Så minskar du matsvinnet när du bakar!

 

Enligt uppgifter från Naturvårdsverket slänger vi i Sverige 1,3 miljoner ton mat per år. När jag läste den siffran blev jag helt paff. Så mycket mat som går till spillo vilket är så skevt när det samtidigt är så många människor världen över som svälter. Men all den här maten behöver inte slängas. Med rätt planering och enkla medel kan man ha större kontroll över hur mycket mat man slänger.

 
Här kommer lite tips på hur du kan göra för att minska ditt matsvinn när du bakar men tipsen går såklart att applicera även på matlagning.
 
1. Planera ditt inköp av ingredienser, baka inte mer än du behöver.
Hur många portioner ger receptet och hur många ska faktiskt äta av fikat? Kan du halvera receptet eller bjuda grannen på det som blir över? Det kan vara knepigt att halvera ett recept eller ibland t. om dela det på 3 men ett bra tops är att utgå från antal ägg eller något annat som är svårt att ”dela på” i receptet. Innehåller receptet t.ex 3 ägg, delar jag alla ingredienser på 3 osv.
 
2. Släng inte överblivna ingredienser, använd dem istället till ett annat recept.
Har du gjort vaniljkräm eller lemon curd och har massor med äggvita över? Kasta inte! Gör goda maränger eller varför inte en himmelsk chokladtårta av dem?
 
3. Gör nya bakverk av torra och tråkiga
Cakepops är verkligen ett fiffigt bakverk. Mixa ner valfri mjuk kaka som hunnit bli torr och tråkig eller småkaka till ett smul och blanda ihop med färskost eller frosting i passande smak tills du får en formbar massa. Rulla till bollar, låt kallna ordentligt i kylskåpet, fäst på en pinne eller sugrör och doppa därefter i smält choklad. Tadaa! Ett helt nytt bakverk som smakar mumma!
 
4. Förvara rätt
För att undvika att ens supersaftiga morotskaka blir torr och tråkig i förtid är förvaring a och o. Detsamma gäller alla andra bakverk. Mjuka kakor med frosting eller annat tillbehör med kylvaror i sig brukar jag plasta in ordentlgit innan jag ställer dem i kylskåpet. Småkakor och liknande lägger jag i en lufttät burk och förvarar i rumstemperatur. Vet du dock med dig att du inte kommer att äta bakverken inom en vecka är det lika bra att frysa in!

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest

8 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
carro
5 år sedan

Bra inlägg och tips! Slängs alldeles för mycket.

Hanna
5 år sedan

Vilka bra tips!

AnnaSmyckeform
5 år sedan

Tusen tack för fina tips! Jag skulle vilja tillägga att man kan göra skorpor av gamla bullar, lussekatter och liknande. Bara att torka i ugnen. Det blir supergott!

Annie
5 år sedan

Slänga bakverk?? :-/ Det händer aldrig här hemma, visste inte ens att folk gjorde det! Jag är i och för sig ett kakmonster. Man kanske skulle ha lokala facebookgrupper för överbliven mat? "Hej vi har haft fest här och vi har två sodaflaskor och en halv tårta här! Först till kvarn!". Jag hade lätt ätit upp andras övergivna kakor!

Jenneli
5 år sedan

Oj, i min familj blir det aldrig bakverk över eftersom de tar slut på typ en dag.. Haha

EVELINA
5 år sedan

Det är inte klokt vilken mängd mat vi slänger, har själv försökt så gott jag kan börja minimera matsvinnet här hemma. Jättebra tips de här!

Hanna
5 år sedan

Väldigt bra tips och så viktigt att detta tas upp! Tycker det är helt sjukt att så mycket mat slängs, mat som inte ens är dålig. Håller med om att det är skevt, här slänger vi hur mycket mat som helst medan många miljoner människor svälter. Det finns så mycket vi alla kan göra! Bra att du engegerar dig! Kram och trevlig helg <3

8
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x