En av de saker jag får mest frågor om här på bloggen är cupcakes och då tänkte jag ha en liten cupcake-skola i fyra delar där jag ger alla mina tips osv om cupcakes. Den första handlar om olika bakformar, den andra muffinsen, den tredje spritsning och den fjärde om att dekorera cupcakes med sugar paste/gum paste.
Det kommer även en liten skola i hur jag gör mina tårtor både de som dekoreras med sugar paste/marsipan och andra tårtor som dekoreras med grädde, ganache osv. Jag vill bara säga också, att det här är hur jag gör och det som funkar bäst för mig. Det finns säkert många andra sätt att baka cupcakes på för att få dem perfekta och ni får gärna dela med er av era egna tips också i kommentarsfältet!
Det finns en hel del olika bakformar som lämpar sig att baka cupcakes i, i olika material och med olika mönster. Min personliga favorit just nu är den i lite hårdare papp. Förutom att de är riktigt stabila (man behöver inte ens muffinsplåt när man bakar i dessa) så tycker jag att det har super fin form.
Den klassiska i lite tunnare papper finns ofta i lite fler mönster och i olika storlekar (liten, mellan, stor). De är dock inte lika stabila och då är muffinsplåt ett måste om man vill att de ska behålla en fin form och bli höga och fina. Ibland kan de även vara så tunna att man ser muffinsen genom pappret vilket är ett minus hos mig. Denna variant av bakform är den som oftast finns i de vanliga mataffärerna.
En annan variant som jag inte bakat med så mycket men som är lite roligare är silikonmuffinsformarna. Förutom att de är miljövänliga då det bara är att diska dem för att använda igen, så kan man skapa ätbara formar. Detta gör du genom att baka muffinsarna som vanligt i silikonformarna. Ta ut kakorna och diska rent formarna. Täck sedan insidan med smält choklad och ställ i frys (gärna två omgångar för extra stabilitet). När chokladen har stelnat helt är det bara att ta bort silikonformen och trycka ner muffinsarna lite försiktigt i chokladformen. Enkelt, gott och extra roligt till fest!
—
One of the things I get the most questions about on this blog is cupcakes so I thought it would be nice to have a small cupcake-school in four parts where I give all my tips etc on cupcakes. The first is about different paper cases, the other about the muffin, the third piping and the fourth to decorate cupcakes with fondant/gum paste.
There will also be a small school in how I do my cakes both decorated with fondant / marzipan and cakes decorated with cream, ganache, etc. I just want to say, too, that this is how I do and it works best for me. There are certainly many other ways to bake cupcakes and it would be great if you share with us your own tips also in the comments!
There are a lot of different baking tins suitable to bake cupcakes in, in different materials and with different patterns. My personal favorite right now is in a little harder cardboard. Besides being really stable (you do not even muffin pan when baking in them), I think it has a nice shape. The classic in a little thinner paper are often available in more patterns and in different sizes (small, medium, large). However, they are not as stable and then muffin pan is a must if you want them to maintain a good shape and become high and nice. Sometimes they can even be so thin that you can see the muffins through the paper, which is a negative thing to me. This variant of the paper cases is most often found in ordinary supermarkets. Another variation that I have not baked with so much yet but that’s a little more fun is the silicone muffin molds. Besides being environmentally friendly because it is just cleaning them to use again, you can create edible molds. You do this by baking cupcakes as usual in the silicone molds. Remove the muffin when cooled completely and clean the molds. Then cover the inside with melted chocolate and place in the freezer (preferably do this two times for extra stability). When the chocolate has hardened completely, just remove the silicone mold and gently press in the muffin in the chocolate mold. Simple, tasty and extra fun for a party!
There are a lot of different baking tins suitable to bake cupcakes in, in different materials and with different patterns. My personal favorite right now is in a little harder cardboard. Besides being really stable (you do not even muffin pan when baking in them), I think it has a nice shape. The classic in a little thinner paper are often available in more patterns and in different sizes (small, medium, large). However, they are not as stable and then muffin pan is a must if you want them to maintain a good shape and become high and nice. Sometimes they can even be so thin that you can see the muffins through the paper, which is a negative thing to me. This variant of the paper cases is most often found in ordinary supermarkets. Another variation that I have not baked with so much yet but that’s a little more fun is the silicone muffin molds. Besides being environmentally friendly because it is just cleaning them to use again, you can create edible molds. You do this by baking cupcakes as usual in the silicone molds. Remove the muffin when cooled completely and clean the molds. Then cover the inside with melted chocolate and place in the freezer (preferably do this two times for extra stability). When the chocolate has hardened completely, just remove the silicone mold and gently press in the muffin in the chocolate mold. Simple, tasty and extra fun for a party!
Men åh vad de kommer att underlätta för oss nu när man lär sig lite mer. Ser framemot andra tips 🙂