Galette med plommon

Hittade söta små plommon till extrapris i mataffären där vi bor och testade att baka dem i ett krispigt galette-skal med mandelflarn. Vilken succé det blev! Jag är faktiskt ingen plommonätare i vanliga fall men det visade sig bli riktigt gott i bakverk!
Jag har länge velat testa att göra en galette men är riktigt nöjd med resultatet. Det påminner väldigt mycket om en klassisk paj men med en galette-deg får man ett tunnare och ett mer frasigt skal vilket jag älskar. Ni kommer definitivt att få se mer galettes här på bloggen, speciellt när det blir säsong för alla sommarfrukter och bär!
Jag rekommenderar verkligen att servera min goda vaniljkräm till. Reglera hur tjock du vill ha den genom att minska antal ägg i receptet så får du till en ljuvligt god vaniljsås.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

Galette med plommon

Portioner: 6

Ingredienser

Ingredienser (pajdeg):
115 g kallt smör
2,25 dl vetemjöl
0,5 msk strösocker
0,5 dl vatten

Ingrediensr (fyllning):
6-7 plommon
0,25 dl maizena eller potatismjöl
1 dl strösocker
1 ägg till pensling
mandelflarn till garnering (kan uteslutas eller ersättas med t.ex kokosflingor eller pärlsocker)

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: 6st

Ingredienser

Ingredienser (pajdeg):
115 g kallt smör
2,25 dl vetemjöl
0,5 msk strösocker
0,5 dl vatten

Ingrediensr (fyllning):
6-7 plommon
0,25 dl maizena eller potatismjöl
1 dl strösocker
1 ägg till pensling
mandelflarn till garnering (kan uteslutas eller ersättas med t.ex kokosflingor eller pärlsocker)

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Pajskal: Tärna smöret och hacka samman med alla andra ingredienser förutom vattnet tills det smulat sig.
  2. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till degen precis börjat gå ihop. Plasta in degen och låt den vila i kylskåpet i 1 h.
  3. Fyllning: Sätt ugnen på 200 grader.
  4. Skiva plommonen i tunna klyftor.
  5. Blanda maizena och strösocker i en skål.
  6. TIllsätt plommonskivorna och blanda runt tills de täcks ordentligt av maizena- och sockerblandningen.
  7. Kavla ut degen tunt, ca 3 mm. Försök att kavla till en relativt runt form.
  8. Lägg plommonskivorna på degen, gärna i ett fint mönster och se till så att de inte ligger precis vid kanten av degen utan ungefär 3-4 cm in.
  9. Pensla kanten med uppvispad äggula och vik över mot mitten.
  10. Pensla kanterna med äggula, garnera med mandelflarn och lägg över din galette på en plåt med bakplåtspapper.
  11. Grädda i mitten av ugnen i 30-35 minuter eller tills den fått en fin, gyllene färg.
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video
  1. Pajskal: Tärna smöret och hacka samman med alla andra ingredienser förutom vattnet tills det smulat sig.
  2. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till degen precis börjat gå ihop. Plasta in degen och låt den vila i kylskåpet i 1 h.
  3. Fyllning: Sätt ugnen på 200 grader.
  4. Skiva plommonen i tunna klyftor.
  5. Blanda maizena och strösocker i en skål.
  6. TIllsätt plommonskivorna och blanda runt tills de täcks ordentligt av maizena- och sockerblandningen.
  7. Kavla ut degen tunt, ca 3 mm. Försök att kavla till en relativt runt form.
  8. Lägg plommonskivorna på degen, gärna i ett fint mönster och se till så att de inte ligger precis vid kanten av degen utan ungefär 3-4 cm in.
  9. Pensla kanten med uppvispad äggula och vik över mot mitten.
  10. Pensla kanterna med äggula, garnera med mandelflarn och lägg över din galette på en plåt med bakplåtspapper.
  11. Grädda i mitten av ugnen i 30-35 minuter eller tills den fått en fin, gyllene färg.
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
2 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Erica
6 years ago

Tack så mycket för detta recept, så bra beskrivning!

Caroline
6 years ago

Den ser verkligen jättegod ut. 🙂

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?