Efterätts-sushi

Igår fick jag äntligen tid över att testa en idé som jag haft länge: dessert-sushi! Jag är en hard core sushi-älskare och jag vet att det inte är alla som gör det. Sushi är en såndär grej som du antingen älskar eller hatar. MEN! Jag lovar dig, sushi i dessert-format går hem hos de allra flesta.
Poängen med min idé vart att försöka återskapa utseendet av sushi med ingredienser som används i bakverk och efterrätter. Kokosflingor blev det naturliga ris-alternativet och den sötade kondenserade mjölken fick hjälpa till för att göra det formbart (och jättegott med sitt söta och krämiga smak!). Smält choklad fick agera nori-ark och sen var det bara att använda sig av massa god frukt för att laborera fram olika utseenden. På bilderna i det här inlägget ser ni mina favoriter.
Kiwi-sushi blev sådär härligt syrlig och jag älskade hur den blev när jag filéade den tunt längs med kiwinis avlånga sida. Banan, choklad och dulche de leche är ingen hemlighet att det är en vinnande smakkombination. Detta var också, tillsammans med kiwi-sushin, den enklaste att göra.
 
Jordgubbs-sushin var något pilligare men ack så god. Detta är nog min favorit smakmässigt. Det är en väldigt ”snäll” smak jämfört med typ kiwi-sushin men det blev en riktig favorit hos mig. Speciellt med nötterna som garnering som gav ett härligt crunch.
 
Det är egentligen ganska svårt att ge ett exakt recept för den här efterrätten. Grunden är iallafall lika delar kokosflingor som sötad kondenserad mjölk men sen kan man egentligen gå bananas (med bananer höhö vad rolig jag är) med vilka frukter och smaker du vill. Låt fantasin flöda! Meeen, eftersom jag vet att ni tycker om exakta recept så har jag ändå gett det ett försök.
 
Receptet nedan ger ca 6 bitar kiwi-sushi, ca 10 bitar banan-sushi och ca 8-10 bitar jordgubb-sushi
 
Ingredienser (dessert-sushi):
1 banan
1 burk sötad kondenserad mjölk à 397 g
4 dl kokosflingor
1 kiwi
6 jordgubbar
200 g mörk choklad
2 msk neutral olja
grovhackade nötter av valfri sort (jag använde hasselnötter) och dulche de leche till garnering
 

Hur man gör ser ni bäst i videon nedan. Jag gjorde ett försök att förklara med ord men jag tror helt ärligt bara att det kommer förvirra mer än att förtydliga haha.

 
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=0OWBnkYP1wQ]
Det här är en efterrätt som helst äts direkt efter att den gjorts eftersom att den innehåller färsk frukt. Om du vill att den ska stå framme en stund, t. ex om det ska serveras på en bjudning/fest och du vill duka fram allt så kan du ha lite citronsaft på all frukt innan du har den i din sushi så håller den sig fräsch längre.

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest

3 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Anonym
5 år sedan

Kul, älskar också sushi, delvis för att det är gott men också delvis för då har jag en ursäkt att dricka te till (sushi blir så mycket godare med rätt te till). Till denna skulle jag nog därmeot inte ha gen mai cha el sencha (som jag normalt har till sushi) utan kanske ett bra jasminte tex jasmin tai mu long zhu

Victoria
5 år sedan

måste bara säga att jag älskar din blogg och dina recept!! 🙂 älskar själv att baka o laga mat …

3
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x