Sockerkaka med apelsinkrokant

Igår var mamma på besök och det finns ingen kaka som hon tycker om så mycket som sockerkaka så det fick bli det som jag bjöd på fikat efter maten tillsammans med marockanskt myntate. Sockerkaka är enkel, god och klassisk kaka som går hem hos de flesta. Denna valde jag att smaksätta med apelsinskal samt dekorera med chokladglasyr gjort på apelsinkrokant. Mums!
My mother came to visist yesterday and there is no cake that she enjoys so much as sponge cake. The one I made for her yesterday was flavoured with orange zest and chocolate orange croquante. Yum!

Ingredients (sponge cake):
50 g butter
1 dl milk
3 eggs
2.5 dl granulated sugar
1 teaspoon vanilla
3.5 dl flour
2 teaspoons baking powder
1 pinch of salt
grated zest of one orange

Chocolate orange croquante 50 g, 50 g of dark chocolate and 2 tablespoons neutral oil to glaze.
grated orange zest


Do this:
1. Preheat the oven to 175 degrees celsius.
2. Melt the butter in a saucepan.
3. Whisk together eggs, granulated sugar and vanilla sugar in a bowl until it becomes white and fluffy.
4. Stir the milk into the butter and add it to the egg mixture.
5. Mix together flour, baking powder and salt in another bowl. Add them into the mixture along with grated orange peel and turn into a smooth batter. Save a bit of orange peel for garnish.
6. Grease the baking pan or spray with non-stick spray and pour in the batter. Bake in middle of oven for about 35 minutes.
7. Allow the cake to cool completely before you garnish with chocolate. Let stand in the refrigerator for a while before.
8. Melt together chocolate orange croquante and dark chocolate over a water bath or in the microwave. Mix in oil and garnish the cake with chocolate icing and grated orange peel.

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 

Sockerkaka med apelsinkrokant

Ingredienser

50 g smör
1 dl mjölk
3 ägg
2,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
rivet skal från en apelsin
50 g apelsinkrokant, 50 g mörk choklad samt 2 tsk neutral olja till glasyren.
rivet apelsinskal

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Ingredienser

50 g smör
1 dl mjölk
3 ägg
2,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
rivet skal från en apelsin
50 g apelsinkrokant, 50 g mörk choklad samt 2 tsk neutral olja till glasyren.
rivet apelsinskal

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smält smöret i en kastrull.
  3. Vispa ihop ägg, strösocker och vaniljsocker i en bunke tills det blir vitt och pösigt.
  4. Rör ner mjölken i smöret och tillsätt det till äggsmeten.
  5. Blanda ihop vetemjöl, bakpulver och salt i en annan bunke. Sikta ner dem i smeten tillsammans med rivet apelsinskal och vänd ihop till en jämn smet. Spara lite av apelsinskalet till garnering.
  6. Smöra och bröa sockerkaksformen och häll i smeten. Grädda i mitten av ugnen i ca 35 minuter.
  7. Låt kakan svalna helt innan du garnerar med choklad. Låt gärna stå i kylskåpet en stund innan.
  8. Smält ihop apelsinkrokant och mörk choklad över vattenbad eller i micro. Blanda i olja och garnera kakan med chokladglasyren och rivet apelsinskal.
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smält smöret i en kastrull.
  3. Vispa ihop ägg, strösocker och vaniljsocker i en bunke tills det blir vitt och pösigt.
  4. Rör ner mjölken i smöret och tillsätt det till äggsmeten.
  5. Blanda ihop vetemjöl, bakpulver och salt i en annan bunke. Sikta ner dem i smeten tillsammans med rivet apelsinskal och vänd ihop till en jämn smet. Spara lite av apelsinskalet till garnering.
  6. Smöra och bröa sockerkaksformen och häll i smeten. Grädda i mitten av ugnen i ca 35 minuter.
  7. Låt kakan svalna helt innan du garnerar med choklad. Låt gärna stå i kylskåpet en stund innan.
  8. Smält ihop apelsinkrokant och mörk choklad över vattenbad eller i micro. Blanda i olja och garnera kakan med chokladglasyren och rivet apelsinskal.
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
3 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Fatima
8 years ago

Gud vad gott det ser ut!

Anonymous
8 years ago

Åh vad gott!

ISA
ISA
8 years ago

så galet gott! en upp-piffad sockerkaka <3

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?