Chokladsemla

En bild på en semla täckt i choklad, fylld med chokladmandelmassa och chokladgrädde och någon har tagit en tugga av den så man ser hela insidan.
Just som jag trodde att jag bakat klart semlor för i år efter att jag bakade semmelkladdkaka tidigare i veckan så kom chokladsemlan upp i sociala medier. Den gjordes först på ICA Maxi i Borlänge och jag var ju bara tvungen att testa själv!
En bild på en chokladsemla
För er som inte gillade prinsess-semlan så kan detta vara en variant. Den blir inte alls lika mastig men man får ett ljuvligt crunch av chokladskalet.
En bild på en chokladsemla tagen ovanifrån så att man ser chokladlocket pudrat med florsocker.
Det här receptet ger 15 stycken mini chokladsemlor.
 
Ingredienser (prinsess-semla):
75 g smör
2,5 dl mjölk
25 g jäst
0,75 dl strösocker
2 tsk kardermumma
1 nypa salt
7,5 dl vetemjöl
 
1 ägg blandat med en skvätt vatten till pensling
 
sockerlag på 1 dl vatten och 0,5 dl strösocker
 
400 g smält mörk choklad, den ska ha svalnat men inte hunnit bli alledeles för tjock i konsistensen.
200 g mandelmassa + 2 msk mjölk + 2 msk kakao
5 dl hårt vispad vispgrädde + 3 msk kakao
 
florsocker till garnering
 
Gör såhär:
1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt.
2. Smula jästen i en bunke och tillsätt vätskan. Blanda tills jästen lösts upp.
3. Tillsätt strösocker, kardemumma och hälften av mjölet.
4. Blanda ihop och tillsätt sedan saltet och mjöl under tiden som du fortsätter knåda tills du får en blank och smidig deg. Den får gärna vara lite kladdig.
5. Dela upp degen i 15 delar (ca 52 g på varje). Forma till bullar och lägg på en plåt med bakplåtspapper (ha ordentligt mellanrum mellan varje bulle, hellre ta en plåt extra ifall inte alla får plats på en).
6. Låt bullarna jäsa under bakduk i 1,5h.
7. Pensla bullarna med uppvispat ägg och lite vatten och grädda i mitten av ugnen på 225 grader i ca 10 minuter.
8. Låt bullarna svalna helt innan du täcker dem med smält choklad. Låt stå i kylskåpet tills chokladen stelnat helt.
9. Skär ut en triangel på toppen av varje bulle som lock. Se till att skära tillräckligt djupt så att du får med både choklad och bulle.
10. Riv mandelmassan grovt och blanda med 2 msk mjölk och 2 msk kakao. Vispa grädden hårt och blanda sedan försiktigt ner kakao. Fyll hålen på varje bulle med chokladmandelmassa och toppa med grädden. Lägg på locket och pudra med florsocker.

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest

7 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Amanda Jona [SPONTAN]
6 år sedan

Vilken spännande idé! 🙂 Dock är jag inget större fan av varken semlor eller choklad, så jag står över denna tror jag 😉

Anonym
6 år sedan

Det där är inte en semla.. 😛
En semla innehåller kardemummabulle, vispgrädde, mandelmassa och florsocker.
Annars får det inte kallas semla.

Silja
6 år sedan

Ååh vad gott. Sån choklladdröm

Rebecka Wallentin
6 år sedan

Åh de ser ju himmelskt goda ut! 😍 måste testas!

Photo by E M E R E L L A
6 år sedan

Mumms jag måste verkligen testa göra det här!! 🙂

Anonym
6 år sedan

Åh vad gott!! Måste göras! Tipsade om detta på min blogg (länkade självklart din!) Kram!

7
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x