Smulpaj i glas

Det är ofta jag gör om klassiska desserter till portionsformar i glas. Tycker att det är så smidigt och vackert. Speciellt när man får gäster över eller ska ta med sig fika på picknick. Den här gången blev det smulpaj med hallon och vaniljkräm. Dessa läckerbitar hade jag med mig idag ut på en picknick idag. Super mysigt! Mitt recept räcker till ca 4 portioner.
 
Ingredienser (vaniljkräm):
2,5 dl mjölk
1 vaniljstång
0,75 dl strösocker
3 st äggulor
0,3 dl maizena
50 g mjukt smör
 
Gör såhär:

1. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg både skal och frön i en kastrull tillsammans med mjölken och låt koka upp.
2. Vispa strösocker, äggulor och maizena med elvisp. Häll sedan detta över mjölken samtidigt som du vispar.
3. Fortsätt sedan värma försiktigt under vispning. Ta bort kastrullen från plattan så snart krämen börjat tjockna.
4.
Tillsätt smöret och låt smälta i krämen medans du rör om. Häll sedan över krämen i en kall skål.
5. Ställ skålen i kylskåpet för att kallna och rör om med jämna mellanrum för att undvika att skinn bildas.

 
Ingredienser (smuldeg):
50 g smält smör
1,25 dl vetemjöl
0,25 dl socker
1 tsk vaniljsocker
 
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Blanda de torra ingredienserna till bottnen och rör ihop med smöret till en smulig massa.
3. Täck en plåt med bakplåtspapper och sprid ut smulorna på den.
4. Grädda i mitten av ugnen i 20-25 minuter. Blanda runt på plåten med jämna mellanrum. Låt svalna helt.
 
Ingredienser (hallonfyllning):
225 g frysta hallon
1 msk citronsaft

1 msk potatismjöl
0,5 dl socker
 
Gör såhär:
1. Lägg alla ingredienser i en kastrull. Blanda ihop allt lätt.
2. Värm upp på medelvärme tills hallonen blivit genomvarma. De ska inte hinna lösas upp helt.
3. Häll över fyllningen i en skål och låt svalna.
 
Nu är det bara att varva ingredienserna i portionsformar. Börja med att lägga vaniljkräm i botten, 1 cm djupt, sedan hallonfyllning och till sist är det bara att toppa med smuldeg. Klart att ätas och förvaras i kyl 🙂
Prenumerera
Notis om
guest
3 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
ISA
ISA
4 år sedan

så snyggt upplägg med, skulle med stolthet servera det där 😉

a n n i k a
4 år sedan

Mumsigt 😀

3
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x