Karamell popcorn bullar

Förra veckan fick jag hem ett litet pressutskick från Kronjäst med massa roliga ingredienser och recept för att baka bullar. Så passande, tänkte jag, dottern hade sagt i flera dagar nu att hon vart sugen på bullar! Helgens fika fick alltså bli dessa makalöst goda karamell popcorn bullar!
Receptet är skapat av Kronjästs egna bagare Sofi och räcker till ca 40 stycken. Jag har skrivit ner orginalreceptet här men justerade efter mina tips om hur du får dina hembakta bullar som på konditori. Kan varmt rekommendera det inlägget till alla ni som älskar att baka bullar!

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

Karamell popcorn bullar

Portioner: 40

Ingredienser

Ingredienser (vetedeg):
50 g färskjäst
3 dl vatten, kallt
2 dl mjölk, kallt
18,5 dl vetemjöl
200 g mjukt smör
2 dl strösocker
1,5 tsk salt
1 msk grovmalen kardemumma
1 ägg

Ingredienser (fyllning):
250 g mjukt smör
250 g florsocker
1 tsk vaniljarom eller vaniljsocker
2 msk majsstärkelse

Ingredienser (karamellpopcorn):
1 dl opoppade popcorn
2,5 msk rapsolja
0,5 tsk salt
2 dl strösocker
75 g normalsaltat smör
1 ägg till pensling

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: 40st

Ingredienser

Ingredienser (vetedeg):
50 g färskjäst
3 dl vatten, kallt
2 dl mjölk, kallt
18,5 dl vetemjöl
200 g mjukt smör
2 dl strösocker
1,5 tsk salt
1 msk grovmalen kardemumma
1 ägg

Ingredienser (fyllning):
250 g mjukt smör
250 g florsocker
1 tsk vaniljarom eller vaniljsocker
2 msk majsstärkelse

Ingredienser (karamellpopcorn):
1 dl opoppade popcorn
2,5 msk rapsolja
0,5 tsk salt
2 dl strösocker
75 g normalsaltat smör
1 ägg till pensling

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Lös jästen i mjölken och vattnet. Blanda ner resten av ingredienserna och kör i maskin, 3 minuter långsamt och 9 minuter snabbt, tills degen är elastisk och fin. Knådar du för hand är det bara att dubbla tiden.
  2. Ta upp degen och knåda den lite för hand, forma den rund och lägg i en bunke och täck med plast eller bakduk. Låt vila 30 minuter i rumstemperatur.
  3. Kavla ut hela grunddegen till en stor rektangel eller dela degen i två och ta en degbit i taget. Blanda alla ingredienser till fyllningen så att det blir en jämn smet och bred ut över den utkavlade degen. Vik den övre kanten till mitten och därefter viker du den undre kanten till den översta kanten (degen blir då i tre lager). Skär remsor och snurra knutar, placera sedan bullen i bakformar eller plåtar täckta med bakplåtspapper.
  4. Låt dina bullar jäsa i avstängd ugn med endast lampan påslagen i 50-60 minuter. Jäser du i rumstemperatur får du räkna med en jästid på 90-120 minuter.
  5. Ta ut bullarna och ställ dem i rumstemperatur, sätt ugnen på 240 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
  6. Under tiden kan du förbereda karamellpopcornen. Häll upp oljan i en kastrull med lock och häll i alla popcornen. Sätt plattan på full värme tills det börjar poppa, skaka kastrullen försiktigt och sänk därefter värmen lite. Det tar bara någon minut så lämna inte spisen. Häll upp popcornen i en skål och salta.
  7. Smält sockret till karamellen i en stor stekpanna, tillsätt därefter smöret under försiktig omrörning. När smöret smält och du har rört ett par varv är det klart. Häll ner popcornen och vänd försiktigt runt dem så alla får lite karamell på sig.
  8. Bred ut popcornen på ett bakplåtspapper och låt dem svalna. Fördela sedan popcornen på de svala bullarna. För att verkligen få popcornen att fastna på bullarna, kan du göra en extra sats karamell att klistra fast dem med.
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video
  1. Lös jästen i mjölken och vattnet. Blanda ner resten av ingredienserna och kör i maskin, 3 minuter långsamt och 9 minuter snabbt, tills degen är elastisk och fin. Knådar du för hand är det bara att dubbla tiden.
  2. Ta upp degen och knåda den lite för hand, forma den rund och lägg i en bunke och täck med plast eller bakduk. Låt vila 30 minuter i rumstemperatur.
  3. Kavla ut hela grunddegen till en stor rektangel eller dela degen i två och ta en degbit i taget. Blanda alla ingredienser till fyllningen så att det blir en jämn smet och bred ut över den utkavlade degen. Vik den övre kanten till mitten och därefter viker du den undre kanten till den översta kanten (degen blir då i tre lager). Skär remsor och snurra knutar, placera sedan bullen i bakformar eller plåtar täckta med bakplåtspapper.
  4. Låt dina bullar jäsa i avstängd ugn med endast lampan påslagen i 50-60 minuter. Jäser du i rumstemperatur får du räkna med en jästid på 90-120 minuter.
  5. Ta ut bullarna och ställ dem i rumstemperatur, sätt ugnen på 240 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
  6. Under tiden kan du förbereda karamellpopcornen. Häll upp oljan i en kastrull med lock och häll i alla popcornen. Sätt plattan på full värme tills det börjar poppa, skaka kastrullen försiktigt och sänk därefter värmen lite. Det tar bara någon minut så lämna inte spisen. Häll upp popcornen i en skål och salta.
  7. Smält sockret till karamellen i en stor stekpanna, tillsätt därefter smöret under försiktig omrörning. När smöret smält och du har rört ett par varv är det klart. Häll ner popcornen och vänd försiktigt runt dem så alla får lite karamell på sig.
  8. Bred ut popcornen på ett bakplåtspapper och låt dem svalna. Fördela sedan popcornen på de svala bullarna. För att verkligen få popcornen att fastna på bullarna, kan du göra en extra sats karamell att klistra fast dem med.
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?