Havtornspaj med vaniljkräm

Det var ett bra tag sen nu som jag åt en syrlig smulpaj så det fick bli en variant fylld med vaniljkräm och syrliga havtorn. En riktigt god och somrig paj som blir extra mumsig med en kula vaniljglass. För vad är en smulpaj utan glass egentligen?

De syrliga havtornen passar så bra tillsammans med den söta vaniljkrämen. Allt det mumsiga inbakat i ett frasigt pajskal, toppat med lite smul. En perfekt balanserad paj helt enketl! Receptet bakas i en rund pajform med avtagbara kanter med diameter på 20 cm.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 

Havtornspaj med vaniljkräm

Portioner: 6-8

Ingredienser

Ingredienser (vaniljkräm):
2,5 dl mjölk
1 vaniljstång eller 3 krm äkta vaniljpulver
0,75 dl strösocker
3 st äggulor
0,3 dl maizena
50 g mjukt smör

Ingredienser (paj & fyllning):
Pajskal:
180 g rumstempererat smör
4,5 dl vetemjöl
1,5 dl florsocker
2 äggulor
1,5 msk vatten
Fyllning:
225 g frysta havtorn
1 msk potatismjöl
0,5 dl socker
Rivet skal av 1 citron

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: 6-8st

Ingredienser

Ingredienser (vaniljkräm):
2,5 dl mjölk
1 vaniljstång eller 3 krm äkta vaniljpulver
0,75 dl strösocker
3 st äggulor
0,3 dl maizena
50 g mjukt smör

Ingredienser (paj & fyllning):
Pajskal:
180 g rumstempererat smör
4,5 dl vetemjöl
1,5 dl florsocker
2 äggulor
1,5 msk vatten
Fyllning:
225 g frysta havtorn
1 msk potatismjöl
0,5 dl socker
Rivet skal av 1 citron

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:

Receptet bakas i en rund pajform med avtagbara kanter med diameter på 20 cm.

  1. Vaniljkräm: Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg både skal och frön i en kastrull tillsammans med mjölken och låt koka upp.
  2. Vispa strösocker, äggulor och maizena med elvisp. Häll sedan detta över mjölken samtidigt som du vispar.
  3. Fortsätt sedan värma försiktigt på låg värme under fortsatt omrörning. Ta bort kastrullen från plattan så snart krämen börjat tjockna.
  4. Tillsätt smöret och låt smälta i krämen medans du rör om. Häll sedan över krämen i en kall skål.
  5. Ställ skålen i kylskåpet för att kallna och rör om med jämna mellanrum för att undvika att skinn bildas.
  6. Paj och fyllning: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  7. Arbeta ihop smör, vetemjöl. florsocker och äggula i en bunke till en smulig deg. Tillsätt därefter vattnet för att få ihop till en jämn deg.
  8. Tryck ut 2/3 av degen i en pajform ända upp till kanterna.
  9. Täck kanterna med aluminiumfolie och nagga några hål i botten med en gaffel.
  10. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
  11. Ta bort aluminiumfoliet.
  12. Blanda försiktigt ihop havtornen med socker, potatismjöl och citron.
  13. Ta ut pajen och låt svalna lite, lägg vaniljkräm i botten, strö över havtornen och sedan de degsmulor som är kvar.
  14. Grädda i ytterligare ca 20-30 min tills pajen fått fin färg. Servera när den svalnat med grädde eller glass.
Steg för steg

Receptet bakas i en rund pajform med avtagbara kanter med diameter på 20 cm.

Video

Receptet bakas i en rund pajform med avtagbara kanter med diameter på 20 cm.

  1. Vaniljkräm: Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg både skal och frön i en kastrull tillsammans med mjölken och låt koka upp.
  2. Vispa strösocker, äggulor och maizena med elvisp. Häll sedan detta över mjölken samtidigt som du vispar.
  3. Fortsätt sedan värma försiktigt på låg värme under fortsatt omrörning. Ta bort kastrullen från plattan så snart krämen börjat tjockna.
  4. Tillsätt smöret och låt smälta i krämen medans du rör om. Häll sedan över krämen i en kall skål.
  5. Ställ skålen i kylskåpet för att kallna och rör om med jämna mellanrum för att undvika att skinn bildas.
  6. Paj och fyllning: Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  7. Arbeta ihop smör, vetemjöl. florsocker och äggula i en bunke till en smulig deg. Tillsätt därefter vattnet för att få ihop till en jämn deg.
  8. Tryck ut 2/3 av degen i en pajform ända upp till kanterna.
  9. Täck kanterna med aluminiumfolie och nagga några hål i botten med en gaffel.
  10. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
  11. Ta bort aluminiumfoliet.
  12. Blanda försiktigt ihop havtornen med socker, potatismjöl och citron.
  13. Ta ut pajen och låt svalna lite, lägg vaniljkräm i botten, strö över havtornen och sedan de degsmulor som är kvar.
  14. Grädda i ytterligare ca 20-30 min tills pajen fått fin färg. Servera när den svalnat med grädde eller glass.

Receptet bakas i en rund pajform med avtagbara kanter med diameter på 20 cm.

Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

3 2 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
0 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?