No bake salt karamell- och jordnötscheesecake

Jag och bakad cheesecake är ganska färdiga med varandra efter den snygga mardrömscheesecaken med ombre-effekt och jag vet inte vad, som bakades för två helger sen. Efter den bakade cheesecake-tårtan känner jag att jag har bakat ugnsbakad cheesecake så det räcker och blir över för ÅR framöver haha. Ok, kanske tog jag i lite där och kanske kommer ni se ett nytt recept på bakad cheesecake redan nästa vecka..men ni förstod säkert vad jag menade ändå. Tills dess så nöjer jag mig hursomhelst med no baked cheesecake. Inte frusen men inte heller bakad.

No bake cheesecake är en härlig historia med mousse-konsistens. Det absolut bästa med no bake cheesecake är att inte blir sådär hård och isig för att den stått i frysen och egentligen vill vara rinnig. Den typen av cheesecake:s tenderar att bli rinniga typ så snart du tagit ut dem ur frysen. En riktig mardröm när man ska servera fikat och minst hälften av gästerna behöver ca 20 minuter på sig att instagramma ditt bakverk innan den ska ätas upp.

 
Det speciella med denna ljuvliga och härligt krämiga cheesecake är att jag gjorde en kexfri-botten. Botten till den här cheesecake:en består enbart av hackade jordnötter och karamell. Jag undrar om jag någonsin kommer att göra vanlig digestive-botten till cheesecakes efter detta. Med nötter blev det en helt annan nivå på cheesecake:en. Ni kan ju föreställa er smaksensationen när en krämig, mousse-liknande salt karamell fyllning möter den krispiga jordnötsbotten som OCKSÅ innehåller karamell. Ja ni ser, jag är ju helt lyrisk över detta bakverk. Ni bara måste prova att baka den själva!
 
Jag gjorde min cheesecake i en rund form med avtagbara kanter med diametern 20 cm. Det ger ungefär 6-8 bitar cheesecake.
 
Ingredienser (jordnötsbotten):
4,5 dl saltade & rostade jordnötter
8 msk karamelliserad mjölk
 
Gör såhär:
1. Finhacka jordnötterna. Enklast är att använda en matberedare men det funkar såklart att även göra det för hand.
2. Blanda de hackade jordnötterna med den karamelliserade mjölken i en skål tills du får en formbar massa.
3. Spänn fast bakplåtspapper i botten på formen med avtagbara kanter.
4. Tryck ut jordnötsmassan i botten på formen. Ställ i kylskåpet medan du förbereder fyllningen.
 
Ingredienser (fyllning):
2,5 dl vispgrädde
550 g färskost
1/2 burk karamelliserad mjölk à 397 g
2 dl strösocker
 
Gör såhär:
1. Vispa upp grädden med elvisp. Den ska inte vara lös men det ska fortfarande finnas god marginal för att vispa lite till utan att det blir smör.
2. I en separat skål vispar du samman färskost, karamelliserad mjölk och strösocker till en jämn och fluffig smet.
3. Vänd försiktigt ner den vispade grädden i färskostsmeten med en slickepott tills allt blandat sig ordentligt.
4. Häll upp smeten i formen och låt stelna i kylskåpet i minst 6h. Har du bråttom går det också bra att ställa den i frysen.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

No bake salt karamell- och jordnötscheesecake

Ingredienser

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Ingredienser

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
9 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Felicia
6 years ago

döör! ser sjukt gott ut

Linnéa
6 years ago

åå ser sjukt gott ut 🙂

Anonymous
6 years ago

Men åååhhhh så gott det ser ut!! 🙂

Anne von Porat Veckomagasinet
6 years ago

Det ser supergott ut

Josefine
6 years ago

Men mums vad smarrigt, älskar allt som innehåller karamelliserad mjölk!

Hanna
6 years ago

Det låter så gott!

avlin
6 years ago

Har testat göra den här… testade dock att ställa in den i frysen och tyckte den blev ännu godare när den var så kall! (Gjorde i portionsformar )Och inte blev den rinnig alls, utan bara krämig när den tinade! Gott!

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?