Chokladsemla

Just som jag trodde att jag bakat klart semlor för i år efter att jag bakade semmelkladdkaka tidigare i veckan så kom chokladsemlan upp i sociala medier. Den gjordes först på ICA Maxi i Borlänge och jag var ju bara tvungen att testa själv!
För er som inte gillade prinsess-semlan så kan detta vara en variant. Den blir inte alls lika mastig men man får ett ljuvligt crunch av chokladskalet.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 

Chokladsemla

Portioner: 15

Ingredienser

75 g smör
2,5 dl mjölk
25 g jäst
0,75 dl strösocker
2 tsk kardermumma
1 nypa salt
7,5 dl vetemjöl
1 ägg blandat med en skvätt vatten till pensling
sockerlag på 1 dl vatten och 0,5 dl strösocker
400 g smält mörk choklad, den ska ha svalnat men inte hunnit bli alledeles för tjock i konsistensen.
200 g mandelmassa + 2 msk mjölk + 2 msk kakao
5 dl hårt vispad vispgrädde + 3 msk kakao
florsocker till garnering

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: 15st

Ingredienser

75 g smör
2,5 dl mjölk
25 g jäst
0,75 dl strösocker
2 tsk kardermumma
1 nypa salt
7,5 dl vetemjöl
1 ägg blandat med en skvätt vatten till pensling
sockerlag på 1 dl vatten och 0,5 dl strösocker
400 g smält mörk choklad, den ska ha svalnat men inte hunnit bli alledeles för tjock i konsistensen.
200 g mandelmassa + 2 msk mjölk + 2 msk kakao
5 dl hårt vispad vispgrädde + 3 msk kakao
florsocker till garnering

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt.
  2. Smula jästen i en bunke och tillsätt vätskan. Blanda tills jästen lösts upp.
  3. Tillsätt strösocker, kardemumma och hälften av mjölet.
  4. Blanda ihop och tillsätt sedan saltet och mjöl under tiden som du fortsätter knåda tills du får en blank och smidig deg. Den får gärna vara lite kladdig.
  5. Dela upp degen i 15 delar (ca 52 g på varje). Forma till bullar och lägg på en plåt med bakplåtspapper (ha ordentligt mellanrum mellan varje bulle, hellre ta en plåt extra ifall inte alla får plats på en).
  6. Låt bullarna jäsa under bakduk i 1,5h.
  7. Pensla bullarna med uppvispat ägg och lite vatten och grädda i mitten av ugnen på 225 grader i ca 10 minuter.
  8. Låt bullarna svalna helt innan du täcker dem med smält choklad. Låt stå i kylskåpet tills chokladen stelnat helt.
  9. Skär ut en triangel på toppen av varje bulle som lock. Se till att skära tillräckligt djupt så att du får med både choklad och bulle.
  10. Riv mandelmassan grovt och blanda med 2 msk mjölk och 2 msk kakao. Vispa grädden hårt och blanda sedan försiktigt ner kakao. Fyll hålen på varje bulle med chokladmandelmassa och toppa med grädden. Lägg på locket och pudra med florsocker
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video
  1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt.
  2. Smula jästen i en bunke och tillsätt vätskan. Blanda tills jästen lösts upp.
  3. Tillsätt strösocker, kardemumma och hälften av mjölet.
  4. Blanda ihop och tillsätt sedan saltet och mjöl under tiden som du fortsätter knåda tills du får en blank och smidig deg. Den får gärna vara lite kladdig.
  5. Dela upp degen i 15 delar (ca 52 g på varje). Forma till bullar och lägg på en plåt med bakplåtspapper (ha ordentligt mellanrum mellan varje bulle, hellre ta en plåt extra ifall inte alla får plats på en).
  6. Låt bullarna jäsa under bakduk i 1,5h.
  7. Pensla bullarna med uppvispat ägg och lite vatten och grädda i mitten av ugnen på 225 grader i ca 10 minuter.
  8. Låt bullarna svalna helt innan du täcker dem med smält choklad. Låt stå i kylskåpet tills chokladen stelnat helt.
  9. Skär ut en triangel på toppen av varje bulle som lock. Se till att skära tillräckligt djupt så att du får med både choklad och bulle.
  10. Riv mandelmassan grovt och blanda med 2 msk mjölk och 2 msk kakao. Vispa grädden hårt och blanda sedan försiktigt ner kakao. Fyll hålen på varje bulle med chokladmandelmassa och toppa med grädden. Lägg på locket och pudra med florsocker
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
7 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Amanda Jona [SPONTAN]
7 years ago

Vilken spännande idé! 🙂 Dock är jag inget större fan av varken semlor eller choklad, så jag står över denna tror jag 😉

Anonymous
7 years ago

Det där är inte en semla.. 😛
En semla innehåller kardemummabulle, vispgrädde, mandelmassa och florsocker.
Annars får det inte kallas semla.

Silja
7 years ago

Ååh vad gott. Sån choklladdröm

Rebecka Wallentin
7 years ago

Åh de ser ju himmelskt goda ut! 😍 måste testas!

Photo by E M E R E L L A
7 years ago

Mumms jag måste verkligen testa göra det här!! 🙂

Anonymous
7 years ago

Åh vad gott!! Måste göras! Tipsade om detta på min blogg (länkade självklart din!) Kram!

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?