Äppelpaj-cheesecake med kolasås

När man är sugen på både äppelpaj och cheesecake så får man baka båda i ett och samma bakverk haha! Idag delar jag med mig av ett riktigt smarrigt recept på äppelpaj-cheesecake med en ljuvlig kolasås. Den här cheesecake:en är fylld med crunch både i digestivebotten och i garneringen som är en topping som jag i vanliga fall brukar ha på saftiga bär muffins.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 

Äppelpaj-cheesecake med kolasås

Portioner: 6-8

Ingredienser

Ingredienser (äppel-cheesecake):
14 digestivekex
100 g smör
400 g rumstempererad färskost
0,75 dl strösocker
1 krm äkta vaniljpulver eller 1 tsk vaniljsocker
0,25 dl vetemjöl
0,5 dl vaniljyoghurt
0,5 dl äppelmos
1 rumstempererat ägg
1 rumstempererad äggula

Ingredienser (crumble-topping):
3 msk strösocker
3 msk brunt rörsocker strö
0,75 dl vetemjöl
50 g smör

Ingredienser (kolasås):
1 dl farinsocker
1,25 dl vispgrädde

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: 6-8st

Ingredienser

Ingredienser (äppel-cheesecake):
14 digestivekex
100 g smör
400 g rumstempererad färskost
0,75 dl strösocker
1 krm äkta vaniljpulver eller 1 tsk vaniljsocker
0,25 dl vetemjöl
0,5 dl vaniljyoghurt
0,5 dl äppelmos
1 rumstempererat ägg
1 rumstempererad äggula

Ingredienser (crumble-topping):
3 msk strösocker
3 msk brunt rörsocker strö
0,75 dl vetemjöl
50 g smör

Ingredienser (kolasås):
1 dl farinsocker
1,25 dl vispgrädde

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:

Receptet bakade jag i en rund form med diameter på 20 cm.

  1. Cheesecake: Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Mixa kexen till fina smulor.
  3. Smält smöret och blanda med smulorna till en jämn massa.
  4. Tryck ut i botten i botten på springformen (diameter ca 20 cm).
  5. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter, ta ut cheesecaken. Höj sedan värmen till 200 grader.
  6. Häll lite vatten i en djupare ugnsplåt och ställ i nedre delen av ugnen. Den här lilla detaljen ger en extra fin gräddning av cheesecaken.
  7. Vispa ihop färskost och strösocker till en fluffig smet.
  8. Tillsätt sedan vanilj och vetemjöl. Vispa i några minuter och tillsätt sedan vaniljyoghurt och äppelmos.
  9. Till sist vispar du ner äggulan och ägget, en i taget.
  10. Häll ner fyllningen i formen och grädda i mitten av ugnen i 10 minuter. Sänk sedan värmen till 125 grader och grädda i ytterligare 1 timme. Förbered under tiden din crumble-topping.
  11. Topping: Blanda alla torra ingredienser i en skål och tillsätt sedan lite smör i taget under fortsatt omrörning med gaffel tills du får en smulig konsistens.
  12. Täck ovansidan av cheesecaken med crumble-toppingen när den fortfarande är i formen.
  13. Ställ tillbaka formen i ugnen, höj till 225 grader och låt toppingen få en fin färg i ca 20 minuter.
  14. Låt cheesecaken svalna helt i kylskåp innan servering.
  15. Ett gott tillbehör till den här cheesecake:en är en egengjord kola/karamellsås som du enkelt gör på bara två ingredienser.
  16. Kolasås: Lägg farinsocker och vispgrädde i en kastrull. Koka upp under omrörning och låt koka i ca 10 minuter medan du fortsätter att röra om.
  17. Häll över i en skål eller liknande och låt svalna en stund innan servering.
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video

Receptet bakade jag i en rund form med diameter på 20 cm.

  1. Cheesecake: Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Mixa kexen till fina smulor.
  3. Smält smöret och blanda med smulorna till en jämn massa.
  4. Tryck ut i botten i botten på springformen (diameter ca 20 cm).
  5. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter, ta ut cheesecaken. Höj sedan värmen till 200 grader.
  6. Häll lite vatten i en djupare ugnsplåt och ställ i nedre delen av ugnen. Den här lilla detaljen ger en extra fin gräddning av cheesecaken.
  7. Vispa ihop färskost och strösocker till en fluffig smet.
  8. Tillsätt sedan vanilj och vetemjöl. Vispa i några minuter och tillsätt sedan vaniljyoghurt och äppelmos.
  9. Till sist vispar du ner äggulan och ägget, en i taget.
  10. Häll ner fyllningen i formen och grädda i mitten av ugnen i 10 minuter. Sänk sedan värmen till 125 grader och grädda i ytterligare 1 timme. Förbered under tiden din crumble-topping.
  11. Topping: Blanda alla torra ingredienser i en skål och tillsätt sedan lite smör i taget under fortsatt omrörning med gaffel tills du får en smulig konsistens.
  12. Täck ovansidan av cheesecaken med crumble-toppingen när den fortfarande är i formen.
  13. Ställ tillbaka formen i ugnen, höj till 225 grader och låt toppingen få en fin färg i ca 20 minuter.
  14. Låt cheesecaken svalna helt i kylskåp innan servering.
  15. Ett gott tillbehör till den här cheesecake:en är en egengjord kola/karamellsås som du enkelt gör på bara två ingredienser.
  16. Kolasås: Lägg farinsocker och vispgrädde i en kastrull. Koka upp under omrörning och låt koka i ca 10 minuter medan du fortsätter att röra om.
  17. Häll över i en skål eller liknande och låt svalna en stund innan servering.
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
1 Kommentar
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
MALIN SUNDIN - MOM TO BE
7 years ago

åh jösses vad gott 🙂

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?