Saftig blåbärskaka med crumble

Efter gårdagens blåbärplockande blev jag så sugen på att baka något klassiskt där blåbärssmaken får så mycket utrymme som möjligt. Det blev en saftig blåbärskaka med kryddig crumble med smak av kanel och kardemumma. Lite som en saftig mjuk kaka och smulpaj i ett! Perfekt när man inte kan bestämma sig.
After yesterday’s blueberry picking, I was so excited to bake something classic with blueberries. I made this juicy blueberry cake with spicy crumble with cinnamon and cardamom. A bit like a juicy soft cake and crumble pie in one! Perfect for when you can not decide if you want a bunt cake or pie. This cake baked in a baking pan with removable edges of 20 cm in diameter and serves 6-8 pieces.

Ingredients (blueberry cake):
150 g unsalted softened butter
0,75 cup granulated sugar
1 teaspoon vanilla
2 eggs
1 cup flour
1.5 tsp baking soda
1,25 cups blueberries
grated zest of one lemon

Do this:
1. Preheat the oven to 347 F.
2. Beat butter, granulated sugar and vanilla sugar until you get a fluffy batter.
3. Add one egg at a time, while continuing to beat.
4. Mix flour and baking powder in a separate bowl before you aim them in the rest of the ingredients. Mix with a spatula until you have a smooth batter. Add the grated zest of one lemon and mix some more.
7. Line the baking pan with baking paper. Pour the batter into the baking pan.
8. Add the blueberries in an even layer over the batter.

Ingredients (crumble):
50 g unsalted butter
1 tablespoon brown sugar
0.25 cup granulated sugar
0,5 cups flour
0,75 cups of oatmeal
1 teaspoon cinnamon
1 tsp cardamom

Do this:
1. Add all ingredients for the crumble into a bowl and work quickly together to make a crumbly dough with your fingertips.
2. Sprinkle the crumble over the blueberries.
3. Bake in middle of oven for about 40-45 minutes
4. Serve with vanilla flavoured whipped cream and more blueberries!

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

Saftig blåbärskaka med crumble

Portioner: 6-8

Ingredienser

Ingredienser (blåbärskaka):
150 g rumsvarmt mjukt smör
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
2,5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
3 dl blåbär
rivet skal från en citron

Ingredienser (crumble):
50 g rumsvarmt smör
1 msk farinsocker
0,75 dl strösocker
1,25 dl vetemjöl
1,5 dl havregryn
1 tsk kanel
1 tsk kardemumma

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: 6-8st

Ingredienser

Ingredienser (blåbärskaka):
150 g rumsvarmt mjukt smör
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
2,5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
3 dl blåbär
rivet skal från en citron

Ingredienser (crumble):
50 g rumsvarmt smör
1 msk farinsocker
0,75 dl strösocker
1,25 dl vetemjöl
1,5 dl havregryn
1 tsk kanel
1 tsk kardemumma

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:

Den här kakan bakade jag i en form med avtagbara kanter med 20 cm i diameter.

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa smör, strösocker och vaniljsocker till en fluffig smet.
  3. Tillsätt ett ägg i taget under fortsatt vispning.
  4. Blanda vetemjöl och bakpulver i en separat skål innan du siktar ner dem i resten av ingredienserna. Blanda med en slickepott tills du får en jämn smet. Tillsätt rivet skal från en citron och blanda lite till.
  5. Klä en form med 20 cm i diameter med bakplåtspapper. Häll ner smeten i formen.
  6. Lägg blåbären i ett jämnt lager över smeten.
  7. Crumble: Lägg alla ingredienser till crumble i en skål och arbeta snabbt ihop till en smulig deg med hjälp av fingertopparna.
  8. Strö crumble:t över blåbären i formen.
  9. Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 40-45 minuter
  10. Servera med vaniljgrädde och mer blåbär!
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video

Den här kakan bakade jag i en form med avtagbara kanter med 20 cm i diameter.

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa smör, strösocker och vaniljsocker till en fluffig smet.
  3. Tillsätt ett ägg i taget under fortsatt vispning.
  4. Blanda vetemjöl och bakpulver i en separat skål innan du siktar ner dem i resten av ingredienserna. Blanda med en slickepott tills du får en jämn smet. Tillsätt rivet skal från en citron och blanda lite till.
  5. Klä en form med 20 cm i diameter med bakplåtspapper. Häll ner smeten i formen.
  6. Lägg blåbären i ett jämnt lager över smeten.
  7. Crumble: Lägg alla ingredienser till crumble i en skål och arbeta snabbt ihop till en smulig deg med hjälp av fingertopparna.
  8. Strö crumble:t över blåbären i formen.
  9. Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 40-45 minuter
  10. Servera med vaniljgrädde och mer blåbär!
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

5 1 Rösta
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
4 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
a n n i k a
7 years ago

Gott!

Anonymous
7 years ago

ser gott ut

Anonymous
7 years ago

Mums :d ser jättegott ut

Malin
7 years ago

Ska testa denna ikväll som fredagsfika! 🙂

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?