Saftig blåbärskaka med crumble

Efter gårdagens blåbärplockande blev jag så sugen på att baka något klassiskt där blåbärssmaken får så mycket utrymme som möjligt. Det blev en saftig blåbärskaka med kryddig crumble med smak av kanel och kardemumma. Lite som en saftig mjuk kaka och smulpaj i ett! Perfekt när man inte kan bestämma sig. Den här kakan bakade jag i en form med avtagbara kanter med 20 cm i diameter och täcker till 6-8 bitar.
 
Ingredienser (blåbärskaka):
150 g rumsvarmt mjukt smör
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
2,5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
3 dl blåbär
rivet skal från en citron
 
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa smör, strösocker och vaniljsocker till en fluffig smet.
3. Tillsätt ett ägg i taget under fortsatt vispning.
4. Blanda vetemjöl och bakpulver i en separat skål innan du siktar ner dem i resten av ingredienserna. Blanda med en slickepott tills du får en jämn smet. Tillsätt rivet skal från en citron och blanda lite till.
7. Klä en form med 20 cm i diameter med bakplåtspapper. Häll ner smeten i formen.
8. Lägg blåbären i ett jämnt lager över smeten.
 
Ingredienser (crumble):
50 g rumsvarmt smör
1 msk farinsocker
0,75 dl strösocker
1,25 dl vetemjöl
1,5 dl havregryn
1 tsk kanel
1 tsk kardemumma
 
Gör såhär:
1. Lägg alla ingredienser till crumble i en skål och arbeta snabbt ihop till en smulig deg med hjälp av fingertopparna.
2. Strö crumble:t över blåbären i formen.
3. Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 40-45 minuter
4. Servera med vaniljgrädde och mer blåbär!
 
 
After yesterday’s blueberry picking, I was so excited to bake something classic with blueberries. I made this juicy blueberry cake with spicy crumble with cinnamon and cardamom. A bit like a juicy soft cake and crumble pie in one! Perfect for when you can not decide if you want a bunt cake or pie. This cake baked in a baking pan with removable edges of 20 cm in diameter and serves 6-8 pieces.
 
Ingredients (blueberry cake):
150 g unsalted softened butter
0,75 cup granulated sugar
1 teaspoon vanilla
2 eggs
1 cup flour
1.5 tsp baking soda
1,25 cups blueberries
grated zest of one lemon
 
Do this:
1. Preheat the oven to 347 F.
2. Beat butter, granulated sugar and vanilla sugar until you get a fluffy batter.
3. Add one egg at a time, while continuing to beat.
4. Mix flour and baking powder in a separate bowl before you aim them in the rest of the ingredients. Mix with a spatula until you have a smooth batter. Add the grated zest of one lemon and mix some more.
7. Line the baking pan with baking paper. Pour the batter into the baking pan.
8. Add the blueberries in an even layer over the batter.
 
Ingredients (crumble):
50 g unsalted butter
1 tablespoon brown sugar
0.25 cup granulated sugar
0,5 cups flour
0,75 cups of oatmeal
1 teaspoon cinnamon
1 tsp cardamom
 
Do this:
1. Add all ingredients for the crumble into a bowl and work quickly together to make a crumbly dough with your fingertips.
2. Sprinkle the crumble over the blueberries.
3. Bake in middle of oven for about 40-45 minutes
4. Serve with vanilla flavoured whipped cream and more blueberries!

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest

4 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
a n n i k a
6 år sedan

Gott!

Anonym
6 år sedan

ser gott ut

Anonym
6 år sedan

Mums :d ser jättegott ut

Malin
6 år sedan

Ska testa denna ikväll som fredagsfika! 🙂

4
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x