
Häromdagen passade jag på att testa Arlas nyhet ”Syrad grädde”. Dem pratade om den mycket under konditorirapporten på Bak- och chokladmässan så det var spännande att testa den i bakning!

Resultatet blev en god och luftig bakelse men mandelbotten, vit chokladmousse, honung och massa god topping. Att baka med syrad grädde är super bra om man inte riktigt gillar det där sötsliskiga. Bakelser är ju vanligtvis en ganska mastig upplevelse men när jag bytte ut en del av den vanliga grädden till syrad grädde så blev den riktigt fräsch och uppfriskande.
Receptet räcker till 6 stycken små bakelser.
Ingredienser (bottnar):
100 g mandelmassa
1 äggvita
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Riv mandelmassan fint.
3. Tillsätt äggvitan och blanda till en jämn smet.
4. Täck en bakplåt med bakplåtspapper och forma smeten med hjälp av spritspåse eller sked till små bakelsebottnar i den form du vill ha. Jag körde på rektangulär form.
5. Grädda bottnarna i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Låt svalna helt innan du har på fyllningen.
Ingredienser (vit chokladmousse på syrad grädde):
75 g vit choklad
1,5 dl vispgrädde
0,5 dl syrad grädde
honung, nötter och bär till garnering
Gör såhär:
1. Grovhacka den vita chokladen och smält över vattenbad eller i micro. Låt svalna.
2. Häll upp vispgrädden och den syrade grädden i en bunke och vispa upp.
3. Tillsätt den smälta vita chokladen och blanda försiktigt med en slickepott tills du har en jämn och fluffig mousse.
4. Fördela moussen på bottnarna med hjälp av en liten spatel eller en smörkniv. Avsluta med att ringla över lite honung och garnera med nötter och bär.
Lät och såg ju galet gott ut det där!:)
Oj det lät intressant! Ser ju väldigt gott ut i alla fall =)