Saftiga citronmuffins med chokladbitar

Det är något med köpta muffins. De är så saftiga och verkar kunna hålla saftigheten i flera dagar efter att man köpt dem. Det är ju såklart inte på naturlig väg som de lyckas bli så men det betyder inte att det inte går att få till riktigt saftiga muffins som de i affären hemma.
Förutom att det hjälper att hålla dem inplastade eller i brödlåda i rumstemperatur så finns det två saker i bakningen som gör att de blir perfekta:
– Använd rumsvarmt smör och vispa det riktigt ordentligt med elvisp.
– Använd buttermilk istället för vanlig mjölk (buttermilk gör du genom att blanda 2,5 dl mjölk med 1 msk äppelcidervinäger och låter vila i ca 5 minuter).
I mitt recept använder jag båda och det gör sååå himla stor skillnad från klassiska muffinsrecept där man smälter smöret och använder mjölken som den är. Testa själv vettja!

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 

Saftiga citronmuffins med chokladbitar

Portioner: 20

Ingredienser

2,5 dl mjölk
1 msk äppelcidervinäger
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
0,5 tsk bikarbonat
0,25 tsk salt
1 krm äkta vaniljpulver eller 1 tsk vaniljsocker
170 g mjukt, rumsvarmt smör
2,5 dl strösocker
2 rumstempererade ägg
rivet skal från en citron
150 g + 100 g mörk grovhackad choklad eller mörka chokladknappar

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: 20st

Ingredienser

2,5 dl mjölk
1 msk äppelcidervinäger
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
0,5 tsk bikarbonat
0,25 tsk salt
1 krm äkta vaniljpulver eller 1 tsk vaniljsocker
170 g mjukt, rumsvarmt smör
2,5 dl strösocker
2 rumstempererade ägg
rivet skal från en citron
150 g + 100 g mörk grovhackad choklad eller mörka chokladknappar

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Sätt ugnen på 200 grader
  2. Lägg formar i en muffinsplåt
  3. Blanda mjölk och äppelcidervinäger i en skål. Ställ åt sidan.
  4. Blanda vetemjöl, bakpulver, bikarbonat och salt i en skål. Ställ åt sidan.
  5. Vispa smöret på medelhastighet tills du får en riktigt fluffig och krämig konsistens (tar 1-2 minuter).
  6. Tillsätt strösocker och fortsätt vispa i några minuter till.
  7. Tillsätt äggen, ett i taget och vispa mellan.
  8. Tillsätt mjölblandningen. Blanda försiktigt med slickepott.
  9. Ha sedan i mjölkblandningen och rivet skal från en citron. Blanda till en jämn smet.
  10. Ha tills sist i 150 g grovhackad choklad och blanda försiktigt tills de fördelat sig jämnt i smeten.
  11. Fyll formarna med 1/2 smet och grädda i mitten av ugnen i 9-12 minuter eller tills de fått fin färg och är genomgräddade.
  12. Garnera muffinsen med resterande choklad medan muffinsen fortfarande är varma så att de fastnar på toppen.
  13. Låt svalna i muffinsplåten i några minuter innan du tar bort dem.
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video
  1. Sätt ugnen på 200 grader
  2. Lägg formar i en muffinsplåt
  3. Blanda mjölk och äppelcidervinäger i en skål. Ställ åt sidan.
  4. Blanda vetemjöl, bakpulver, bikarbonat och salt i en skål. Ställ åt sidan.
  5. Vispa smöret på medelhastighet tills du får en riktigt fluffig och krämig konsistens (tar 1-2 minuter).
  6. Tillsätt strösocker och fortsätt vispa i några minuter till.
  7. Tillsätt äggen, ett i taget och vispa mellan.
  8. Tillsätt mjölblandningen. Blanda försiktigt med slickepott.
  9. Ha sedan i mjölkblandningen och rivet skal från en citron. Blanda till en jämn smet.
  10. Ha tills sist i 150 g grovhackad choklad och blanda försiktigt tills de fördelat sig jämnt i smeten.
  11. Fyll formarna med 1/2 smet och grädda i mitten av ugnen i 9-12 minuter eller tills de fått fin färg och är genomgräddade.
  12. Garnera muffinsen med resterande choklad medan muffinsen fortfarande är varma så att de fastnar på toppen.
  13. Låt svalna i muffinsplåten i några minuter innan du tar bort dem.
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
2 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Emma
7 years ago

Hej Camilla! Tack för receptet!

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?