
Hittade söta små plommon till extrapris i mataffären där vi bor och testade att baka dem i ett krispigt galette-skal med mandelflarn. Vilken succé det blev! Jag är faktiskt ingen plommonätare i vanliga fall men det visade sig bli riktigt gott i bakverk!

Jag har länge velat testa att göra en galette men är riktigt nöjd med resultatet. Det påminner väldigt mycket om en klassisk paj men med en galette-deg får man ett tunnare och ett mer frasigt skal vilket jag älskar. Ni kommer definitivt att få se mer galettes här på bloggen, speciellt när det blir säsong för alla sommarfrukter och bär!

Receptet ger en galette med ca 6 bitar. Jag rekommenderar verkligen att servera min goda vaniljkräm till. Reglera hur tjock du vill ha den genom att minska antal ägg i receptet så får du till en ljuvligt god vaniljsås.
Ingredienser (pajdeg):
115 g kallt smör
2,25 dl vetemjöl
0,5 msk strösocker
0,5 dl vatten
Gör såhär:
1. Tärna smöret och hacka samman med alla andra ingredienser förutom vattnet tills det smulat sig.
2. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till degen precis börjat gå ihop. Plasta in degen och låt den vila i kylskåpet i 1 h.
Ingrediensr (fyllning):
6-7 plommon
0,25 dl maizena eller potatismjöl
1 dl strösocker
1 ägg till pensling
mandelflarn till garnering (kan uteslutas eller ersättas med t.ex kokosflingor eller pärlsocker)
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Skiva plommonen i tunna klyftor.
3. Blanda maizena och strösocker i en skål.
4. TIllsätt plommonskivorna och blanda runt tills de täcks ordentligt av maizena- och sockerblandningen.
5. Kavla ut degen tunt, ca 3 mm. Försök att kavla till en relativt runt form.
6. Lägg plommonskivorna på degen, gärna i ett fint mönster och se till så att de inte ligger precis vid kanten av degen utan ungefär 3-4 cm in.
7. Pensla kanten med uppvispad äggula och vik över mot mitten.
8. Pensla kanterna med äggula, garnera med mandelflarn och lägg över din galette på en plåt med bakplåtspapper.
9. Grädda i mitten av ugnen i 30-35 minuter eller tills den fått en fin, gyllene färg.
Tack så mycket för detta recept, så bra beskrivning!
Den ser verkligen jättegod ut. 🙂