Igår firade vi den mycket efterlängtade Eid Al-Fitr som infaller när fastemånaden Ramadan är slut. Som vanligt hade jag storslagna planer för hela dagen för allt från min outfit, maten, fikat, presentöppning. Men som vanligt leder lite för höga förväntningar till att man blir besviken. Vi hade det jättetrevligt men det blev inte så storslaget som jag hade tänkt mig haha. Till och med tårtan jag hade bakat dagen till ära höll på att gå åt pipan men lite frosting räddade situationen. Lite försent, typ när jag hade nattat barnen men det hade varit så tråkigt om jag hade lagt ner allt jobb på den i onödan och sen att det inte ens skulle bli tårta till den här stora dagen var ju inte ok någonstans.
Jag hade ju inget att förlora. Det kunde ju liksom inte bli värre än vad det redan var. Egentligen var det väl inte en katastrof från början. Min idé var att göra en ombre cheesecake med hallonsmak, vilket innebär att det lägsta och mörkaste lagret cheesecake görs som en vanlig cheesecake med digestivebotten. Resterande två lager gräddas utan kexbotten (endast bakplåtspapper i bakformens botten). Det funkade men var helt klart en av de knepigare bakverken som jag gjort.
Det är alltid lite läskigt att skära upp tårtor när man gjort mönster eller liknande på insidan. För man kan omöjligt veta om det blev bra eller inte förrän den stunden som den ska serveras. Men utsidan såg inte vacker ut, så i min värld kunde utsidan omöjligt ha lyckats. Färgerna på utsidan såg inte alls bra ut vilket gjorde mig omotiverad att fortsätta kämpa med den här tårtan som tagit såå lång tid att göra. Varje lager hade bakats i lugn och ro i ugnen i över en timme för att få den här riktigt goda och krämiga konsistensen som jag älskar med bakad cheesecake.
Så middagsbjudningen var över och jag satt där helt utmattad efter en lång dag med festligheter. Träningsvärken efter att ha stått upp hela dagen, började göra sig påtaglig. Men den där tårtan skulle bli något. Så jag vispade ihop en färskostfrosting. Spacklade cheesecaken med den. Smälte lite belgisk choklad smaksatt med jorgubb och dekorerade kanterna med den. Dekorerade med krossade digestivekex för att komplettera all krämig härlighet och några rosor från vasen på köksbänken fick bli pricken över i:t. Och vet ni, det blev bra tillslut. Så bra att jag är ledsen över att den inte hann få någon uppmärksamhet och ätas upp under fikat efter maten. Tur att det är Eid snart igen. Förhoppningsvis så har jag lärt mig något om att stressa för mycket och sätta orimlig press på mig själv. Skulle jag ändå inte ha gjort det så kan alltid lite frosting rädda situationen, ellerhur?
Den här måste testas!