Lyxig chokladtårta

Nu tänkte jag dela med mig av receptet på ett bakverk som jag ofta vänder mig till när jag blir sugen på choklad. En riktig lyx-chokladtårta med en kladdig botten och en len fudge-topping. Den perfekta kombinationen när kroppen bara skricker CHOKLAD!
Den är dessutom inte särskilt svår att göra, men tar absolut längre tid att göra än t.ex den klassiska kladdkakan. Men tro mig, det är SÅ värt det!
Jag bakade min chokladtårta i en form med avtagbara kanter med en diameter på ca 20 cm, vilket ger ca 8 generösa bitar. Ännu mer drömsk blir tårtan om du toppar med vispad grädde och färska bär.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 

Lyxig chokladtårta

Portioner: 8

Ingredienser

Ingredienser (kladdig chokladbotten):
3 ägg
200 g mörk choklad (minst 55% kakaohalt)
2 dl strösocker
150 g mjukt smör
1,5 dl vetemjöl

Ingredienser (fudge-topping):
3 dl vispgräddegrädde
2 msk kakao
3 dl strösocker
1 dl mörk sirap
50 g smör
100 g mörk choklad (minst 55% kakaohalt)

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: 8st

Ingredienser

Ingredienser (kladdig chokladbotten):
3 ägg
200 g mörk choklad (minst 55% kakaohalt)
2 dl strösocker
150 g mjukt smör
1,5 dl vetemjöl

Ingredienser (fudge-topping):
3 dl vispgräddegrädde
2 msk kakao
3 dl strösocker
1 dl mörk sirap
50 g smör
100 g mörk choklad (minst 55% kakaohalt)

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och gallret i nedre delen av ugnen.
  2. Separera äggulan från äggvitan på alla tre äggen och lägg i separata skålar.
  3. Smält den mörka chokladen i micro eller vattenbad.
  4. Vispa smör och strösocker till en fluffig smet. Tillsätt därefter äggulorna och vispa lite till.
  5. Ha i den smälta chokladen och vispa till en jämn och fin chokladsmet. Den är lite tjockare i konsistensen vid det här laget.
  6. I en annan skål vispar du upp äggvitorna till styva toppar och vänder ner dem i chokladsmeten tillsammans med vetemjölet. Blanda försiktigt med slickepott till en jämn smet.
  7. Lägg smeten i en form med avtagbara kanter (20 cm i diameter, ha gärna bakplåtspapper i botten) och grädda i nedre delen av ugnen i ca 20-25 minuter. Den ska vara färdig i kanterna men fortfarande lite lös i mitten.
  8. Låt kakan svalna i kylskåpet medan du gör fudge-toppingen.
  9. Topping: Grovhacka chokladen.
  10. Lägg vispgrädde och kakao i en kastrull. Vispa ihop lätt.
  11. Ha sedan i strösocker, mörk sirap och smör. Koka upp till 125 grader.
  12. Ta bort kastrullen från plattan och tillsätt chokladen. Rör om tills du får en jämn smet.
  13. Häll fudge över den avsvalnade kakan.
  14. Låt kakan svalna i kylskåpet tills fudgen stelnat helt.
  15. Om fudgen är lite hård kan du ta ut tårtan någon timme innan servering så är den härligt mjuk och len när det är dags att servera den.
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video
  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och gallret i nedre delen av ugnen.
  2. Separera äggulan från äggvitan på alla tre äggen och lägg i separata skålar.
  3. Smält den mörka chokladen i micro eller vattenbad.
  4. Vispa smör och strösocker till en fluffig smet. Tillsätt därefter äggulorna och vispa lite till.
  5. Ha i den smälta chokladen och vispa till en jämn och fin chokladsmet. Den är lite tjockare i konsistensen vid det här laget.
  6. I en annan skål vispar du upp äggvitorna till styva toppar och vänder ner dem i chokladsmeten tillsammans med vetemjölet. Blanda försiktigt med slickepott till en jämn smet.
  7. Lägg smeten i en form med avtagbara kanter (20 cm i diameter, ha gärna bakplåtspapper i botten) och grädda i nedre delen av ugnen i ca 20-25 minuter. Den ska vara färdig i kanterna men fortfarande lite lös i mitten.
  8. Låt kakan svalna i kylskåpet medan du gör fudge-toppingen.
  9. Topping: Grovhacka chokladen.
  10. Lägg vispgrädde och kakao i en kastrull. Vispa ihop lätt.
  11. Ha sedan i strösocker, mörk sirap och smör. Koka upp till 125 grader.
  12. Ta bort kastrullen från plattan och tillsätt chokladen. Rör om tills du får en jämn smet.
  13. Häll fudge över den avsvalnade kakan.
  14. Låt kakan svalna i kylskåpet tills fudgen stelnat helt.
  15. Om fudgen är lite hård kan du ta ut tårtan någon timme innan servering så är den härligt mjuk och len när det är dags att servera den.
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
5 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Anonymous
7 years ago

Wow, vilken smarrig kaka! 🙂

Jonas Hedqvist
7 years ago

Men dra mä baklänges i en liten låda, VA GOTT!!!!!!!

karin
7 years ago

Tack för receptet vill gärna ha fler tips 👍

Susanne
Susanne
1 year ago

Min tårta stelnade inte, vad kan jag ha gjort för fel? 24 timmar i kylskåp

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?