Citronmarängpaj

Köpte för ett tag sen söta portionsformar för paj och invigde dem idag genom att göra citronmarängpaj. Så himla gott! Om du vill göra pajen i en vanlig stor pajform (ca 24 cm) så är det bara att dubblera ingediensmåtten, annars ger receptet fyra små pajer 🙂
I recently bought myself pie baking pans in portion size and used them for the first time today when making these delicious lemon meringue pies. If you want to make it in a regular sized pie pan (about 24 cm in diameter) you can just double the ingredients. Enjoy!
Ingredients (pie crust):
1.5 dl flour
1 tbsp caster sugar
65 g soft butter
1 egg yolk (do not duplicate if you make a large pie, then you still have one egg)
1 lemon, zest

Do this:
1. Preheat the oven to 200 degrees celsius.
2. Work quickly all ingredients into a dough. If you think it feels dry you can add a few drops of water.
3. Wrap the dough into plastic and let it stand in the refrigerator for 30 minutes.
4. Cover your pie baking bans in the dough.
5. Bake in the middle of oven for about 10 minutes.

Ingredients (lemon curd):
2 egg yolks (save the egg whites for the meringue)
2 lemons (juice and a little shell)
1.5 dl granulated sugar
65 g butter

Do this:
1. Whisk together all ingredients in a heatproof bowl.
2. Set the bowl over a water bath and whisk until thickened.
3. Remove the bowl from the heat and add a little butter at the time while stirring. The lemon curd is done when all of the butter has melted.
4. Pour into a bowl and let cool completely before you fill your lemon meringue pie

Ingredients (meringue):
2 egg whites
1 dl granulated sugar

Do this:
1. Mix together the ingredients in a heatproof bowl.
2. Beat the meringue with an electric whisk over a water bath and whisk until the sugar crystals has melt.
3. Remove the bowl from the heat and continue whisking until the bottom of the bowl completely has cooled.
4. Pipe the meringue on top of the pie and bake in the oven at 200 degrees until the meringue gets a nice colour.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 

Citronmarängpaj

Portioner: 4

Ingredienser

Ingredienser (pajskal):
1,5 dl vetemjöl
1 msk strösocker
65 g mjukt smör
1 äggula (enda som inte dubbleras om du gör i en stor pajform, då har du fortfarande 1 ägg)
1 citron, rivet skal

Ingredienser (lemon curd):
2 äggulor (spara vitorna till marängen)
2 citroner (saft och lite skal)
1,5 dl strösocker
65 g smör

Ingredienser (maräng):
2 äggvitor
1 dl strösocker

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: 4st

Ingredienser

Ingredienser (pajskal):
1,5 dl vetemjöl
1 msk strösocker
65 g mjukt smör
1 äggula (enda som inte dubbleras om du gör i en stor pajform, då har du fortfarande 1 ägg)
1 citron, rivet skal

Ingredienser (lemon curd):
2 äggulor (spara vitorna till marängen)
2 citroner (saft och lite skal)
1,5 dl strösocker
65 g smör

Ingredienser (maräng):
2 äggvitor
1 dl strösocker

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Pajskal: Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Arbeta snabbt ihop alla ingredienserna till en deg, känns den för torr kan du tillsätta några droppar vatten.
  3. Plasta in degen och låt den stå i kylskåp i 30 minuter.
  4. Tryck ut degen i pajformarna och nagga lätt i botten.
  5. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
  6. Maräng: Vispa ihop alla ingredienserna i en värmetålig skål.
  7. Ställ skålen över ett vattenbad och vispa tills den tjocknat.
  8. Ta bort skålen från värmen och tillsätt lite smör i taget under fortsatt omrörning. Lemon curden är klar när allt smör har smält.
  9. Häll över i en skål och låt svalna helt innan du fyller dina pajskal.
  10. Maräng: Blanda ihop ingredienserna i en värmetålig skål.
  11. Vispa upp marängen med elvisp över ett vattenbad och vispa tills sockerkristallerna smält.
  12. Ta bort skålen från värmen och fortsätt vispa tills undersidan av skålen svalnat helt.
  13. Spritsa marängen ovanpå pajen och bränn antingen av den med brulébrännare eller grädda i ugnen på 200 grader tills marängen fått färg.
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video
  1. Pajskal: Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Arbeta snabbt ihop alla ingredienserna till en deg, känns den för torr kan du tillsätta några droppar vatten.
  3. Plasta in degen och låt den stå i kylskåp i 30 minuter.
  4. Tryck ut degen i pajformarna och nagga lätt i botten.
  5. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
  6. Maräng: Vispa ihop alla ingredienserna i en värmetålig skål.
  7. Ställ skålen över ett vattenbad och vispa tills den tjocknat.
  8. Ta bort skålen från värmen och tillsätt lite smör i taget under fortsatt omrörning. Lemon curden är klar när allt smör har smält.
  9. Häll över i en skål och låt svalna helt innan du fyller dina pajskal.
  10. Maräng: Blanda ihop ingredienserna i en värmetålig skål.
  11. Vispa upp marängen med elvisp över ett vattenbad och vispa tills sockerkristallerna smält.
  12. Ta bort skålen från värmen och fortsätt vispa tills undersidan av skålen svalnat helt.
  13. Spritsa marängen ovanpå pajen och bränn antingen av den med brulébrännare eller grädda i ugnen på 200 grader tills marängen fått färg.
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
5 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Anonymous
8 years ago

Wow, vad fina bilder! Ser verkligen jättegot ut 🙂

Anonymous
8 years ago

Dom ser så goda ut 🙂

JUNITJEJ
8 years ago

Mums!

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?