Vetedröm

Igår åt jag en av de godaste frukostarna jag ätit på länge! Söderböna som jag är så älskar jag surdegsbröd men fram till i fredags så hade jag aldrig bakat det själv. Jag har liksom inte vågat då den ska matas och inte får glömmas bort vilket lätt händer mig (av samma anledning är det inte jag som sköter de levande växterna här hemma haha!).
 
I fredags fick jag chansen att prova på en nyhet från Kronjäst. De har släppt egna surdegar som är förpackade på ett sätt som håller de lika aktiva som om jag hade gjort den själv. Det enda man behöver göra är att tillföra jäst och sen är den redo att bakas med. Jag provade att baka efter receptet som heter Vetedröm som blev riktigt, riktigt gott! Det här receptet ger två bröd.
 
Ingredienser:
1 påse (à 150 g) färsk Kronjäst Sudeg fullkornsvete
12,5 g (1/4 paket) färsk Kronjäst för Matbröd
2,5 dl kallt vatten
6,5 dl vetemjöl special
2 tsk salt
 
Gör såhär:
1. Lös upp jästen i vattnet.
2. Blanda ner alla ingredienser utom saltet i 3 minuter långsamt med maskin.
3. Öka hastigheten när degen gått ihop och fortsätt arbeta degen i ytterligare 4 minuter.
4. Tillsätt sallt och arbeta degen i 3 minuter till.
5. Lägg degen i en inoljad bunke och låt jäsa under plast i 2 timmar. Vik degen efter 1 timmes jästid.
6. Lägg försiktigt upp degen på ett mjölat bord och forma varsamt till två limpor. Låt jäsa i mjölad bakkorg eller bakduk i ca 2 timmar eller tills degen jäst till dubbel storlek.
7. Sätt ugnen på 250 grader.
8. Vänd upp brödet på en plåt med bakplåtspapper-
9. Sätt in brödet i mitten av ugnen och sänk till 230 grader. Grädda brödet i ca 30 minuter.
10. Ta ut brödet ur ugnen och låt svalna på galler.

Författare: Camilla Hamid

Har du frågor om det här receptet? Lämna en kommentar i kommentarsfältet nedan för snabbast svar.

Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x