DIY: Dekorerade vaniljkakor

Hörrni, låt oss snacka lite vaniljkakor med royal icing. Det har varit en av de hetaste fenomenen på sociala medier inom bakvärlden sedan en lååång tid tillbaka och ingen har väl missat grymma SweetAmbs som får det att se alledeles för enkelt ut.
Hursomhelst så har jag velat testa på det enda sedan jag började följa henne på Instagram och Youtube! Nu när jag har testat det tillräckligt många gånger så känner jag mig redo att dela med mig av mina kunskaper till er 🙂
 
Det första som man behöver göra är helt enkelt en kakdeg. Den jag brukar baka är en enkel kakdeg smaksatt med vanilj som ger goda och spröda kakor.
 
Ingredienser (spröda vaniljkakor):
200 g rumsvarmt smör
200 g (2,25 dl) strösocker
1 ägg
400 g (3,33 dl) vetemjöl
1 tsk vaniljspulver
 
Gör såhär:
1. Vispa ihop smör och strösocker fluffigt.
2. Vispa upp ägget lätt i en separat skål och blanda sedan ner det i smörfluffet.
3. Tillsätt vetemjöl och vaniljpulver och blanda tills du får en formbar deg.
4. Plasta in degen och ställ i kylen i 30 minuter.
 
Ta en liten bit deg i taget och kavla ut på ett mjölat bord. Jag brukar kavla ut min deg ca 0,5 cm tunnt. Sen är det bara att stansa ut dina kakor med kakformar. Jag älskar de som finns hos My Perfect Day, speciellt glassmotivet som är ursött och passar perfekt till fester för barn!
 
Sedan är det bara att klä en plåt med bakplåtspapper och lägga alla dina kakor på den. Ställ plåten i kylskåpet i minst 30 minuter. Detta förhindrar att kakorna tappar formen i ugnen och flyter ut. Värm så länge upp ugnen till 175 grader. Grädda kakorna i mitten av ungnen i ca 10 minuter (kan variera lite mellan olika ugnar med håll koll på hur lång tid det tar för första plåten kakor att få den färg du önskar så kan du gå efter det sen).
 
När kakorna har svalnat helt och hållet är det dags att dekorera med royal icing (glasyr)! Glasyren i sig är enkel att göra och består endast av tre ingredienser men det är själva konsistensen man behöver ha koll på. Jag brukar börja med att täcka hela kakan med glasyr innan jag går in och gör finare detaljer. När man täcker en kaka så ska den inte vara allt för trögflytande för då riskerar du att få en ojämn yta. Den behöver lite tid på sig att rinna ut jämnt och fint.
 
Den ingrediens som reglerar detta är citronsaften/vattnet. Ju mer du har av det desto mer flytande blir den. En riktlinje jag brukar gå efter när jag gör glasyren som jag ska täcka kakan med, är att om jag blandar runt i skålen ska det ta typ 5 sekunder innan topparna eller spåren av skeden har flutit ner.
 
Ingredienser (royal icing):
1 äggvita från ett stort ägg
200 g florsocker (3,33 dl)
citronsaft
ev. pastafärg
 
Gör såhär:
1. Vispa upp äggvitan lätt.
2. Sikta ner florsockret under fortsatt vispning på låghastighet tills allt blandats väl.
3. Justera konsistensen med citronsaft. Blir den för lös är det bara att ha i mer florsocker.
4. Tillsätt eventuell pastafärg och vispa på låg hastighet tills du får en jämn färg.
 
För dekoration av kakorna är de tre tyllar från wilton som jag alltid använder: wilton 1 och 2. 2:an använder jag för att täcka kakan med glasyr och 1:an för finare detaljer. När jag täcker kakan så börjar jag med konturerna för att sedan fylla i resten. Man behöver ej komma åt överallt, utan man går in efter med en tandpetare eller liknande för att jämna ut. Att stöta kakan väldigt försiktigt mot bordet kan också hjälpa för att få en jämnare yta.
 
När basen har torkat helt och hållet (helst över natten) kan man gå in med den minsta tyllen, wilton 1, för att göra finare detaljer men om man vill fästa strössel eller till exempel dekorationer i sockerpasta så ska du göra det redan när du täcker kakan och fästa den precis innan glasyren hinner stelna.
 
Sen är det bar att mumsa i sig kakorna med en kopp te eller servera som fin dekoration på fest!

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

DIY: Dekorerade vaniljkakor

Ingredienser

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Ingredienser

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
4 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Anonymous
7 years ago

söta

a n n i k a
7 years ago

Så söta 😀

Fatima
7 years ago

Jag undrar ifall man kan trycka på royal icing med tryckbokstäver? Skulle du kunna göra chockladpasta för att visa oss?

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?