Nyttiga & veganska chokladcupcakes med blåbärsfrosting

Det här inlägget är i samarbete med Smakbox
Hej på er! Den här helgen har varit varit galen med sjuka barn och massor med jobb som behöver göras. Stundom skratt, stundom mys, stundom stress och stundom panik haha. Det älskade föräldrarskapet i ett nötskal! Någon som känner igen sig? Trots denna galna helg så hann jag med att få liv i denna måndags hälsosamma vegofika.
Vid det här laget är jag ganska trött på vegobakning som görs på banan och jordnötssmör. Det ÄR jättegott men det blir tråkigt i längden. Det som är så fantastiskt med mina vego-måndagar här på bloggen är att jag lärt mig såå mycket om att baka utan animaliska produkter. Häromveckan läste jag om något som på engelska heter “flax eggs”. Många använder en blandning på krossade linfrön och vatten istället för ägg för att binda ihop sin smet. Det lät ju helt genialiskt men jag hade inga linfön hemma. Vad jag istället hade var chiafrön och det funkade helt perfekt! Både linfrön och chiafrön binder vätska vilket är perfekt om man vill ha en saftig kaka utan ägg. Dessutom är chiafrön väldigt proteinrikt.
Och om jag ska jämföra den här chokladmuffinsen med den jag gjorde för något år sedan med just banan och jordnötssmör så är denna snäppet saftigare och har väldigt mycket chokladsmak. Chiafröna ger inte alls någon särskilt stark smak heller vilket är perfekt!
Och på riktigt, jag och den senaste Smakboxen verkar vara sjukt synkade haha. Jag hämtade ut min i torsdags och det enda jag kunde se i boxen när jag öppnade, sådär lysande röd, var den här veganska chokladen. Asså score! Den här veganska chokladen är så krämig och god, inte alls sådär besk som jag kan uppleva med annan vegansk choklad. Självklart hade jag i bitar av denna både i muffinsen och som dekoration på frostingen.
Och förresten, som matinspiratör har jag möjlighet att ge er 15% rabatt på er första box om ni tecknar en ny prenumeration genom att ange koden MYKITCHENSTORIES.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 

Nyttiga & veganska chokladcupcakes med blåbärsfrosting

Portioner: 2

Ingredienser

Ingredienser (saftiga veganska chokladmuffins):
25 g vegansk choklad (kan uteslutas)
1,5 dl mandelmjöl
2 msk kakao
1 msk krossade chiafrön
0,5 dl vatten
1 msk kokossocker
0,5 dl havremjölk

Ingredienser (fluffig vegansk blåbärsfrosting):
2 dl frysta blåbär
1 msk vatten
1 tsk agar agar
0,5 msk agavesirap
1 burk kokosgrädde à 400 ml
blåbär, mynta och vegansk choklad till garnering

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: 2st

Ingredienser

Ingredienser (saftiga veganska chokladmuffins):
25 g vegansk choklad (kan uteslutas)
1,5 dl mandelmjöl
2 msk kakao
1 msk krossade chiafrön
0,5 dl vatten
1 msk kokossocker
0,5 dl havremjölk

Ingredienser (fluffig vegansk blåbärsfrosting):
2 dl frysta blåbär
1 msk vatten
1 tsk agar agar
0,5 msk agavesirap
1 burk kokosgrädde à 400 ml
blåbär, mynta och vegansk choklad till garnering

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Muffins: Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Hacka chokladen grovt och blanda ihop den med mandelmjöl och kakao.
  3. I en annan bunke blandar du ihop krossade chiafrön och vatten. Låt stå i någon minut innan du har i kokossockret och vispar ihop.
  4. Sikta ner kakaoblandningen i chiasmeten och blanda ihop.
  5. Ha till sist i havremjölken och blanda till en jämn smet.
  6. Fördela smeten i två cupcakeformar i en cupcake-plåt och grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Låt svalna helt innan du garnerar med frosting. Bäst smakar de efter att ha stått i kylskåpet i några timmar, helst över natten.
  7. Frosting: Ställ burken med kokosgrädde i kylskåpet.
  8. Lägg frysta blåbär och vatten i en kastrull. Låt koka upp under omrörning tills blåbären lösts upp till ett mos.
  9. Häll moset genom en finmaskig sil så att du bli av med skal och ev större bitar och får en slät puré.
  10. Koka upp purén tillsammans med agavesirap och agar agar under omrörning i ca 5 minuter innan du häller över den i en skål och låter moset svalna helt och hållet i rumstemperatur. Moset ska fortfarande vara mjukt.
  11. Skeda upp kokosgrädden i en skål (inte vattnet i burken) och blanda ner en del av det i blåbärsmoset.
  12. Lägg blåbärsmosgrädden i resten av kokosgrädden och vispa upp till en fluffig smet.
  13. Låt frostingen stå i kylskåpet i ca 1 timme innan du spritsar dina cupcakesmed den. Avsluta med att garnera dina cupcakes med blåbär, mynta och mer vegansk choklad!
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video
  1. Muffins: Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Hacka chokladen grovt och blanda ihop den med mandelmjöl och kakao.
  3. I en annan bunke blandar du ihop krossade chiafrön och vatten. Låt stå i någon minut innan du har i kokossockret och vispar ihop.
  4. Sikta ner kakaoblandningen i chiasmeten och blanda ihop.
  5. Ha till sist i havremjölken och blanda till en jämn smet.
  6. Fördela smeten i två cupcakeformar i en cupcake-plåt och grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Låt svalna helt innan du garnerar med frosting. Bäst smakar de efter att ha stått i kylskåpet i några timmar, helst över natten.
  7. Frosting: Ställ burken med kokosgrädde i kylskåpet.
  8. Lägg frysta blåbär och vatten i en kastrull. Låt koka upp under omrörning tills blåbären lösts upp till ett mos.
  9. Häll moset genom en finmaskig sil så att du bli av med skal och ev större bitar och får en slät puré.
  10. Koka upp purén tillsammans med agavesirap och agar agar under omrörning i ca 5 minuter innan du häller över den i en skål och låter moset svalna helt och hållet i rumstemperatur. Moset ska fortfarande vara mjukt.
  11. Skeda upp kokosgrädden i en skål (inte vattnet i burken) och blanda ner en del av det i blåbärsmoset.
  12. Lägg blåbärsmosgrädden i resten av kokosgrädden och vispa upp till en fluffig smet.
  13. Låt frostingen stå i kylskåpet i ca 1 timme innan du spritsar dina cupcakesmed den. Avsluta med att garnera dina cupcakes med blåbär, mynta och mer vegansk choklad!
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
5 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Linnéa - The Hungry Gosling
7 years ago

Detta ser fantastiskt gott ut, måste testa! 🙂

Felicia
7 years ago

yum

Märta
7 years ago

Åhhh, wow! Hittade nyss till din blogg och jag blev fast direkt! Underbart härlig blogg. Tack för recepten! 🙂 Kram från ennu följare.

Josse
7 years ago

Ja, älskar att kunna kombinera gott och nyttigt! Och ett stort plus att de var veganska (och ändå ser riktigt smarriga ut) 🙂

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?