
Idag har jag kört maraton i köket för att införliva en massa härliga receptidéer i både mat och bakväg. Det känns i kroppen haha men jag är så taggad på att dela med mig av alla recept med er. En av dem är denna fräscha variant av klassikern kärleksmums: citronmums med vit choklad! En riktigt fräsch och god fikaupplevelse.

Som det ofta blir med långpannekakor så blev det en hel del av denna ljuvliga kaka, så det blir att överraska grannen så fort jag hör att de kommit hem. Ja precis, vi har väldigt, alltså VÄLDIGT, lyhört i vårt hur och jag antar att det kommer in handy i sånna här stunder. Annars är det mest jobbigt när man hör minsta ljud från grannarna haha.

Jag bakade den här kakan i en form som är 20×20 cm vilket ger ca 9 stycken tjocka och fina rutor. Det går bra att baka den i en större form men då får du en tunnare kaka som inte behöver vara lika länge i ugnen. Långpanna går också bra men då skulle jag dubbla receptet 😉
Ingredienser (kaka):
150 g vit choklad
150 g smör
2 ägg
2 dl strösocker
1 krm vaniljpulver
rivet skal från en citron
4,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1,5 dl mjölk
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smält den vita chokladen i micro eller över vattenbad. Ställ undan. Gör detsamma med smöret i en separat skål.
3. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt.
4. Ha sedan i vaniljpulver, rivet citronskal, vetemjöl och bakpulver. Blanda försiktigt till en jämn smet.
5. Tillsätt sedan smält vit choklad, smör och mjölk. Blanda till en jämn smet.
6. Täck en form med bakplåtspapper och häll i smeten.
7. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter. Använder du en större form så att kakan blir tunnare, ska du ha i kakan i kortare tid.
8. Låt kakan svalna helt innan du brer på glasyren.
Ingredienser (glasyr):
75 g smör
50 g vit choklad
saft från en citron
3,5 dl florsocker
1-2 dl kokosflingor till garnering
Gör såhär:
1. Smält smöret och den vita chokladen i separata skålar. Låt svalna.
2. Blanda smält vit choklad, smält smör, citronsaft och florsocker i en skål. Är den för lös för att bre på kakan kan du ställa den en stund i kylskåpet så sätter den sig.
3. Bre glasyren över kakan och garnera sedan med kokosflingor.
Men åh så sötsugen jag blev nu, haha!
Den ser verkligen god ut 🙂