I nyttiga bagarens skafferi

Att baka nyttigt och gott fika är lättare än vad man kan tro. Det är ett litet annat tänk än när man bakar i vanliga fall men med de mest grundläggande ingredienserna kommer man väldigt långt! Vad som är nyttigt fika skiljer sig väldigt mycket beroende på vad man äter i vanliga fall osv men för mig handlar det om att det ska vara naturligt sötat från frukter, bär eller honung – alltså fritt från vitt socker. Jag föredrar även om det är snällt mot magen, blodsockret och såklart även nyttigt för miljön med ekologiska produkter.
 
Alla de recept som finns under kategorin nyttigt fika är perfekt att ha som mellanmål! I det här inlägget tipsar jag om de huvudingredienser som jag alltid har hemma för att kunna slänga ihop nyttiga fikaalternativ. Alla produktlänkar nedan går till Body Store som jag tycker har ett jätte bra utbud med produkter som passar till nyttig bakning och detta inlägg är i samarbete med dem.
 
1. Nötsmör
För att kunna skapa en formbar massa eller deg av de ingredienser man valt att ha i sin nyttiga mumsbit kan man bland annat använda nötsmör av olika slag. Till exempel jordnötssmör, mandelsmör eller smör gjort på solrosfrön. Ofta kan man byta ut dessa mot varandra oavsett recept, vilket är perfekt om man är allergisk mot något av dem. Även kokosolja är perfekt för detta ändamål.
 
2. Mjuka dadlar
Mjuka dadlar som körts i mixer är ett alternativ till nötsmöret och tillför samtidigt naturlig sötma till smeten. Dadlar hade jag i mina raw-pops och i min nyttiga kladdkaka.
 
3. Mjölersättare
Jag försöker hålla mina nyttiga fikaalternativ glutenfria så gott det går och då är kokosflingor och mandelmjöl perfekta substitut som dessutom ger en god smak till smeten.
 
4. Honung/Lönnsirap
Även om honung och lönnsirap är ett bättre alternativ än socker så försöker jag att vara väldigt sparsam med dessa ingredienser i mina nyttiga bakverk. Dels för att det fortfarande innehåller mycket sötma och dels för att hela grejen handlar om att det inte ska behöva vara så sött för att det ska vara gott. Detsamma gäller för dadlar.
 
5. Avokado
Också en perfekt ingrediens för att skapa en krämig smet. Dock får man vara lite försiktig med hur mycket avocado man har i förhållande till resterande ingredienser då det lätt tar över smaken.
 
6. Nötter och frön
Att tillföra nötter och frön till smeten är perfekt för extra tuggmotstånd och bra energier!
 
7. Kakao & choklad
En riktigt god mörk choklad är perfekt för att få en riktig fikakänsla, jag brukar försöka använda en med minst 80% kakao. Man kan självfallet även smaksätta med kakao också.
 
Hoppas ni tyckte denna lilla guide var givande. Har ni några fler tips på bra ingredienser att ha hemma om man vill baka nyttigt så får ni gärna dela med er av dem i kommentarsfältet!

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest

14 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Anonym
7 år sedan

Så gott!

Paulina
7 år sedan

Så himla bra! Blev massa motiverad! 🙂

Anonym
7 år sedan

Åh vulket grymt inlägg 😀

Anonym
7 år sedan

spännande med avokado i bakning! Har du något recept där de används?

Anonym
7 år sedan

Superbra inlägg, med användbara tips 🙂

Anonym
7 år sedan

Så bra tips på nyttiga produkter!

Imane
7 år sedan

FINASTE BLOOOGGEEEN EVEER

Linda Assarsson
7 år sedan

Vilka bra tips!

Jag bakar mycket glutenfritt och kan inte leva utan fiberhusk 😉
Galet bra resultat när man bakar ex bullar med det i degen!

Anonym
7 år sedan

Bra tips på nyttigt och godsaker ☺

Silja
7 år sedan

Vika bra tips på nyttiga varor! Nyttigt är ju faktiskt gott det med 😍 En till liten sak man använder i bak ibland så istället för komjölk kan man använda kokosmjölk, havremjölk, mandelmjölk osv 😇

Fatima
7 år sedan

Gud vad jag älskar dina bilder !

Matilda
7 år sedan

Så bra inlägg. Har testat baka "nyttigt fika" några få gånger men tycker aldrig att det blivit så värst bra, och har av den anledning tyckt att det är väldigt svårt. Ska kolla in din kategori med nyttigt fika och se om det finns något jag kan testa, och som blir bra! 🙂

14
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x