Cupcake-skolan del II: Smeten

Så roligt med härlig respons på första delen av min cupcake skola. Jag älskar när bloggen används som ett forum för att utbyta idéer och erfarenheter kring bakning!
Den andra av tre delar handlar om smeten. Man kan i princip ta vilken smet till mjuk kaka som helst och fylla sina cupcake formar med men det man behöver ha koll på är hur mycket kakan reser sig i ugnen. Beroende på hur mycket kakan reser sig i ugnen samt hur mycket smet du fyller dina formar med så får du lite olika resultat.
 
Det är lite av en smaksak. En del vill inte att kakan syns alls över kanten på muffinsformen men jag vill gärna att den ska synas litegrann så det inte bara är muffinsform och frosting som syns.
Tumregeln som jag har är att för en “vanlig” smet för mjuk kaka där ägg och socker vispas pösigt, fyller jag formarna med max 2/3 smet. Då blir det så som jag vill ha det där kakan tittar fram lite över kanten på formen (se bild ovan). Ett annat recept på muffins som jäser ganska bra och som jag kör samma regel för är där mjukt smör och strösocker vispas luftigt för att sedan tillföra ett ägg i taget, det hittar ni exempel på här och här.
 
Det finns också tillfällen där jag fyller muffinsformen nästan hela vägen upp, till exempel när basen till min cupcake är kladdkakemuffin. De reser sig nästan ingenting i ugnen så då kan man va ganska generös med smet i varje form.
 
Det gäller alltså att prova sig fram, lära känna sin ugn och olika smetar för att tillslut få det som man själv gillar bäst. Bland mina favoritcupcakes som jag bakat har jag:

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

Cupcake-skolan del II: Smeten

Ingredienser

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Ingredienser

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
1 Kommentar
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Fatima
7 years ago

Åh tack för dessa tips det är bra att tänka på det till nästa gång jag gör cupcakes

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?