På tisdag den 4/10 är det kanelbullens dag! Dagar helt dedikerade åt mumsiga bakverk måste ju vara bland det bästa som finns. Extra roligt blir det om man passar på att baka sitt fika själv till den här dagen. Jag förstår att det kan vara avskräckande när man snabbt och enkelt kan få tag på en uppsättning köpebullar. För att motivera er till att baka bullarna själva i år (och många fler gånger framöver) tänkte jag dela med mig av hemligheterna som garanterat ger dig hembakta bullar i samma klass som konditoribullarna!
1. Använd rumstempererade ingredienser. Ställ fram allting en stund innan du ska baka. Mjölken behöver inte värmas upp till 37 grader eftersom att degens temperatur kommer att stiga några grader av knådningnen.
2. Väg hellre än mät ingredienserna. Bakning är som kemi – ju exaktare mått desto mer perfekta bullar! Jag skämtar inte när jag säger att jag både använder våg och linjal när jag bakar haha man kan tro att jag ska bygga ett hus.
3. Undvik att jästen och saltet kommer i kontakt med varandra. Saltet är ett stort störningsmoment för jäsningen. Vänta därför med att ha i saltet tills du haft i ca hälften av mjölet.
4. Tillsätt inte allt mjöl på en gång. För mycket mjöl ger kompakta och torra bullar. Hellre en lite för kladdig deg än för torr.
3. Undvik att jästen och saltet kommer i kontakt med varandra. Saltet är ett stort störningsmoment för jäsningen. Vänta därför med att ha i saltet tills du haft i ca hälften av mjölet.
4. Tillsätt inte allt mjöl på en gång. För mycket mjöl ger kompakta och torra bullar. Hellre en lite för kladdig deg än för torr.
5. Och smält för all del inte smöret! Använd mjukt rumstempererat smör istället så kommer du inte behöva lika mycket mjöl.
6. Snåla inte med smöret! En annan hemlis för riktigt saftiga bullar som smälter i munnen är att inte va rädd för att ha ordentligt med smör i.
7. Knåda länge! Minst 10 minuter med maskin och lite längre för hand. Du vet att degen är färdigknådad genom att ta en bit deg och dra ut den tunt, går degen inte sönder så har du starka glutentrådar och därmed har du knådad tillräckligt länge!
8. Forma bullarna innan du jäser dem för en snyggare finish. Degen är styvare innan den börjat jäsa och är därför mycket lättare att arbeta med.
7. Knåda länge! Minst 10 minuter med maskin och lite längre för hand. Du vet att degen är färdigknådad genom att ta en bit deg och dra ut den tunt, går degen inte sönder så har du starka glutentrådar och därmed har du knådad tillräckligt länge!
8. Forma bullarna innan du jäser dem för en snyggare finish. Degen är styvare innan den börjat jäsa och är därför mycket lättare att arbeta med.
9. Frys ojästa färdigknutna bullar. Råkade det bli för mycket deg? Inga problem. Det absolut bästa är att frysa ner färdigformade bullar som inte hunnit jäsas. Då är det bara att plocka fram någon timme innan, ställ på en plåt och låt tina och jäsa innan du penslar och gräddar.
10. Låt jäsningen ta tid! Men glöm inte bort dem. Beroende på temperaturen du har hemma så kan det ta allt från 1-3 timmar. För att vara säker på att de är färdigjästa om du trycker lite lätt på dem och degen ”studsar tillbaka”.
10. Låt jäsningen ta tid! Men glöm inte bort dem. Beroende på temperaturen du har hemma så kan det ta allt från 1-3 timmar. För att vara säker på att de är färdigjästa om du trycker lite lätt på dem och degen ”studsar tillbaka”.
11. Ha i lite salt och lite vatten till ägget vid penslingen. Det löser upp ägget och gör det mycket lättare att pensla med. Då slipper man klumpar av omelett på de färdiggräddade bullarna.
12. Pensla med sockerlag när bullarna är klara. Om du inte orkar följa precis alla tipsen så är detta ett måste för att ”stänga in” saftigheten i bullarna. En sockerlag består av 2 delar vatten och 1 del socker.
12. Pensla med sockerlag när bullarna är klara. Om du inte orkar följa precis alla tipsen så är detta ett måste för att ”stänga in” saftigheten i bullarna. En sockerlag består av 2 delar vatten och 1 del socker.
Jag har skrivit ut ingredienserna både i gram och deciliter men ha i åtanke att dl-måtten aldrig kan bli lika exakta som gram-måtten.
Lycka till med bullbaket nu och skriv gärna i kommentarerna nedan om ni testade några av mina tips och hur det gick! 🙂
Underbar, underbar, UNDERBAR blogg! Kan titta på dina bilder i oändlighet 🙂
Ha en fin dag!
Kram <3
Jättegoda, lagom söta 🙂
Fantastiskt gott
Åh va fina bullar!! Hur snurrar du dom?:) (Tips till din nästa video ^^, )
Kram
Hej Camilla!
Vill bara säga jättetack för dina fantastiska bullrecept. Bakar väldigt sällan, men fick tips av min bror och min fru om dig och dina recept. Gjorde både kanel- och kardemummabullar för någon vecka sedan. De blev mycket fina och supergoda!
Igen, tack så mycket.
Ha det bäst!
//
Hejhej! Vad glad jag blir att du hittat hit och vad kul att höra att det blev lyckade bullar. Tack själv! 😊