Tårtskolan del II: Dekorationer

Förutom tårtbottnar är sugar paste/gum paste dekorationer också något man kan göra långt i förväg. Jag brukar göra mina dekorationer någon vecka i förväg. Vill jag att de ska torka så låter jag de stå öppet i skafferiet och om de ska vara lite mjuka så lägger jag dem i en tätförslutande burk.
 
Jag använder nästan bara gum paste när jag gör mina dekorationer och skillnaden från sugar paste är att gum paste torkar snabbare vilket är en fördel när man t.ex vill göra tunna blomblad.
 
 
Besides cake bases, sugarpaste/gumpaste decorations are also something you can do in advance. I usually do my decorations one week in advance. If I want them to dry so I let they be open in the pantry, and if I want them to be a bit soft so I put them in a jar.

I use almost exclusively gum paste when I do my decorations and the difference from sugar paste is that gum paste dries faster, which is an advantage when you for example want to make thin petals.
De mest basic sakerna som man behöver för att modellera är en kavelmatta, modelleringsverktyg, foam-pad och en non-stick kavel. Alla länkar går till Cake & Design som är en jätte bra sida som har allt man behöver för tårtbakning för bra priser.
 
 
The most basic things that you need for modelling decorations are a non stick mat, modeling tools, foam pad and a non-stick rolling pin.
Därifrån skaffade jag bland annat den här super fina tiara-utstickaren. Utrstickare och silikonformar är perfekta för att snabbt och enkelt göra fina tårtdekorationer. För att enkelt få ut dekorationer ur utstickare och silikonformar så brukar jag pudra formen/utstickaren lätt med lite majsstärkelse. Sen väntar jag med att ta ut dekorationen tills den börjat torka lite grann, annars är det lätt att den böjs eller går sönder för att hela inte komme rut på en gång.
 
 

Cutters and silicone molds are ideal for making beautiful cake decorations quick and easy. To simply get the decorations out of the cutter and silicone molds I usually powder the mold/cutter lightly with a little cornstarch. Then I wait to take out the decoration until it has started to dry a little bit, otherwise it is easy to bend or break the it or it doesn’t want to come out of the cutter/mold.

Den tårtan som jag håller på med nu är till min älskade lilla dotter. Eftersom att hon älskar allt som har med prinsessor att göra så tänkte jag dekorera tårtan med en tiara. Vad passar då inte bättre än att den är i guld? Jag såg att Cake & Design hade guldfärgad gum paste som jag aldrig testat förut men vart så nyfiken på.
 
Jag vart väldigt positivt överraskad. Den behöver knådas riktigt ordentligt (mer än vanlig gum paste) innan den går att forma/kavla ut men sen är den väldigt lätt att arbeta med. Tidigare har jag gått efter och målat med guldfärg när jag velat ha guldfärgade dekorationer men det blir lätt kladdigt eller en ojämn yta, samt lite svårt om dekorationen är väldigt liten. Så denna produkt är verkligen något jag rekommenderar för att piffa upp dina tårtdekorationer på ett enkelt sätt!
 
 
The cake I’m making right now is for my beloved little daughter. Because she loves everything that has to do with princesses, I thought I’d decorate her cake with a tiara. And of course it’s golden. I saw that Cake & Design had golden colored gum paste that I never tried before, but I was very curious to try it out!

I was very pleasantly surprised. It needs to be kneaded thoughroughly (more than regular gum paste) before shaping/roll out, but then it is very easy to work with. Previously, I have gone after and painted with gold paint when I wanted gold decorations but it easily becomes messy or an uneven surface. So this product is really something I would recommend to spruce up your cake decorations in a simple way!

Sist men inte minst så vill jag prata lite om pastafärg. Jag köper väldigt sällan färdigfärgad sugar paste/gum paste helt enkelt för att jag tycker att det är smidigare att färga för att få precis den nyans man själv vill ha. Jag har testat lite olika märken och hittills är min favorit ProGel. För det första så älskar jag pastafärg på tub för då är det lättare att kontrollera hur mkt färg man tar men sen upplever jag också att deras färger är väldigt pigmenterade så man behöver inte ta särskilt mycket för att få den färg man önskar. Jag har också testat Wiltons och Colour Spash färgerna, de är bra de med men ProGels fördelar gör att jag alltid köper dem.
 
I nästa inlägg i Tårtskolan kommer jag att skriva om fyllningar 🙂
 
 
Last but not least, I want to talk a bit about pasta colors. I rarely get the pre-colored fondant/gum paste simply because I think it is easier to dye to get exactly the shade you want yourself. I tested some different brands, and so far my favorite is ProGel. Firstly, I love pasta colors in a tube because then it is easier to control the amount color you take, but then I feel that their colors are very pigmented so you do not take much to get the color you want. I’ve also tested Wilton and Colour Spash colors, they are good but they ProGels benefits are the reason my I buy their colors.

In the next post of the Cake School, I’ll be writing about cake fillings 🙂

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Beställ min senaste bok:

Tårtskolan del II: Dekorationer

Ingredienser

Tips!

Just nu finns det inga tips för detta inlägg

Dela receptet

Ingredienser

TIPS!

Det finns inget tips för detta recept!

Dela receptet

Såhär gör du:
Steg för steg
Det finns inget steg för steg för detta recept
Video
Det finns ingen steg för steg bild för detta recept
Det finns ingen video för detta recept

Dela receptet

0 0 Röster
Betygsätt receptet
Prenumerera
Meddela om
guest
1 Kommentar
Äldst
Senaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
umm asiyah
8 years ago

Tack för alla tips! Undrar om du kan berätta om tyllarna du använder och vart man kan köpa?

Tips!

Det finns inget tips för detta recept

Camilla Hamid

Följ mig på mina kanaler:

Jag heter Camilla och är en receptkreatör, kokboksförfattare, hemkunskapslärare, TV-kock och tvåbarnsmamma. Kladdiga kladdkakor, krämiga cheesecakes och generöst dekorerade bakverk är det som syns mest här på bloggen men också ett och annat hälsosammare fikalternativ och middagstips.

Favoritkategorier:

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Mina produkter:

Dispenser för bakning
699 SEK

Senaste recepten

Favoritkategorier

Kladdkakor

kolagrottor

Småkakor

citronmarängpaj

Pajer

saffransbullar med mandelmassa

Bullar

Letar du efter något speciellt?