Citronmaräng Eclairs

Efter all vinterrelaterad bakning så har jag saknat något riktigt syrligt och fräscht till fikat. Idag fick de bli dessa härligheter: eclairs fyllda med lemon curd, toppade med en fluffig maräng. Det är ju inte riktigt säsong för jordgubbar med de blev pricken över i:t!
Eclair är ett sånt bakverk som jag trodde var jätte svårt att göra fram tills att jag faktiskt vågade mig på att prova det själv. Det finns några knep som alltid för att lyckas varje gång:
  • Väg ingredienserna istället för att använda dl-mått (jag har skrivit ingredienserna nedan både i dl och gram).
  • Pensla med äggula och vatten för en riktigt fin färg.
  • Stick ett litet, litet hål på sidan om varje eclair precis när de kommit ut ur ugnen för att de inte ska säcka ihop och bli blöta inuti.
Eclair går också utmärkt att förbereda degen för kvällen innan. Efter punkt nr 6 i receptet kan du ställa den i kylskåpet och fortsätta göra resten av punkterna dagen efter.
Sen är det bara att börja baka och fyllda dem med exakt det DU älskar. Om du inte är ute efter det syrliga kan du lätt fylla dem med nutella, vaniljkräm eller dulche de leche. Gå bananas helt enkelt!

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

 

Citronmaräng Eclairs

Portioner: 15-16

Ingredienser

120 g smör
1,25 dl vatten (120 g)
1,25 dl mjölk (120 g)
0,5 tsk salt
2,4 dl vetemjöl (140 g)
4 medelstora ägg
1 ägg + 1 msk vatten till pensling
1 sats lemon curd och fluffig maräng

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Portioner: 15-16st

Ingredienser

120 g smör
1,25 dl vatten (120 g)
1,25 dl mjölk (120 g)
0,5 tsk salt
2,4 dl vetemjöl (140 g)
4 medelstora ägg
1 ägg + 1 msk vatten till pensling
1 sats lemon curd och fluffig maräng

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Lägg smör, vatten och mjölk i en kastrull, koka upp på medelvärme under omrörning.
  3. Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt vetemjölet. Rör om och ställ tillbaka kastrullen på plattan.
  4. Sänk värmen och låt degen rosta i kastrullen under omrörning i ca 2 minuter.
  5. Lägg över degen i en kall bunke och låt svalna i ca 15 minuter. Tillsätt därefter 1 ägg i taget och vispa däremellan.
  6. Plasta in degen och låt den vila en timme.
  7. Lägg degen i en spritspåse med stor rund tyll och spritsa ut dina eclairs på en plåt med bakplåtspapper. Pensla dem med ägg blandat med lite vatten och grädda dem i 5 minuter för att sedan sänka temperaturen till 180 grader och grädda i ytterligare 25 minuter.
  8. Gör ett ett pyttelitet hål i sidan av varje eclair precis när du tagit dem ur ugnen och låt dem sedan svalna på galler innan dy fyller och garnerar.
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Lägg smör, vatten och mjölk i en kastrull, koka upp på medelvärme under omrörning.
  3. Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt vetemjölet. Rör om och ställ tillbaka kastrullen på plattan.
  4. Sänk värmen och låt degen rosta i kastrullen under omrörning i ca 2 minuter.
  5. Lägg över degen i en kall bunke och låt svalna i ca 15 minuter. Tillsätt därefter 1 ägg i taget och vispa däremellan.
  6. Plasta in degen och låt den vila en timme.
  7. Lägg degen i en spritspåse med stor rund tyll och spritsa ut dina eclairs på en plåt med bakplåtspapper. Pensla dem med ägg blandat med lite vatten och grädda dem i 5 minuter för att sedan sänka temperaturen till 180 grader och grädda i ytterligare 25 minuter.
  8. Gör ett ett pyttelitet hål i sidan av varje eclair precis när du tagit dem ur ugnen och låt dem sedan svalna på galler innan dy fyller och garnerar.
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
7 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Monika
7 years ago

Vilka oerhört vackra bilder, dessa måstr jag testa!

Anonymous
7 years ago

Det här verkar ALLDELES för gott, blir såååå sugen.

Anonymous
7 years ago

min deg blev aldels lös så att det blev som en smet vet du vad det kan bero på?

Lottie
Lottie
3 years ago

Alltså jag älskar dina noggranna beskrivningar. Nu trorjag att jag kommer att lyckas❤️

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?