med jämna mellanrum för att undvika att skinn bildas.
- Paj och fyllning: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
- Arbeta ihop smör, vetemjöl. florsocker och äggula i en bunke till en smulig deg. Tillsätt därefter vattnet för att få ihop till en jämn deg.
- Tryck ut 2/3 av degen i en pajform ända upp till kanterna.
- Täck kanterna med aluminiumfolie och nagga några hål i botten med en gaffel.
- Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
- Ta bort aluminiumfoliet.
- Blanda försiktigt ihop havtornen med socker, potatismjöl och citron.
- Ta ut pajen och låt svalna lite, lägg vaniljkräm i botten, strö över havtornen och sedan de degsmulor som är kvar.
- Grädda i ytterligare ca 20-30 min tills pajen fått fin färg. Servera när den svalnat med grädde eller glass.
Receptet bakas i en rund pajform med avtagbara kanter med diameter på 20 cm.
Det finns ingen video för detta inlägg.