Halloncurd

Jag tror allt att lemon curd har gått och fått sig en riktigt svår konkurrent. Just nu håller jag på att provbaka inför ett nytt spännande tårtrecept och en av fyllningarna är hallon curd. En riktigt sötsyrlig historia som jag egentligen allra helst vill äta direkt ur burken men som är helt fantastisk att ha i tårtor, cupcakes, pajer eller varför inte till lite glass?
Den här halloncurden är riktigt enkel att göra och räcker till ca 3,5 dl hallon curd.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 

Halloncurd

Portioner: 3,5

Ingredienser

225 g frysta hallon
0,5 msk vatten
2 äggulor
1,5 dl strösocker
50 g smör

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: 3,5st

Ingredienser

225 g frysta hallon
0,5 msk vatten
2 äggulor
1,5 dl strösocker
50 g smör

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Lägg hallonen och vattnet i en kastrull. Koka upp under omrörning tills hallonen löst upp sig till ett mos.
  2. Häll moset genom en finmaskig sil så att du får bort kärnorna.
  3. Häll över det kärnfria moset i en värmetålig skål tillsammans med äggulor och strösocker.
  4. Lägg skålen över en kastrull med kokande vatten och rör om tills curden börjat tjockna.
  5. Ta bort skålen från värmen och tillsätt smöret.
  6. Rör om tills smöret smält helt.

 

Låt skålen stå i kylskåpet tills halloncurden svalnat helt innan du använder den.

Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video
  1. Lägg hallonen och vattnet i en kastrull. Koka upp under omrörning tills hallonen löst upp sig till ett mos.
  2. Häll moset genom en finmaskig sil så att du får bort kärnorna.
  3. Häll över det kärnfria moset i en värmetålig skål tillsammans med äggulor och strösocker.
  4. Lägg skålen över en kastrull med kokande vatten och rör om tills curden börjat tjockna.
  5. Ta bort skålen från värmen och tillsätt smöret.
  6. Rör om tills smöret smält helt.

 

Låt skålen stå i kylskåpet tills halloncurden svalnat helt innan du använder den.

Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
13 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Anonymous
7 years ago

Gjorde denna idag, blev väldigt god!!

...
...
7 years ago

Jag förstår inte varför folk nuförtiden kallar krämer för "curd". Varför prata svengelska istället för svenska? Varför peta in ett eller ett par ord på engelska när resten av ens tal är på svenska? Jag förstår det inte.

Sanna
Sanna
Svara till  ...
1 year ago

“Krämer” är inte samma sak som curd. Curd är en specifik sorts kräm gjord på någon sorts saft (ofta citron eller något liknande syrligt), socker, äggulor och smör. Det finns inget svenskt ord för. Om det i detta recept bara hade kallats för “kräm” hade jag aldrig hittat receptet eftersom jag ville ha just en curd gjord på hallon.

Utöver det så består svenskan av massa låneord som man idag tar för givet och desutom är det ju inte så att svenskan uppstod ur intet. Språk har formats över lång tid, utvecklats, påverkats och påverkats av andra språk. 

Malinsbakning
7 years ago

Gud så gott det låter. Tror du man kan tillsätta grädde och gelatin för att få den som en mousse när curden är klar?

Maria
Maria
4 years ago

Testade med färska hallon, men den blev aldrig tjock vid “kokningen”. Gör det så stor skillnad på färska och frysta? 🙂

Maria
Maria
Svara till  camillahamid
4 years ago

Nej, följde receptet helt och tillsatte inget annat än vad som står där. Är nu efter ett par timmar i kylen lite trögflytande och inte tjockt krämig som vanlig curd. 🙂 så den får bli som en hallonsås till glass istället 😍

Last edited 4 years ago by Maria
Fia
Fia
Svara till  camillahamid
2 years ago

Hej! Hur mycket citronsaft ska man ha i?

Sara
Sara
3 years ago

Hej och tack för ljuvliga recept. Jag har hallonpure i frysen och hade tänkt göra halloncurd till en tårta jag ska göra. Ungefär hur mycket pure blir det av hallonen i detta receptet?
MVH Sara

Amanda
Amanda
2 years ago

Hej!
Kan man dekorera ovansidan på tårtor med denna curd? Typ spritsa?

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?