Väldigt bärig vaniljcheesecake

I och med flytten har jag verkligen fått syn på varenda liten grej som legat gömd i skafferi och frys. En sak som jag hittade var massor med frysta bär. Både blåbär och hallon i flera olika öppnade paket haha! Så det kändes som att det var hög tid att använda upp dem. Resultatet ser ni på bilderna: en riktigt krämig vaniljcheesecake toppad med en hallon- och blåbärskompott.
Oj så lyckad den här cheesecake:en blev! De syrliga bären gjorde sig riktigt bra med den söta och krämiga fyllningen. En perfekt cheesecake att äta tillsammans med vänner och en kopp kaffe i den efterlängtade solen. Jag bakade min cheesecake i en rund form med avtagbara kanter med diameter på 20 cm och ger ca 8 bitar.
Klicka gärna på hjärtat under det här inlägget om du tycker om det här receptet!

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

Väldigt bärig vaniljcheesecake

Portioner: 8

Ingredienser

Ingredienser (botten):
14 digestivekex
100 g smör

Ingredienser (fyllning):
600 g rumstempererad färskost
2 dl strösocker
2 krm äkta vaniljpulver
0,25 dl vetemjöl
0,75 dl turkisk yoghurt
1 rumstempererat ägg
1 rumstempererad äggula

Ingredienser (hallon- och blåbärskompott):
250 g frysta hallon och blåbär
0,75 dl strösocker
1 msk citronsaft
1 tsk potatismjöl

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: 8st

Ingredienser

Ingredienser (botten):
14 digestivekex
100 g smör

Ingredienser (fyllning):
600 g rumstempererad färskost
2 dl strösocker
2 krm äkta vaniljpulver
0,25 dl vetemjöl
0,75 dl turkisk yoghurt
1 rumstempererat ägg
1 rumstempererad äggula

Ingredienser (hallon- och blåbärskompott):
250 g frysta hallon och blåbär
0,75 dl strösocker
1 msk citronsaft
1 tsk potatismjöl

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Botten: Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Mixa kexen till fina smulor.
  3. Smält smöret och blanda ner i smulorna till en jämn massa.
  4. Täck botten av din form med bakplåtspapper.
  5. Tryck ut kexmassan i botten på din bakform.
  6. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter, ta ut cheesecaken. Höj sedan värmen till 200 grader.
  7. Fyllning: Häll lite vatten i en djupare ugnsplåt och ställ i nedre delen av ugnen. Denna lilla detalj ger en extra fin gräddning av cheesecaken och en perfekt krämighet på fyllningen.
  8. Vispa ihop färskost och strösocker till en fluffig smet.
  9. Tillsätt sedan vanilj och vetemjöl. Vispa i några minuter och tillsätt sedan turkisk yoghurt.
  10. Till sist vispar du ner äggulan och ägget, en i taget.
  11. Häll ner fyllningen i formen och grädda i mitten av ugnen i 10 minuter. Sänk sedan värmen till 125 grader och grädda i ytterligare 1 timme.
  12. Stäng av ugnsvärmen och låt cheesecaken stå kvar i yttlerligare nån timme på eftervärme.
  13. Låt cheesecaken svalna helt innan du toppar med hallon- och blåbärskompott. Ta inte bort kanterna från formen förrän du toppat med kompotten och den satt sig lite.
  14. Hallon- och blåbärskompott: Koka upp de frysta bären tillsammans med strösocker och citronsaft i ca 1 minut.
  15. Blanda ut potatismjölet tillsammans med lite av vätskan från bär-koket. Häll tillbaka i kastrullen.
  16. Koka försiktigt i ytterligare ngn minut och häll sedan över kompotten i en kall skål. Låt stå i kylskåpet och svalna helt innan du toppar din cheesecake med den.
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video
  1. Botten: Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Mixa kexen till fina smulor.
  3. Smält smöret och blanda ner i smulorna till en jämn massa.
  4. Täck botten av din form med bakplåtspapper.
  5. Tryck ut kexmassan i botten på din bakform.
  6. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter, ta ut cheesecaken. Höj sedan värmen till 200 grader.
  7. Fyllning: Häll lite vatten i en djupare ugnsplåt och ställ i nedre delen av ugnen. Denna lilla detalj ger en extra fin gräddning av cheesecaken och en perfekt krämighet på fyllningen.
  8. Vispa ihop färskost och strösocker till en fluffig smet.
  9. Tillsätt sedan vanilj och vetemjöl. Vispa i några minuter och tillsätt sedan turkisk yoghurt.
  10. Till sist vispar du ner äggulan och ägget, en i taget.
  11. Häll ner fyllningen i formen och grädda i mitten av ugnen i 10 minuter. Sänk sedan värmen till 125 grader och grädda i ytterligare 1 timme.
  12. Stäng av ugnsvärmen och låt cheesecaken stå kvar i yttlerligare nån timme på eftervärme.
  13. Låt cheesecaken svalna helt innan du toppar med hallon- och blåbärskompott. Ta inte bort kanterna från formen förrän du toppat med kompotten och den satt sig lite.
  14. Hallon- och blåbärskompott: Koka upp de frysta bären tillsammans med strösocker och citronsaft i ca 1 minut.
  15. Blanda ut potatismjölet tillsammans med lite av vätskan från bär-koket. Häll tillbaka i kastrullen.
  16. Koka försiktigt i ytterligare ngn minut och häll sedan över kompotten i en kall skål. Låt stå i kylskåpet och svalna helt innan du toppar din cheesecake med den.
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
2 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
perla katja
6 years ago

Hej och tack för en jätte fin blogg!
Dina recept är underbara!!
Vad hade du för mått på din form?
Tuuuuusen Tack!!!!

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?